Події

​Київська фірма самовільно зайняла землі Коростишівського лісгоспу АПК і 4 роки видобувала пісок, чим завдала збитків на 51,7 млн грн

25 March 2020, 13:16

Прокуратура Житомирської області погодила підозру директору київської фірми у скоєнні незаконного видобування піску на суму 51,7 млн грн.

Про це 25 березня повідомила пресслужба прокуратури Житомирської області.

«Коростишівська місцева прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння земель, що створило небезпеку для довкілля, порушенні правил охорони надр та безгосподарському використанні земель, що спричинило порушення структури ґрунту, скоєного директором приватного товариства. У середу, 25 березня 2020 року, Коростишівською місцевою прокуратурою погоджено підозру директору товариства з обмеженою відповідальністю у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 239-1, ч. 1 ст. 240 та ст. 254 КК України», - йдеться у повідомленні прокуратури.

За даними досудового слідства, директор товариства, зареєстрованого в іншій області, організував на земельній ділянці лісогосподарського призначення, яка перебуває у користуванні ДП «Коростишівський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогоподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради, незаконний видобуток корисної копалини (піску) без дозвільних документів.

Унаслідок такої діяльності протягом 2016-2019 років протиправно видобуто піску об’ємом понад 96 тис. куб. м. За результатами проведених експертиз, державі завдано шкоди на загальну суму 51,7 млн грн.

«Протиправний «піщаний бізнес» директора товариства викрито та припинено завдяки спільним діям Коростишівської місцевої прокуратури, співробітників УСБУ в області та поліції. Наразі триває досудове розслідування, яке проводить Коростишівський ВП ГУНП в області. Коростишівською місцевою прокуратурою і надалі будуть вживатися заходи щодо виявлення та припинення незаконного видобування корисних копалин», - повідомили в прокуратурі.

В управлінні СБУ в Житомирській області уточнили, що незаконним видобутком піску займалася київська фірма, яка самовільно зайняла земельну ділянку.

«За даними слідства, київська комерційна структура самовільно зайняла земельну ділянку, що належить комунальному підприємству «Житомироблагроліс», та організувала протиправну розробку надр. Із задіянням важкої екскаваторної техніки зловмисники зняли ґрунтовий покрив на ділянці площею понад 2 гектари та розпочали видобуток корисних копалин. Реалізовували суміш комерційним структурам Київської області за ринковими цінами. Ініційовані СБУ інженерно-екологічна і товарознавча експертизи засвідчили, що ділки встигли видобути 96 тисяч кубічних метрів піску та завдали збитки державі на 51,7 мільйона гривень», - повідомили в пресгрупі управління СБУ в Житомирській області.

Крім того за оцінками Державної екологічної інспекції земельна ділянка зазнала незворотних порушень: є непридатною до використання за цільовим призначенням і відновленню не підлягає.

Як повідомляв Житомир.info, 21 лютого 2020 року СБУ та прокуратура Житомирської області повідомили про те, що припинили незаконний видобуток піску на 40 га землі Коростишівського держлісгоспу АПК фірмою «Сілі-Кор», яка пов’язана з ексголовою райдержадміністрації В’ячеславом Поліщуком.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пісок Коростишів лісгосп СБУ прокуратура  
Матеріали по темі