Здоров'я

Житомиряни, які перехворіли на COVID-19, можуть здати кров і допомогти у лікуванні важкохворих

14 May 2020, 18:02

Житомиряни, які перехворіли на COVID-19, можуть стати донорами крові. За словами фахівців, у плазмі таких людей зберігаються антитіла, які допоможуть у лікуванні інфекції. Наприклад, таку плазму можуть використовувати для переливання у лікарнях або ж для виготовлення лікарських засобів.

«В цій ситуації є два шляхи використання такої плазми. Перший шлях – вона може йти на переливання. На переливання ми видаємо плазму лікарні, яка її замовляє. В даній ситуації це лікарня №1, яка займається лікуванням таких хворих. На вимогу цієї лікарні ми видаємо ту кількість плазми, яку вони просять. Визначення або покази визначає лікуючий лікар. Другий шлях – можна цю плазму передати для виготовлення імуноглобулінів, які є практично концентратом антитіл і відповідним чином потім їх можна використовувати під час лікування таких хворих», – розповідає директор Житомирського обласного центру крові Анатолій Чугрієв.


До центру можна звертатися після повного одужання. Кров донорів спершу перевіряють на наявність антитіл, потім інших інфекцій, які передаються через кров. Якщо плазма донора придатна, її поміщають у морозильну камеру, де вона може зберігатися рік. За здачу передбачена грошова винагорода.

«Ми зараз не можемо сказати скільки може людина отримали, але є встановлені державою норми компенсації за здану кров або її компоненти. Сьогодні вона дорівнює 160 грн за один літр», – каже Анатолій Чугрієв.

У центрі планують зробити банк такої плазми. Наразі виявила бажання стати донором одна людина, яка перехворіла на коронавірус.

За словами директора центру крові, тут виникають й деякі перепони: плазма, придатна для переливання хворому через 180 днів після здачі.

«Згідно з нормативною і законодавчою базою, яка існує, ми маємо всю плазму покласти на карантин на 180 днів. Звісно, хвороба чекати не буде. Вчора в міністерстві обговорювали це питання і дійшли до висновку, що потрібно вносити зміни до цих нормативних актів. Ми звертаємось, я як голова «Асоціації служби крові України», і будемо звертатися письмово, щоб прискорити цей процес в Міністерство юстиції. Інакше наші дії, колег і мої дії можуть бути розцінені як протиправні», – зауважує директор Житомирського обласного центру крові Анатолій Чугрієв.

Дирекція центру закликає громадян, які перехворіли на COVID-19, допомогти іншим хворим і стати донором плазми.

Нагадаємо, станом на 22:30 год. 13 травня у Житомирській області лабораторно підтверджено 533 випадки захворювання на коронавірус COVID-19, зокрема за останню добу хворобу виявили у трьох осіб – усі жителі Житомира.

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут

Станом на 9:00 год. 14 травня 2020 року в Україні лабораторно підтверджено 16 847 випадків COVID-19, з них 422 виявили упродовж останньої доби.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 березня 2020 року в Житомирському обласному центрі крові донорам збільшили грошову компенсацію на підсилене харчування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кров донор донорство Центр крові коронавірус  
Матеріали по темі