Інтерв'ю

Нардеп від Житомира розповів про «турборежим» Ради, перевірку розведення військ та завдання своїх помічників

11 December 2019, 11:17

На позачергових парламентських виборах в липні цього року кандидат від президентської партії «Слуга народу», Герой України та колишній комбат 95-ї бригади Ігор Герасименко отримав 47,7% голосів виборців і 29 липня 2019 року Центральна виборча комісія визнала його обраним народним депутатом в Житомирському окрузі №62. Які враження у нового нардепа від перших місяців роботи Верховної ради, чим він займається в Тимчасовій спеціальній комісії з питань формування і реалізації державної політики щодо відновлення територіальної цілісності та забезпечення суверенітету України,чому не приходить на сесії міської ради та як підбирає собі помічників – відповіді на ці питання читайте в інтерв’ю Житомир.info з народним депутатом від Житомира Ігорем Герасименком.

- Які враження від перших трьох місяців депутатства?

- Багато роботи, потрібно працювати як в комітеті, так і в сесійній залі. Дуже багато законів, і тих, що стосуються військових, і тих, що стосуються країни.

- Взагалі встигаєте всі законопроекти прочитати?

- В нас був «турборежим», це не реально було. Але в нас була довіра до комітетів: якщо комітет виносить законопроект і є рішення ГНЕУ (головне науково-експертне управління Апарату Верховної ради – авт.), яке дозволяє цей закон винести на перше читання, то ми його голосували, а потім, перед другим читанням, вже більш детально вивчали законопроект. І нам в цьому допомагали різні люди, журналісти, бізнесмени: вони показували «червоні лінії», за які не потрібно заходити. Але, звісно, закони не бувають ідеальними, то ми могли допускати помилки. Хто нічого не робить, той не помиляється.

- З вашою фракцією «Слуга народу» вже було багато скандалів, депутатів деяких виключили. Ви взагалі очікували, що таке буде?

- Багато скандалів не тільки в нашому ІХскликанні, їх було багато й у попередніх скликаннях. Але чесно скажу – не очікував, я був налаштований на роботу, мій настрій не змінився.

- Який скандал найбільше вразив?

- Я на них, насправді, не відволікаюся, в мене є над чим працювати, є закони, над якими ми працюємо в робочих групах. От зараз працюємо над удосконаленням закону, який потрібен військовим та й країні загалом, щодо протимінної діяльності. Я зосереджуюся на конкретних питання, які веду, й не відволікаюсь.

Фото з Facebook

- Всі подані законопроекти, де серед авторів є ваше прізвище, стосуються військових.

- Я працюю в Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки і тому це мій напрямок.

- Але ж ви депутат від Житомира, мажоритарник.

- Я ж не заперечую, так і є, працюємо в окрузі.

-Так у вас навіть запитів депутатських немає щодо Житомира, єдиний, який є, стосується Народицького району.

- Це ми зверталися від депутатського об’єднання «Житомирщина», я просто теж під ним підписався.

- А депутатський запит щодо житомирського аеропорту чомусь подає Богдан Кицак, який обраний в Бердичівському окрузі.

- Але під зверненням до міністра інфраструктури щодо аеропорту є мій підпис, і я дійсно займаюся житомирським аеропортом: зроблена певна робота і навіть є маленькі результати, про які я зараз не хотів би говорити. Але хочу зазначити, що раніше у вирішенні питання запуску аеропорту йшли не по тій дорозі, а ми зараз знайшли іншу, бо коротка дорога не завжди найшвидша. Я не хочу розповідати, щоб не наврочити, але до кінця цього року вже бачитиму конкретний результат перемовин. Також є ідея, яка вже внесена в державну транспортну стратегію, щоб з Житомира на Київ та Бориспіль запустити потяг «Інтерсіті». Але знову є проблема пріоритетів, бо треба щось робити з мостом біля залізничного вокзалу, над коліями.

- Ще в 2017 році мер казав, що він аварійний, і на його реконструкцію та розширення потрібно 120 млн грн.

- Так, він аварійним став не сьогодні. Є шлях вирішення, але на цьому шляху дуже багато перепон.

- А чи потрібен Житомиру «Інтерсіті» до Борисполя? Вже маємо досвід електрички Житомир-Київ, яку запустили, а потім скорочували кількість рейсів і врешті взагалі скасували через нерентабельність.

- Ця електричка більш ніж 1,5 години їхала до Києва, а «Інтерсіті» буде їхати 40 хвилин, а потім – на Бориспіль. Плюс цього – ми розгрузимо трасу Житомир-Київ, для Києве це також важливо, бо всі знають про «пробки» на в’їзді в Київ з Житомирської траси, особливо в робочі дні. Це взагалі така стратегія по всій Україні – розвивати залізничне сполучення, запускаючи швидкі потяги. Насправді втілення цієї ідеї досить складне, і я не знаю, як швидко ми це зможемо зробити.

- Це точно буде реалізоване, чи може залишитися лише мрією?

- Я дуже хочу, щоб ми це зробили, це нам потрібно.

- На останній сесії міської ради були закиди, що новообрані народні депутати від Житомира ігнорують своїх місцевих колег і не приходять на пленарні засідання міськради. Прийдете на чергову сесію?

- Обов’язково прийду. Але я хочу, щоб розуміли, що у нас на місяць два пленарних тижні, тиждень роботи в комітеті й тиждень – робота в окрузі. В мене за тиждень на прийомі в окрузі приходить 50-70 людей, які записуються заздалегідь на спілкування з депутатом. І я не можу їх ігнорувати, бо це мої виборці.

Фото з Facebook

- З якими питаннями найчастіше звертаються люди?

- Гроші, газові лічильники, війна на Донбасі, «формула Штайнмаєра» та інші болючі для людей питання, у кожного своє.

- До речі, ви – член парламентської Тимчасової спеціальної комісії з питань відновлення територіальної цілісності та забезпечення суверенітету України. Чим там займаєтесь?

- Їздили на Донбас, на ті ділянки, де було розведення військ. Побачили, що «зради», про яку всі розповідають, там немає. Поставили «позитивну галочку», що це дійсно було потрібно. Також це було потрібно для того, щоб 9 грудня відбулася зустріч нашого президента в «нормандському форматі» з президентом Росії.

- Але кажуть, що загиблих менше не стало, просто людям не повідомляють правдиві цифри втрат, і озброєння не відведене, бо самі військові викладають відео «отвєток».

- Я ж не сказав, що закінчилася війна. Але в тих зонах, де проведене розведення, обстрілів немає, провокацій поки що, дякувати Богу, також немає, вогневого зіткнення немає і загиблих на цих ділянках немає. Я був в Станиці Луганській, там стоять десантники. Зустрічався з командиром – Олексієм Маховим, який був моїм заступником, коли я був командиром батальйону. Я з ним відверто поспілкувався, і він мене запевнив, що все нормально, я йому довіряю в цьому питанні. Ну і ще я це побачив на власні очі, бо краще один раз побачити, ніж сто разів почути. І ще – наші війська зараз не в гіршому становищі, ніж були. До речі, хочу привітати військовослужбовців з минулим Днем Збройних сил України і привітати весь особовий склад 95-ї бригади з днем (створення) бригади, який відзначатимуть 12 грудня: ви – найкращі!

- Яка взагалі мета роботи Тимчасової парламентської комісії, що вона має зробити?

- Це парламентський контроль: ми їдемо, перевіряємо, чи дійсно відбулося розведення так, як воно планувалося, чи дійсно військовослужбовці знаходяться в нормальних умовах, чи дійсно зброя відведена. Також важливе питання – як на це реагують місцеві жителі

- І як вони реагують?

- Вони дуже позитивно реагують на розведення військ. Тому що, коли на тих ділянках була лінія зіткнення, були обстріли, то від цього страждало місцеве населення, яке було безпосередньо в зоні зіткнення, а зараз війська розвели, і вже цих обстрілів немає.

- Були побоювання, що наші відійдуть, а озброєні люди з ОРДЛО туди зайдуть.

- Наші не відходять, ми зробили двосторонній розвід військ на кілометр.

- А противник точно відійшов?

- Точно відійшов. Я заходив на Золоте, до зруйнованого моста, особисто дивився. Я хотів побачити, що там дійсно нікого немає, і це неозброєним оком було видно. Але навіть якщо там і є хтось десь замаскований, то військової техніки там точно немає, я не бачив там навіть замаскованої техніки противника, а я в цьому трохи розбираюся (посміхається).

Фото з Facebook

- Розведення вже завершене, чи будете продовжувати?

- Розведення в трьох точках завершене, а про інші ніхто поки ніякі розмови не веде. (інтерв’ю записувалося вдень 9 грудня – авт.)

- Тобто ваша тимчасова комісія буде слідкувати, щоб ніхто це розведення не порушив?

- Так. І ще на нашій «сірій зоні» є присутність поліції, Національної гвардії, туди може спокійно доїхати «швидка», якщо буде необхідність у наданні медичної допомоги. І вже мали бути автобуси, які забезпечать підвезення дітей до навчальних закладів, шкіл та дитсадків.

- А щодо амністії і виборів на окупованих територіях – яке ваше особисте ставлення, як колишнього військового?

- Особисто моя думка – ніяких виборів на окупованій території не може бути. Вибори можуть бути лише в тому випадку, коли ми будемо контролювати кордон, все, крапка. Це моя позиція.

- Давайте повернемося у Верховну раду – чому досі немає жодного виступу депутата Герасименка?

- Я думаю, що скоро виступлю.

- З якого питання?

- Щодо закону, який зараз готую. Підготую, виступлю й особисто сам його презентую.

- Законопроєкт знову буде у співавторстві чи ваш особистий?

- Мій. Зараз у нас створена робоча група, і ми працюємо над законом з протимінної діяльності. Це дуже складний закон, там дуже багато позицій потрібно врахувати: ДСНС, МВС, ООН, НАТО, Міністерство закордонних справ, МОЗ, Міністерство у справах ветеранів. Над цим потрібно попрацювати, і тут «турборежиму» бути не може. Я хочу зробити класний продукт і над цим зараз працюю.

- Щоб зробити класний продукт потрібні класні помічники. У вас зараз є один помічник на постійній основі (станом на 9 грудня) й з десяток на громадських засадах, де я побачила цікаві прізвища: Краснопір Вікторія Валентинівна, Мочанов Олексій Юрійович, Розлач Павло Іванович. Які у вас критерії підбору помічників?

- Якщо брати Розлача, то це колишній військовий, зараз – цивільний, займається бізнесом, але дуже багато питань є по волонтерах, і якраз Паша в мене ці питання регулює: допомога військовим, допомога пораненим. Він контактна особа з цих питань і працює в тандемі з Мочановим, який також був волонтером. А Вікторія Кранснопір відповідає за соціальний захист.

Скріншот з сайту Верховної ради, зроблений 11.12.2019

- Хто ще за який напрямок відповідає?

- Віталій Валерійович (Кучеренко, єдиний помічник на зарплаті – авт.) допомагає мені по роботі у Верховній раді – підготовка документів, відповіді на звернення громадян.

- Ви ж з ним теж разом служили?

- Ми разом воювали і разом пішли на пенсію. Я йому довіряю. А щодо законотворчої діяльності, то тут створюються робочі групи, щоб врахувати позиції всіх міністерств і відомств.

- З якими міністерствами вам найлегше працювати?

- З Міністерством оборони (посміхається).

- Міністр знайомий?

- Не без того. І я просто розумію, як вони працюють (сміється), тому я працюю в Комітеті з питань національної безпеки. Я 16 років був у ЗСУ і розумію, як працює ця машина, і мені в цьому плані простіше.

- Останнє запитання: у вас немає власної квартири в Києві, але компенсацію за житло ви не отримали. Чому?

- Не хочу. Дуже багато питань мені задавали житомиряни щодо оплати комунальних послуг, розповідали, що пенсія мала, а комунальні тарифи високі й питали: яку компенсацію за житло ви отримуєте? І мені так спокійно було відповідати, що я не беру кошти за піднайом житла і людей це дивувала.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Герасименко нардеп  
Матеріали по темі