Місто

У Житомирі завершується голосування за загальноміські проєкти і щодо святкування цього року Дня міста

10 June 2020, 14:00

Сьогодні, 10 червня, – останній день, коли житомиряни можуть проголосувати за загальноміський проєкт.

В пункті голосування кажуть, серед трьох проєктів вже є лідер.

«Людей не дуже багато, два роки тому було набагато більше. Найбільше (голосують) за Новий бульвар, особливо з дітьми, щоб їм було гарно там їздити. На другому місці «Водонапірна башта» – це наша пам’ятка архітектури. На третьому місці кінотеатр «Жовтень», бо шкода, що у центрі міста такий гарний будинок стоїть, занепадає. Підраховуємо, відкрите голосування, тому можна побачити, за який проєкт скільки проголосувало і хто за який голосував. На дану годину у нас проголосувало десь близько 1000 осіб, але це не дуже багато, враховуючи, що це 10 день і у нас п’ять точок по місту», – каже консультант громадського бюджету проєкту Олена.


В пункті для голосування, який знаходиться на вулиці Михайлівській, людей небагато. Ті, хто бере участь у голосуванні, охоче розповідає про своїх фаворитів.

«Реконструкція парку Гагаріна. Річ у тому, що у нас дуже мало в Житомирі, на жаль, місць відпочинку. Крім гідропарку і цього парку та бульварів, потрібно мати дуже гарні місця, а цей парк прийшов у величезний занепад. Потрібно його реконструювати, зробити сучасне місце відпочинку для житомирян у центрі міста. Я думаю, що цей проєкт переможе», – говорить житомирянка Наталія.

«Голосував за створення громадського простору в водонапірній вежі. Він був на початку 90-х років. Це маленька реінкарнація кафе «Ювілейного», колись це була фішка міста Житомира. Дуже хочеться щоб вона повторилася, бо не розумію, кому воно заважало. Потрібно зробити таку ж цікаву фішку, щоб там була можливість провести конференцію і можливість випити смачної кави», – говорить житомирянин Олександр.

В муніципалітеті розповіли, скільки часу потрібно для підрахунку голосів та коли реалізують проєкт-переможець.

«В цьому році проголосувало, на жаль, набагато менше людей. Зрозуміло, карантин, і це набагато важче, не було такої промокампанії, бо кошти дуже обережно витрачаємо. Поки що в лідерах реконструкція Нового бульвару. День-два, це не складно, воно в онлайні підраховується, але ще буде перевірка цього голосування, щоб не було ніяких маніпуляцій. Після цього нам потрібно голосування затвердити на сесії, яку ми плануємо проводити 18 (червня). Якщо все буде нормально і комісія скаже, що все в рамках положення, після цього можемо оголосити тендер на проведення робіт на реконструкцію. Це 20 млн грн, якщо казати про граніт, новий фонтан, освітлення, відеонагляд, озеленення, виходить приблизно така сума. Якщо виграє фірма, яка вміє робити, в неї є люди, техніка і бажання зробити – це можна зробити десь за 4 місяці. Але самі тендерні процедури займуть приблизно 2 місяці. Тому тут теж варто рахувати, чи варто входити в зиму з цим проєктом, чи не варто», – розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Мер зазначив, якщо проєкт створення багатофункціонального громадського простору у будівлі «Водонапірної башти» не вийде у лідери, його все одно реалізують.

«Ми будемо продовжувати цей проєкт. Ми розуміємо, що вежа і співфінансування з GIZ важливо, ми вдячні за таку ініціативу, але башта – нелегкий проєкт в архітектурному плані. Не можна просто замінити, поставити пластикові вікна, бо це пам’ятник архітектури, варто отримати погодження від Міністерства культури. Цей проєкт варто готувати мінімум рік. Реконструкція такого об’єкту буде коштувати дуже багато, це не 3 чи 5 млн грн, набагато більше. Тому тут треба рахувати, коли у нас будуть такі кошти. Зараз треба готуватися для того, аби зробити всю документацію. У наступному році, якщо будуть кошти у бюджеті, робитимемо цей проєкт, бо люди також хочуть реконструкцію пам'ятки Житомира, бренду Житомира», – сказав Сергій Сухомлин.

Наостанок міський голова розповів, який відсоток проголосував проти святкування дня міста.

«На це голосування ще дали «Чи потрібно у цьому році робити святкування дня міста та чи потрібно переносити на вересень». 68 % людей сказали, якщо я не помиляюся, це цифра була на вчора, проголосували, що не потрібно проводити святкування дня міста. Це також думка, на яку ми будемо спиратися», – каже міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, з 1 червня розпочалось голосування за кращий загальноміський проєкт.

Як повідомляв Житомир.info, 1 по 10 червня 2020 року в Житомирі також проводять консультації з містянами стосовно доцільності святкування Дня міста-2020 у вересні. Голосування проходить через «Єдину платформу місцевої електронної демократії».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: загальноміський проєкт бюджет участі голосування День міста  
Матеріали по темі