Місто

​У Житомирі ПЛР-діагностику збираються проводити у лабораторії дитячої поліклініки: купують обладнання і тести

15 May 2020, 15:41

У Житомирі дитяча лікарня ім. Башека отримала дозвіл на закупівлю обладнання і тестів для проведення ПЛР-діагностики.

Відповідне рішення було прийняте 15 травня на позачерговому засіданні виконкому.

«Чому зараз стає питання про закупівлю для міста ПЛР-лабораторії та ПЛР-тестів. Ми знаємо пропускну можливість нашої обласної лабораторії. Зараз вони вже вийшли на 200 тестів на добу. Але ми знаємо, що коли буде 40-50 підтверджених випадків, то кількість контактних осіб може сягати кількох десятків у кожному виявленому випадку. І їх кількість може збільшуватися у геометричній прогресії. І ми маємо бути готові до того, щоб проводити тестування наших житомирян. Дуже було б гарно, якби вихователі виходили працювати з нашими дітьми уже після проходження такої діагностики, щоб ми розуміли, що вони здорові і діти знаходяться в безпеці. Є багато і інших категорій людей: тих, хто виїжджатиме за кордон на роботу чи у відпустку. Усі вони потребуватимуть проходження ПЛР-тестів, тому місто повинно бути готовим до цього. Вартість таких обстежень у приватних київських лабораторіях від 2,5 до 4 тис. грн. Це забагато. У нас є пропозиція від європейських виробників тестів, які є на порядок дешевші. Тому, я думаю, якщо навіть житомиряни захочуть за власним бажанням пройти обстеження, заплативши кошти в нашу комунальну медичну установу, це буде добре», - розповів мер Житомира Сергій Сухомлин.

За його словами, спочатку таку лабораторію планували відкрити на базі первинної ланки медицини, проте створення нової лабораторії потребувало б більше часу та додаткових фінансових вкладень. Тож вирішили купувати ПЛР-обладнання для уже діючої лабораторії на базі дитячої поліклініки.

«Спочатку ми планували розміщення цієї лабораторії на базі первинної ланки нашої медицини. І це зрозуміло, бо саме вони в першу чергу проводять ПЛР-діагностику, але ми розуміємо, що отримання ліцензії на саму лабораторію, підготовка приміщення – усе це процес, який може тривати місяці і потребує додаткового фінансування. Тож, сьогодні на нараді було вирішено встановлення цієї лабораторії вже в існуючій лабораторії нашої дитячої поліклініки і це можна зробити швидко – за декілька днів. У них є дозволи, зараз чекаємо ще дозвіл від МОЗ на ввіз цих тестів. Сьогодні вже дитяча лікарня відкрила валютний рахунок для закупівлі цих тестів. Пропозиція на обладнання є. Якщо усе буде добре, то на наступному тижні ми зможемо проплачувати кошти, закуповувати обладнання і тести, проводити сертифікацію, отримувати дозволи», - пояснив Сергій Сухомлин.

Тож на позачерговому виконкомі 15 травня було прийняте рішення, яким було надано дозвіл дитячій лікарні проводити закупівлю ПЛР-тестів і обладнання. На наступному засіданні, коли буде конкретна цінова пропозиція та проєкт контракту з австрійською компанією, буде прийняте рішення щодо виділення коштів на лабораторію для дитячої лікарні.

Нагадаємо, 14 травня мер Сергій Сухомлин розповів, що наразі в Житомирі обирають приміщення для майбутньої вірусологічної лабораторії та планують закупівлю 500 ПЛР-тестів.

Як повідомляв Житомир.info, 6 травня стало відомо про плани влади Житомира закупити власну лабораторію для ПЛР-тестування житомирян.

8 травня мер Житомира повідомив про домовленість з австрійською компанією про поставку ПЛР-тестів, які в рази дешевші від тих, які пропонують приватні лабораторії Києва.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком лабораторія дитяча лікарня ПЛР тест коронавірус  
Матеріали по темі