Суспільство

В пам'ять про справжню Людину – начальника МЧС в Житомирській області Володимира Герговського

26 May 2008, 16:11

Він радів весні та сонцю. Він любив життя, любив людей. Саме тому він і пішов по стопах батька, який працював у післявоєнний час в пожежній охороні.

Після закінчення школи став курсантом Черкаського пожежно-технічного училища МВС СРСР, потім  - здобував освіту в Харківському пожежно-технічному училищі і вищу – у Київському політехнічному інституті. І жодного разу не зрадив своїй професії, яку обрав 30 років тому. Усе своє життя Володимир Герговський присвятив справі порятунку людей та майна від стихії вогню і надзвичайних подій. Але про своє життя ніколи не думав.

Пройшов шлях від інспектора відділу пожежної охорони управління внутрішніх справ облвиконкому до керівника Головного управління МНС України в Житомирській області.

Кажуть, щоб пізнати людину – дай їй владу.

Згадуються його слова про те, що йому було важко очолювати колектив СДПЧ-2 по охороні Корольовського району м. Житомира. Адже на цьому посту Володимиру Герговському довелося замінити високопрофесійного керівника, якого дуже любив колектив. Але це випробування він витримав з честю. Суворий, і в той же час справедливий, мудрий та людяний – таким його пам'ятають пожежні 2-ої частини м. Житомира, керівники підприємств міста та органів влади. Слова «Людина з великої літери» - про нього. Ніколи нікому не відмовляв, проблеми особового складу - це були його проблеми. Навчання і загартування молодого покоління пожежних – це були його турботи.

Він на «відмінно» знав всі особливості організації служби, підготовки і  пожежегасіння, адже безпосередньо цим напрямком займався більше 10-ти років в обласному відділі пожежної охорони. Завдяки його знанням, досвіду  роботи  і правильно прийнятим рішенням було успішно ліквідовано сотні пожеж, особливо складні на об’єктах, лісових і торф'яних масивах, а в подальшому і надзвичайні ситуації різних рівнів складності.

Тому згодом і був призначений заступником начальника управління пожежної охорони, а з реформуванням МНС у 2003 році – першим заступником начальника Головного управління МНС області.

Коли у 2005 році в області гостро постало питання, кому очолити оперативно-рятувальну службу, керівництво МНС України прислухалося до думки обласної влади і прийняло єдине правильне рішення – призначити начальником головного управління МНС – Володимира Герговського. Весь особовий склад оперативно-рятувальної служби Житомирщини, Черкащини та Чернігівщини до останнього дня любив та поважав свого начальника. В останніх двох областях він очолював Головне управління МНС у 2007 році. Тому добивалися і раділи за його повернення земляки та шкодували про те, що він пішов - рятувальники двох вищезгаданих областей. Він покращив соціально-психологічний клімат у колективі та матеріально-технічний стан служби «01». Як фізично загартована людина, він безумно любив спорт, присвятив життя підняттю на вершину пошани пожежно-прикладний спорт. Став майстром пожежно-прикладного спорту СРСР і суддею міжнародного категорії.

Ніколи Володимир Герговський не звеличував себе над колективом. Міг запросто взяти гітару в руки та чудово від душі заспівати. І лебедина пісня, виконана в стінах управління для жінок з нагоди Дня 8-го березня, назавжди залишиться в їх серцях.

21 травня зупинилося його серце, серце, яке містило в собі так багато… Втрату, яку понесла його сім’я, колектив рятувальників області та вся система МНС України, важко навіть осмислити. В останній путь його прийшли провести колеги, ветерани, спортсмени, керівники та представники всіх гілок влади, мешканці області.

За ним сумують, його пам'ятають і все одно не вірять у раптову смерть. Його лебедина пісня ще не доспівана.

 

Колектив Головного управління МНС в Житомирській області

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі