Місто

​Мешканці 15 багатоповерхівок отримали некоректні квитанції за тепло, у «Житомиртеплокомуненерго» пообіцяли виправити помилку

17 January 2020, 09:49

Споживачі тепла з декількох будинків Житомира у січні отримали некоректні квитанції на оплату. У «Житомиртеплокомуненерго» назвали адреси будинків, де сталася помилка, пояснили причину і пообіцяли надіслати виправлені квитанції.

Про це 16 січня повідомила пресслужба КП «Житомиртеплокомуненерго» у своєму дописі на сторінці у фейсбук.

«У зв’язку із некоректною роботою білінгової програми та складною системою перерахунків, деякі споживачі отримали не правильні квитанції-повідомлення на оплату за послуги теплопостачання. Кінцева сума вказана в повідомленні правильна, але інші графи, зокрема щодо перерахунку, не відповідають дійсності. КП «Житомиртеплокомуненерго» вже звернулось до ТОВ МІЦ, що здійснює розробку та обслуговування білінгової програми, з проханням виправити помилки і доставити до поштових скриньок споживачів квитанції з коректним відображенням», - йдеться у повідомленні.

Перелік будинків, в яких були відображені некоректні цифри в квитанціях:

  • Мистецькі ворота, 4,
  • Космонавтів, 20, 26, 42,
  • Гагаріна, 38,
  • Вацківський, 3 (32-67 кв.),
  • Вокзальна, 8,
  • Київська, 96,
  • Крошенська, 45,
  • Хлібна, 43,
  • Пушкінська, 31,
  • Слобідська, 18,
  • Шевченка, 35а,
  • пров.1 Київський, 7,
  • Шкільний, 11.

У «Житомиртеплокомуненерго» пояснили, що проблеми з квитанціями виникли через те, що суми до оплати за грудень були виставлені з врахуванням перерахунків, які виконувалися згідно нової Постанови Кабміну. Так, на виконання Постанови Кабміну №1082 від 24.12.2019р. «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу» і відповідно рішення міськвиконкому №1484 від 26.12.2019р. при нарахуваннях за послуги централізованого опалення за грудень 2019 року проводився перерахунок плати в зв’язку із зміною ціни природного газу . Перерахунок відображено в квитанціях-повідомленнях за грудень 2019р. з графі «перерахунок».

Програмне забезпечення для розрахунку і відображення перерахунку в квитанції-повідомленні виконувалося в досить стислий термін, потрібно було врахувати велику кількість варіантів нарахувань (нарахування по пільгам, в будинках з лічильниками, з МЗК, без МЗК, з різними складовими МЗК, будинки, в яких не працюють лічильники, або показники неможливо зняти, будинки без лічильників і т. д).

"Саме через це в ряді будинків, а саме в тих, де не були зняті показники теплових лічильників за різними причинами (в основному в зв’язку з поломкою лічильника), нарахування виставлялися по нормі споживання (згідно Постанови Кабміну № 630 від 21.07.2005р. пп.40-48). Зазначаємо, що в будинках з тепловими лічильниками нарахування відбуваються за період (наприклад 25.11.19 – 25.12.19рр), при цьому частка з 25 по 30.11 19 – перерахунок за попередній місяць, частка 1-25.12.19 – нарахування за поточний місяць. Перерахунок згідно Постанови № 1082 стосувався тільки частки грудня", - повідомили в теплопостачальній компанії.

Ситуацію з некоректними нарахуваннями і платіжками з помилками обговорювали 16 січня на профільній депутатській комісії. Про це розповів у соцмережі депутат Житомирської міської ради, голова Асоціації ОСББ «Жито-Мир» Ігор Скоропад, який опублікував у дописі свої висновки.

«Сьогодні на депутатській комісії розбиралися з ЖТКЕ по нарахуванням-тарифам за тепло, перерахунками за грудень. Спробую максимально лаконічно викласти існуючий стан. Перше, тарифи. Тариф на ЦО був затверджений на 2019 рік на рівні 38,89 грн\м2.(це без лічильника). З лічильником - 1636,96 грн. за Гкал. Для визначення остаточної ціни за опалення за грудень, до існуючих Правил цієї послуги, затверджених постановою №630 від 21.07.05, вносяться зміни іншою постановою від 22.12.19 №1082, яка вводить ще коригування - перерахування, що пов’язане виключно з ціною закупленого газу, який пішов на вироблення тепла за грудень. Тобто, в залежності від середньої зовнішної температури за місяць, ціни газу, коефіцієнту - за грудень 2019 вийшла ціна тарифу на рівні 25,61 грн\м2. Зниження ціни за 1м2 опалювальної площі, від затвердженого тарифу, за грудень склало на 13,28 грн менше. Це у тих, кого рахують «по нормі». Тепер щодо тих, в кого лічильники. В залежності від спожитих цих гігакалорій будинком, вартість за тепло розподіляється на всіх споживачів, в т.ч. і за МЗК (місця загального користування). Отут, на жаль, починається повний «разльот». В деяких будинках вартість м2 площі для споживача за грудень становить менше 15 грн, в деяких 35 грн, а є що навіть і 60 грн\м2. Чому так? Чинники відомі. Якщо у будинку стоїть відрегульоване ІТП, вся система збалансована, ніяких «перетопів», то і буде м2 коштувати як мінімум в половину менше від розрахункового. Якщо цього немає в будинку, будинок по факту не підготовлений до опалювального періоду, розбалансована система, все у будинку «на вітру» або у воді, то там і починається цей «разльот» і «перетоп»... Звісно, люди зустрічаються, питають один одного: Як у тебе? Чому я більше плачу за тепло, хоча наші квартири по площі такі ж самі? Да, такі ж самі, але причина вище. Лічильник нарахував 100% прийнятого тепла - за нього треба сплатити 100%», - написав Ігор Скоропад.

За його словами винні у цій ситуації не лише постачальники тепла, а й управителі та співвласники будинку.

«Хто винен? Що робити? Винні тут всі. І постачальник тепла, і управитель будинку, і співвласники-споживачі, яким чомусь байдуже за свій будинок, і звісно, влада. Кожен має свою певну провину. І кожний має не тільки розуміти цю провину, але і робити все, щоби зменшити її наслідки та виправити ситуацію… А от що зробити для наступного опалювального періоду, то роз’яснення будуть вже з весни. Зараз ви вже нічого кардинально не зміните і одна надія, що поточна зима і буде такою у подальшому...», - резюмував депутат у своєму дописі.

Як повідомляв Житомир.info, 26 грудня 2019 на позачерговому засіданні виконком прийняв рішення про проведення перерахунку грудневих платіжок за тепло у зв’язку зі зниженням вартості природного газу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖТКЕ квитанція тепло  
Матеріали по темі