Влада

Випускників шкіл звільнили від державної підсумкової атестації через пандемію коронавірусу, ЗНО не відмінили

18 June 2020, 14:38

Випускники, які планують вступати в українські вищі навчальні заклади здаватимуть Зовнішнє незалежне оцінювання, а від проходження державної підсумкової атестації учнів звільнили через пандемію корона вірусу.Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт №3669. «За» проголосували 356 депутатів.

Про це 18 червня повідомила Українська правда. Життя.

«Законопроект не скасовує ЗНО. Він робить добровільною здачу ДПА у формі ЗНО», - пояснила очільниця Міністерства освіти і науки Любомира Мандзій під час засідання Кабміну 17 червня.

За словами народного депутата Романа Грищука, закон потрібний для того, щоб на третину скоротити кількість людей, які складатимуть ЗНО. Закон передадуть як невідкладний на підпис президенту, щоб встигнути запустити процедуру.

На сайті «Українська правда. Життя» з посиланням на МОН зазначають, що якщо законопроєкт ухвалять, учні, які не планують вступати, не мали би складати ДПА окремо в школі.

«Їм повинні виставити бали на основі попередніх оцінок та видати атестат. Для цього потрібно прийти в школу, написати відповідну заяву, яку має розглянути педагогічна рада. Це потрібно зробити одразу після ухвалення закону до початку ЗНО, тобто до 25 червня», – йдеться у повідомленні.

Якщо ж учень все-таки вирішить скласти ЗНО, йому просто потрібно прийти у пункт тестування у визначений час.

«Через епідеміологічну ситуацію парламент ухвалив рішення звільнити випускників нинішнього навчального року від державної підсумкової атестації. Водночас випускники мають право пройти ДПА, у тому числі й у формі ЗНО, за власним бажанням. МОН вже розробляє методичні рекомендації для закладів освіти – їх буде надіслано найближчим часом», – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

Проте народна депутатка від партії «Голос» Наталія Піпа вважає, що з цією процедурою у школах можуть виникнути додаткові проблеми і непорозуміння.

Нагадаємо, через карантин в Україні на місяць перенесли терміни проведення вступної кампанії-2020: прийом документів розпочнеться в серпні. 21 травня Міносвіти затвердило оновлений графік проведення ЗНО. На основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання, яка запланована на період з 25 червня по 17 липня, в Житомирській області зареєструвалося 12 300 учасників.

У яких умовах буде проходити ЗНО у Житомирській області, дивіться у відеосюжеті від 28 травня 2020 року

Як повідомляв Житомир.info, 13 червня Кабмін скасував проведення пробного ЗНО. Зареєстрованим учасникам повернуть гроші, Мінфін розробив механізм. Кошти виділили з фонду боротьби з COVID-19, виплачувати почнуть з 1 липня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЗНО міністерство ДПА школа законопроєкт Верховна Рада  
Матеріали по темі