Економіка

У Житомирі індустріальний парк на Київському шосе так і не запрацював, а з МДФ збираються розірвати договір

15 June 2020, 15:34

У Житомирі на Київському шосе мав з’явитися індустріальний парк, а ТОВ «Житомирська меблева фабрика» збиралось побудувати на цій території понад 1200 робочих місць. Але індустріальний парк так і не запрацював.

Про це в інтерв’ю Житомир.info розповів директор «Агенції регіонального розвитку Житомирської області» Артем Сачук.

«В реєстрі індустріальних парків він є. Був суд за землю і наче Міноборони відсудило кілька квадратних метрів цього парку, наскільки мені відомо. Але парк дійсно «мертвий» через те, що треба усвідомити, Сергію Івановичу Сухомлину в тому числі, - необхідно вкласти кошти громади в комунікації до індустріального парку, тоді інвестор зайде», – зазначив Артем Сачук.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень 20 лютого 2020 року оприлюднили рішення господарського суду за позовом Міністерства оборони України до Житомирської міської ради, ухвалене 5 лютого.

«Військовий прокурор Житомирського гарнізону в інтересах держави в особі Міністерства оборони України та Квартирно-експлуатаційного відділу м. Житомира (далі - КЕВ м. Житомира) звернувся до Господарського суду Житомирської області з позовом про визнання незаконним та скасування рішення Житомирської міської ради №295 від 21.07.2016 "Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою: м. Житомир, шосе Київське, 44-Д" (далі - рішення №295) в частині затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 11,8541 га, яку віднесено до земель оборони. Рішенням Господарського суду Житомирської області від 11.07.2017 (суддя Маріщенко Л.О.) позов задоволено частково. Визнано недійсним рішення Житомирської міської ради №295 в частині затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок з вільними зонами та полосами безпеки. В решті позову відмовлено», - йдеться в рішенні.

Скріншот з рішення суду

Суд ухвалив:

«Визнати незаконним та скасувати рішення Житомирської міської ради 12 сесії 7 скликання № 295 від 21.07.2016 «Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою: м. Житомир, шосе Київське, 44-Д в частині затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,7123 га в межах кінцевих та бокових смуг безпеки льотної смуги аеродрому «Смоківка».

Скріншот з рішення суду

Не збудували на території індустріального парку і меблеву фабрику, яка передбачала понад 1200 робочих місць та інвестиції в розмірі 2,5 мільярди гривень.

«Наскільки я знаю, зараз йде мова про розірвання договору з МДФ, бо вони платять орендну плату за землю й не будують фабрику. Зараз у Верховній раді є низка законопроєктів щодо індустріальних парків, нарешті це стає трендом і навіть в програмі Уряду, яку незабаром мають затверджувати, ми бачили, що включили створення і підтримки індустріальних парків. Планують вносити зміни до закону України про індустріальні парки якраз щодо пільг по приєднанню мереж і щодо податкових пільг. Як тільки це дійсно буде прийняте, то проєкти «злетять», і ті громади, які встигнуть першими, будуть «на коні» й залучать інвестора», – розповів Артем Сачук.

Нагадаємо, 28 грудня 2015 року депутати проголосували за дозвіл на розробку детального плану території для розміщення індустріального парку по Київському шосе. Наприкінці жовтня 2016 року індустріальний парк «Zhytomyr East» був включений до державного реєстру індустріальних парків України. 9 березня 2017 року депутати Житомирської міської ради одноголосно підтримали проєкт рішення про укладання меморандуму про партнерство з ТОВ «Житомирська меблева фабрика», яке планувало побудувати підприємство на території індустріального парку. В липні 2018 року в інтерв’ю мер Сергій Сухомлин говорив, що меморандум підписаний, земля передана, інвестор сумлінно вносить плату за оренду земельної ділянки, але поки нічого не будує.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2019 року в Житомирській області хотіли щороку створювати по два індустріальних парки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: індустріальний парк меблева фабрика Сачук  
Матеріали по темі