Місто

У Житомирі нова вірусологічна лабораторія зможе робити до 800 тестів на коронавірус за добу, – Сухомлин

27 May 2020, 13:43

Близько 800 тесті за добу зможе робити майбутня вірусологічна лабораторія, яка запрацює в Житомирі.

Про це 27 травня на брифінгу розповів Житомирський міський голова.

Наразі майже сформований комплект обладнання, втім міська рада досі не отримала дозвіл від МОЗ на першу партію тестів.

«Те що стосується самої лабораторії - вона є, за виключенням однієї (холодильної) шафи, яка також потрібна в комплекті лабораторії. Позавчора ми спілкувалися з компанією постачальником, вона (шафа) може бути приблизно 6 червня в Україні. Зараз не можу сказати, коли лабораторія повністю запрацює. Другий момент – ремонтні роботи по нашій лабораторії для того, щоб вона відповідала всім вимогам. Ці роботи починаються, все вже прораховано і там до двох тижнів виконання цих робіт. Третя складова - самі тести, коли МОЗ надасть нам дозвіл. Це залежить не від нас, всі документи ми подали, очікуємо рішення. Ці австрійські тести дозволяють робити до 30 хвилин одне завантаження. Зараз обласна лабораторія робить в середньому від 3 до 8 годин одне завантаження. Ми беремо максимальну ємкість ампліфікатора, це обладнання, куди завантажують ці проби, щоб за 30 хвилин робити до 20 тестів. Якщо вона буде працювати цілодобово, а це цілком можливо, то по розрахунках за добу зможемо робити до 800 тестів », - говорить міський голова Сергій Сухомлин.

За словами міського голови, для житомирян в даній лабораторії ПЛР-тестування буде коштувати дешевше, ніж в інших закладах. А працівників дошкільних навчальних закладів, шкіл та комунальних установ тестуватимуть безкоштовно.

«Ми розуміємо, що восени, як каже ВООЗ і Міністерство, можлива друга хвиля коронавірусу. Діти підуть до школи. Нам потрібно зробити тестування всім нашим працівникам шкіл, вчителям, щоб зробити максимально безпечно. Це ми плануємо робити безкоштовно, за кошти бюджету», - каже Сергій Сухомлин.

Крім цього, вже остаточно визначилися з місцем розташування, наразі там проводять ремонтні роботи.

«Місце - це наша дитяча поліклініка на Ріхтера. Для того, аби знов не створювати нову, отримувати всі сертифікати та ліцензії, набагато скоріше просто ці додаткові вимоги для лабораторії виконати та швидко відкрити», - сказав міський голова.

Як повідомляв Житомир.info, місцева влада планувала закупити власну лабораторія для діагностування COVID-19 шляхом ПЛР-тестування.

Попередньо міський голова повідомляв, що така лабораторії може коштувати близько 1 млн 200 грн. Скільки буде коштувати для міста 500 тестів, поки що сказати не можуть.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторія тести коронавірус мер Сухомлин  
Матеріали по темі