Політика

Майже 70% житомирян готові йти на місцеві вибори, прохідний бар’єр здолають лише три партії. Результати опитування

16 April 2020, 14:02

Як би місцеві вибори відбувалися наступної неділі, то 69% житомирян прийшли б на виборчі дільниці, але прохідний бар’єр у Житомирі подолали б лише три партії.

Такі дані наведені в шостому всеукраїнському муніципальному опитуванні, проведеному соціологічною групою «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Опитування проведено з 27 січня по 17 лютого 2020 року на основі вибірки, яка включала 19200 респондентів. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 63,9%. Презентацію результатів можна переглянути тут.

Водночас з таким високим показником готовності проголосувати 18% житомирян заявили, що однозначно не підуть на вибори.

Серед тих, хто має намір голосувати, 20% підтримали б партію президента Володимира Зеленського «Слуга народу», 8% - партію колишнього президента Петра Порошенка «Європейська солідарність», 5% партію Юлії Тимошенко ВО «Батьківщина». Нагадаємо, прохідний бар’єр на виборах становить 5%. Зазначимо також, що у Житомирі 38% активних виборців ще не визначилися.

Щодо мотивів електорального вибору, то 43% житомирян готові проголосувати за партію, яка є відомою і впливовою на національному рівні, на вибір 39% популярність партії не впливає. 37% підтримають партію, яка має сильного лідера, для 36% важлива наявність сильної команди. 23% відсотки не вважають лідера та команду вагомим аргументом при здійсненні вибору. Такий же відсоток по цьому показнику є також у Херсоні, у Хмельницькому – 22%, а в інших обласних центрах він становить менш ніж 20%.

За партію, яку очолить мер Житомира Сергій Сухомлин, готові проголосували лише 14% містян, ще 15% «скоріше проголосують», водночас 37% житомирян однозначно не підтримають партію мера, а 32% ще не визначилися.

Нове покоління політиків також не надто приваблює житомирян: за партію, лідером якої є представник нового покоління політиків однозначно проголосують 19%, а 29% однозначно не проголосують. Майже така ж ситуація і щодо голосування за партії з великим досвідом у політиці: однозначно проголосують 20%, а однозначно не проголосують 33%. Нову партію, яка ще не брала участь у виборах, однозначно не підтримають 40% житомирян. Більший показник є лише у Херсоні (45%) та Хмельницькому (44%).

Обираючи за статтю між двома рівними кандидатами 17% опитаних житомирян готові підтримати жінку, 15% - чоловіка, для 59% різниці немає.

Від часу проведення п’ятого муніципального опитування (з 7 вересня по 10 жовтня 2019 року) зменшилася кількість тих, хто вважає, що мера Сергія Сухомлина треба переобрати на другий термін: минулого року таких було 34%, зараз – 27%.

Найбільші сфери успіху нинішнього мера Житомира, це парки та сквери, тротуари й вуличне освітлення, а для його наступника пріоритетними мають бути: медичні заклади, житлово-комунальне господарство та створення робочих місць. До речі, ці напрямки входять в п’ятірку пріоритетних для усіх обласних центрів України.

Щодо діяльності центральних органів влади, то в Житомирі найвищий відсоток тих, хто зовсім не схвалює дії Уряду – 44%, на другому місці за цим показником Вінниця (42%), в інших обласних центрах однозначне несхвалення менш ніж 40%. Також в Житомирі 41% опитаних зовсім не схвалює дії Верховної ради, більше лише у Вінниці – 43%.

Стосовно місцевих інституцій, то 39% житомирян зовсім не схвалюють роботу комунальних підприємств, більше це й показник лише у Миколаєві (43%). Також у Житомирі найбільший відсоток тих, хто зовсім не схвалює роботу поліції – 33%, але 19% повністю схвалюють діяльність Нацгвардії, більше цей показник лише у Кропивницькому (20%). Така ж ситуація й щодо армії: найвищий відсоток «цілком схвалюю» у Кропивницькому (43%), на другому місці Житомир (40%).

У Житомирі також значно зросла кількість тих, хто давав хабарі чи подарунки у медичних та освітніх закладах.

Нагадаємо, шосте муніципальне опитування показало зменшення кількості житомирян, які вважають, що місто рухається у правильному напрямку, та схвалюють діяльність мера і міської ради. Також житомиряни відчули зниження якості надання послуг та зменшення можливостей, яке дає місто.

Як повідомляв Житомир.info, за результатами минулого року Житомир опустився на 12 місце в «Рейтингу прозорості міст».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рейтинг опитування вибори  
Матеріали по темі