Місто

На околиці Житомира забудували майже всі земельні ділянки, за які з 2014 року судиться прокуратура

17 September 2020, 12:05

На західній околиці Житомира біля водоканалу вже зведені кілька десятків приватних будинків, а прокуратура й досі продовжує оскаржувати в судах право власності приватних осіб на земельні ділянки, які належали державному підприємству «Житомирський військовий лісгосп».

На відео, знятому 16 вересня 2020 року, видно новобудови, які від вулиці Чуднівської відділяє смужка дерев.


В березні 2014 року Житомирський районний суд відкрив провадження по справі за позовною заявою Житомирського міжрайонного прокурора з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері в інтересах держави до Житомирської районної державної адміністрації, 78 осіб, треті особи: Державне підприємство «Житомирський військовий лісгосп», Державна інспекція сільського господарства у Житомирській області, про визнання недійсними розпорядження голови вказаної райдержадміністрації №1069 від 23.11.2010 року, №83 від 04.02.2011 року, визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки та скасування їх державної реєстрації.

Зазначені ділянки знаходяться біля житомирської вулиці Чуднівської в районі водоканалу та в гідропарку, неподалік «Лісового берега», загальна площа – 8,5 га. В березні 2014 року прокуратура повідомляла, що біля водоканалу вже почалося будівництво.

Також ухвалою від 26 березня 2014 року суд задовольнив клопотання прокуратури про забезпечення позову й наклав арешт на 78 земельних ділянок. Втім, рішенням від 3 жовтня 2014 року Житомирський районний суд відмовив у задоволенні позову прокуратури.

Скріншоти з рішення райсуду від 03.10.2014

Зазначимо, що згадані розпорядження були підписані тоді, коли головою Житомирської РДА був Андрій Кулик, якого президент Янукович призначив на цю посаду в травні 2010 року. В березні 2014 року Кулик був звільнений з посади голови Житомирської РДА розпорядженням виконуючого обов’язки президента України Олександра Турчинова.

Прокуратура оскаржила рішення Житомирського районного суду, й апеляційний суд 26 червня 2015 року знову наклав арешт на земельні ділянки. В грудні 2015 року адвокатка, яка представляла інтереси власників земельних ділянок, заявляла, що накладений арешт – це тиск прокуратури, а місцеві активісти активно виступали проти будівництва на території гідропарку.

18 лютого 2016 року в апеляційний суд на засідання прийшли кілька десятків місцевих активістів, щоб підтримати вимоги прокуратури, але своєю ухвалою Апеляційний суд Житомирської області скаргу прокуратури відхилив й залишив рішення районного суду без змін. Однією з причин відмови у задоволенні апеляційної скарги стало те, що більш ніж половина земельних ділянок впродовж 2011-2014 років була перепродана іншим особам, а нові власники не залучені до участі у справі. Зокрема, в травні 2013 року тодішній депутат Житомирської міської ради Сергій Мірошніков пояснював журналістам, що один з будинків на території гідропарку зводить його син, який купив цю земельну ділянку ще в 2011 році за 240 тис. грн вже у третього власника.

В березні 2016 року прокуратура області повідомила, що з метою повернення державному підприємству земель лісогосподарського призначення у районі гідропарку та біля водоканалу внесла до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційну скаргу на рішення судів першої та апеляційної інстанцій й 15 червня 2016 року цей суд касаційну скаргу задовольнив й рішення районного та апеляційного судів скасував.

Рішенням від 18 листопада 2016 року Житомирський районний суд знову відмовив у задоволенні позову прокуратури, а постановою від 12 вересня 2018 року Апеляційний суд Житомирської області відхилив апеляцію прокуратури області на це рішення.

В грудні 2018 року Верховний суд України відкрив касаційне провадження у даній справі.

Скріншот з ухвали Касаційного цивільного суду ВСУ від 10.12.2018

Розгляд справи у Верховному суді й досі триває, зокрема, 16 вересня 2020 року мало відбутися чергове засідання.

Скріншот з переліку справ, призначених до розгляду Верховним Судом у складі колегій суддів Касаційного цивільного суду в порядку письмового провадження на 16 вересня 2020 року

Як повідомляв Житомир.info, навесні 2019 року занепокоєні житомиряни вимагали не допустити приватизації 43,5 га землі в гідропарку, а мер пояснював, що в 2008 році документи на землі у гідропарку були виготовлені з грубими порушеннями і невідповідністю цільовому призначенню (02.01 Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд) й влада вирішила привести їх у відповідність до чинного законодавства, зокрема – змінити цільове призначення на «07.01 Для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля гідропарк забудова прокуратура суд вул.Чуднівська  
Матеріали по темі