Політика

Верховна рада проголосувала за новий Виборчий кодекс, який почне діяти з 2020 року

19 December 2019, 14:42

На пленарному засіданні 19 грудня 2019 року Верховна рада ухвалила Виборчий кодекс України №0978 з пропозиціями президента.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Пропозиції Президента України доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук. Заступник Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко доповіла рішення Комітету, який рекомендує прийняти усі пропозиції Президента України та прийняти Виборчий кодекс в цілому. 330 голосами «за» Виборчий кодекс прийнято в цілому з урахуванням пропозицій Президента України», - йдеться у повідомленні.

З шести нардепів-мажоритарників від Житомирської області п’ятеро проголосували «за», Тетяна Грищенко на засідання відсутня.

«Кодекс скасовує голосування за нардепів за одномандатними округами. Депутатів Ради тепер обиратимуть лише за пропорційною системою. Партії будуть пропонувати загальнодержавний список кандидатів. Перша дев'ятка залишиться тільки в загальнодержавному списку, решта розподіляється за 27 регіональними списками, в яких має бути не менше п'яти і не більше 17 кандидатів. Виборчими регіонами стануть області України, при цьому Київ буде розділено на два округи (лівий берег і правий берег, до останнього приєднаний закордонний округ), також на два округи, Дніпропетровський і Криворізький, буде розділена Дніпропетровська область. Херсонська область, АР Крим і Севастополь будуть об'єднані в Південний округ. При формуванні партійних списків партії будуть зобов'язані дотримуватися гендерного балансу: в кожній п'ятірці кандидатів має бути не менше двох осіб кожної статі. У виборчому бюлетені можна буде проголосувати за регіональний список партії в цілому і підтримати конкретного депутата з цього списку», - пояснює сайт LIGA.net.

Ухвалений Виборчий кодекс набирає чинності з 2020 року.

Голосування за новий Виборчий кодекс

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада на засіданні 11 липня 2019 року ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт Виборчого кодексу №3112-1, який передбачав відкриті партійні списки. Але президент Володимир Зеленський не підписав закон і повернув його до Верховної ради зі своїми пропозиціями.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР вибори кодекс  
Матеріали по темі