Влада

Житомирська міськрада просить відтермінувати другий етап медичної реформи

17 March 2020, 11:43

Житомирська міська рада ухвалила звернення щодо відтермінування другого етапу медичної реформи.

Рішення ухвалили на позачерговій сесії міськради 17 березня.

З пропозицією внести до порядку денного звернення до Кабінету міністрів і Міністерства охорони здоров’я щодо відтермінування другого етапу медреформи виступила голова фракції Опозиційного блоку Наталія Леонченко. Її підтримав мер Сергій Сухомлин, зауваживши, що закладена вартість послуг дуже низька, а дитяча лікарня буде працювати в мінус. Проти відтермінування виступив позафракційний депутат Владислав Пучич, йому заперечив голова фракції ВО «Свобода» Віктор Брокарєв, який працює лікарем в обласній лікарні.

«Одна з причин – будь-яка послуга, яку буде оплачувати держава, навіть не покриває собівартість, не говорячи вже про зарплату лікарів. А ще й зараз на фоні коронавірусу. І ще й коли почнеться таке навантаження, як в Італії, коли лікарі не справляються і падають. То хто піде працювати за зарплату в 5 тисяч?», - допитувався Брокарєв.

Зрештою звернення ухвалили більшістю голосів.

«На сьогоднішній день ситуація з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, визнана медико-біологічною надзвичайною ситуацією природного характеру державного рівня. Наразі Житомирською міською радою та закладами охорони здоров’я здійснюються всі можливі заходи щодо попередження поширення коронавірусної інфекції на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади. Враховуючи зазначене, Житомирська міська рада вважає за доцільне відтермінувати другий етап медичної реформи. Доводимо до вашого відома, що розмір медичної субвенції, доведеної для Житомирської міської ОТГ на перший квартал 2020 року становить 50,2 млн грн, який в повному обсязі спрямовано на оплату праці працівників медичної галузі. Розрахункова потреба у видатках на заробітну плату з відрахуванням складає 65,8 млн грн. Дефіцит медичної субвенції у першому кварталі становить 13,6 млн грн. Депутатський корпус міської ради від імені територіальної громади міста звертається з проханням відтермінувати другий етап медичної реформи в Україні, збільшити розмір медичної субвенції у першому кварталі на суму 13,6 млн грн та продовжити фінансування закладів охорони здоров’я за рахунок медичної субвенції з 1 квітня у разі відтермінування другого етапу медичної реформи», - зачитала звернення заступниця мера Марія Місюрова.

Нагадаємо, 17 березня в закритому режимі проходило позачергове засідання сесії Житомирської міської ради, де планували розглянути п’ять питань – внесення змін до бюджету міської ОТГ та до чотирьох програм.

Як повідомляв Житомир.info, міськвиконком ухвалив рішення з 17 березня 2020 року закрити у Житомирі всі заклади, крім продуктових магазинів, аптек та АЗС. 16 березня 2020 року, в відеозверненні президент Володимир Зеленський рекомендував Кабміну ввести по всій території України жорсткі карантинні обмеження, а в Житомирській та Чернівецькій областях запровадити режим надзвичайної ситуації. Президент, зокрема, казав, що найближчим часом очікуємо від Національного банку України, Міністерства фінансів, державних і комерційних банків програму кредитних канікул для малого і середнього бізнесу та концепцію податкових змін; громадяни, які отримують менше 5 тис. грн пенсію мають отримати доплату у розмірі 1 тисячі гривень. Пізно ввечері Кабмін ухвалив постанову, якою введена, зокрема, заборона залізничного, авіа- та автобусного міжміських та міжобласних пасажирських перевезень, а також робота метрополітенів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада медреформа сесія Місюрова звернення  
Матеріали по темі