Місто

​Влада Житомира вирішила взяти «гріх на душу»: заборонила відвідувати й навіть підходити до храмів на Великдень

16 April 2020, 17:43

«Грейдери, екскаватори, нехай перекопують дороги довкола церков Московського патріархату дорогу, електрики нехай світло вимикають, водоканал - воду. Нехай готують проєкти рішення на цю сесію - розірвати всі договори оренди з московськими церквами», - ось так емоційно на запрошення освячувати паски на Великдень у церквах реагує міський голова Конотопа Артем Семеніхін.

В Дніпрі від слів вирішили перейти до діла і розкопали водогін перед входом до церкви. На своїй сторінці у фейсбук заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко написав:

«Минулої ночі на мене зійшов дух. Так, технічний дух водоканалу. Дух повідомив мені, що швидше за все, уздовж цього храму, на глибині півтора метра, замироточила холоднокатана труба діаметром 150 міліметрів. І тут почали відбуватися справи абсолютно незрозумілі, якщо не сказати більше - бісівські! У виритій траншеї, був виявлений снаряд часів Другої світової війни! Уявляєте?! Траншея огороджена. Працює МНС. Будемо уважно обстежити всю територію, можливо навіть до другого пришестя Христа».


Напередодні Великодніх свят у Коростені, де станом на ранок 16 квітня було зареєстровано 54 випадки коронавірусу, міський голова Володимир Москаленко також анонсував жорсткі обмеження, які сам він назвав «чимось близьким до терору».

«Ми зараз категорично забороняємо відвідувати храми і проводити богослужіння для коростенців. Збільшення маси при проведенні релігійних обрядів дасть ще в десятки разів більше захворюваності. З цим рішенням будемо рішуче наводити порядок і в рішенні комісії чітко записано. Знаходьтесь вдома, святкуйте вдома і не ходіть по вулицях. Повірте мені, зараз не просто прохання. Це будуть жорсткі заходи. Якщо не терор, то щось схоже на нього, по відношенню до тих, хто безцільно ходить по вулицях», - сказав у своєму відеозверненні мер Коростеня Володимир Москаленко.

У Житомирі у Вербну неділю біля церков збирались парафіяни. У Чистий четвер так само проводились богослужіння. Незважаючи на столичний приклад Києво-Печерської лаври, де зафіксовано вже понад 90 випадків COVID-19, у Житомирській ОДА на брифінгу вранці 16 квітня розводять руками: влада на Великдень закривати церкви не збирається, бо, мовляв, держава в справи церкви не втручається.

«Хочу повідомити всім, що влада не втручається в справи церкви. Вона не може закрити будь-яку церкву. Ми постійно проводимо співбесіди з представниками різних релігійних конфесій і закликаємо їх не робити на Великдень ніяких масових зібрань, не проводити ніяких великих заходів і не закликати людей до церкви. Ще раз від свого імені і від імені голови обласної державної адміністрації Віталія Бунечка прошу всіх не ходити до храму на Великдень, залишатися вдома, убезпечивши таким чином себе, своїх близьких і не наражати себе на небезпеку. Дуже всіх прошу, будь ласка, віднесіться до цього з розумінням. Ми не маємо владних повноважень і не будемо цього робити – закривати примусово церкви. Але дуже велике прохання до всіх залишатися вдома на Великдень», - сказала заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко.

У Житомирі церкви теж не закриватимуть, але людям заборонили відвідувати храми під час Великодніх свят. Таке рішення ухвалили на засіданні виконавчого комітету міської ради 16 квітня. За виконанням цього рішення слідкуватимуть правоохоронці, нацгвардійці, а штрафи за його порушення будуть виписувати священникам.

«Ми прийняли рішення заборонити відвідування храмів та території церков, що на території Житомирської ОТГ саме на свята. Богослужіння будуть проходити в храмах, але без людей. Також ми розуміємо, що люди можуть прийти на територію біля храму, ми заборонили відвідування території. За цим будуть слідкувати Нацгвардія та поліція, а також муніципальна інспекція. І всю відповідальність, в тому числі і штрафи, ми переклали на священнослужителів в даному випадку. Може ми навіть взяли гріх на душу, може ми зробили саме такий вчинок, але здоров’я та безпека людей зараз на першому місці», - прокоментував це рішення виконкому Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, житомиряни можуть придбати в магазинах вже освячену паску та подивитися Великоднє богослужіння онлайн.

Розклад трансляцій Великодніх богослужінь з храмів Житомира:

18-19.04.2020 року із Свято-Михайлівського кафедрального собору ПЦУ (23:30 – 03:30 год.) – «Союз ТВ» та Житомир.info.

19.04.2020 року із Спасо-Преображенського кафедрального собору УПЦ (00:00 – 03:00 год.), з церкви Святого Василія Великого УГКЦ (10:00 -11: 30 год.) – «СК1».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вірус церква храм релігія богослужіння карантин  
Матеріали по темі