Місто

У Житомирі заборонили пересувні цирки, звіринці, зоопарки та виставки з дикими тваринами

4 March 2020, 11:47

Виконком ухвалив рішення про гуманне ставлення до тварин, яке передбачає заборону розміщення в межах Житомирської міської об'єднаної територіальної громади пересувних та інших мобільних цирків з тваринами, пересувних звіринців, зоопарків, виставок та проведення інших видовищних заходів з дикими тваринами.

Питання розглядали на черговому засіданні виконкому 4 березня 2020 року.

«Житомир вже є прикладом гуманного ставлення до тварин, а саме, у питанні ефективного регулювання чисельності безпритульних тварин. Відповідно, використання тварин у циркових виступах та розташування пересувних цирків із тваринами на території нашого міста є неприпустимим: інфраструктура міста не може забезпечити належних умов диких тварин у відповідності до своїх біологічних, видових та індивідуальних особливостей та потреб, санітарних норм та з можливістю вільного вигулу; цирк піддає тварин неприродним стражданням за рахунок використання жорстоких методів дресури (б’ють, морять голодом, тощо); цирки вкрай негативно впливають на молоде покоління, викривлюючи їхнє світосприйняття, виховуючи жорстокість та підкріплюючи негуманне ставлення до живої природи. У цивілізованому суспільстві виховання дітей має відбуватись на прикладах поваги та емпатії до тварин. Прошу виконавчий комітет підтримати проєкт рішення», - доповіла на засіданні директор комунального підприємства «Центр захисту тварин» Олександра Мельник.

Вона також повідомила, що часткова або повна заборона на використання диких тварин у цирку запроваджена вже в 27 європейських країнах.

«Експлуатація диких тварин супроводжується позбавленням волі, неналежними умовами утримання та жорстокими методами дресури, що є порушенням принципів гуманного ставлення до тварин. Крім того, більшість глядачів циркових виступів є діти, які, спостерігаючи за жорстоким поводженням з тваринами, можуть сформувати хибні стереотипи щодо відношення до тварин та вважати таке поводження нормою. В Україні також розпочато роботу у цьому напрямі. Наразі у парламенті обговорюється відповідний законопроєкт щодо заборони експлуатації тварин у цирках та вже більше 10 міст прийняли локальну заборону. Житомир не є виключенням та долучився до цієї важливої ініціативи», - повідомила Олександра Мельник.

Наразі в Україні працює сім стаціонарних цирків: у Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Кривому Розі та Львові. Міністерство культ України планує заборонити використання тварин у державних цирках з 2021 року.

Члени виконкому підтримали рішення про гуманне ставлення до тварин, а мер Сергій Сухомлин поцікавився, чи проводяться екскурсії в Центрі захисту тварин для школярів. Заступниця мера Світлана Ольшанська відповіла, що по запитах на проведення екскурсій серед комунальних підприємств міської ради ЦЗТ на першому місці по популярності, а на другому місці – водоканал.

Нагадаємо, влітку 2018 року петиція житомирян про заборону пересувних цирків з тваринами за 3 дні набрала необхідну кількість голосів. Якими є результати опитування містян стосовно цирків без тварин, дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2018 року пересувний цирк-шапіто «Вогні Києва» звернувся до Житомирської міської ради за дозволом на розміщення на території ТРЦ «Фуршет». 18 жовтня 2018 року виконком вирішував, яку відповідь надати цирку на дане звернення. Тоді секретар міськради Наталія Чиж розповіла, що є досвід інших міст України, зокрема, Києва, Львова, Тернополя, Рівного, Дрогобича про заборону цирків з тваринами, проте Антимонопольний комітет у судовому порядку скасував усі ці заборони. Тоді виконком не дав дозвіл «Вогням Києва» на розміщення цирку у Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком цирк тварини Мельник ЦЗТ  
Матеріали по темі