Суспільство

Житомирська область: радіація на продаж

21 May 2008, 08:31

Верховна Рада прийняла за основу проект закону про внесення змін до закону про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них, запропонований Кабінетом міністрів з метою гармонізації національного законодавства до вимог законодавства ЄС і положень СОТ .

Спільна операція прикордонників і рибінспекторів: 350 протоколів про рибу, виловлену біля зони відчуження. Потім браконьєри продають її на ринках, зокрема столичних. Багато із них зізнаються, живуть саме з цього, а, що таким своїм заробітком вкорочують віку іншим, навіть, не замислювались.

Порушників на забруднених радіацією водоймах виявляють мало не щодня, про розміри цієї риби ходять легенди, і покупцям про її походження - звичайно ж - не кажуть. А у юшці рентгени побачити неможливо.

Друга, третя зона відселення. Тут не такий серйозний карантин, як у зоні відчуження. Покинуті будинки обживають самосели і волоцюги.

Про рибу, що фонить, знає кожен місцевий. Фахівці підтверджують, живність у ставках і озерах все ще занадто радіактивна.

Прикордонники кажуть, у забруднених радіацією водоймах рибалити заборонено, утім, порушників виявляють чи не щодня. Про розмір тутешньої риби ходять легенди. Знавці кажуть, здебільшого у зоні відселення рибалять сомів та судаків.

Браконьєри не замислюються над тим, чи безпечна до вживання виловлена тут риба. Весь улов іде на продаж.

Ця риба пройде дозиметричний контроль. Якщо виявиться радіаційно забрудненою, її утилізують. Рибінспектори радять не купувати рибу у випадкових продавців.

Риба із радіаційно забруднених водойм потрапляє на базари Києва і Житомира. Фахівці стверджують, що саме через продукти харчування, зокрема, і рибу, в організм людини потрапляє найбільше радіоактивних речовин - 94%.

Автор: Олена Кузнецова 

Оператор: Валентин Кузнецов

http://1plus1.tv

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі