Місто

У будинках на Київській у Житомирі проведуть експертизу, аби дізнатися, чи руйнуються вони через будівництво бізнес-центру

21 September 2020, 19:01

У міській раді 21 вересня відбулося засідання за участі представників влади, забудовника та мешканців щодо виконання ухвали суду, який 18 вересня наклав заборону на проведення будь-яких робіт по вул. Київська, 40, де планують побудувати бізнес-центр.

Мешканці будинку стверджують, що забудовник продовжує будуватися. Також зауважують: укріплення будинку не допомогло, і з’являються нові тріщини.

«В п'ятницю 18 вересня ми зверталися до Кондратюка (Сергій Кондратюк – заступник міського голови, – ред.), він особисто при нас телефонував забудовнику, говорив про ухвалу суду. Забудовник пообіцяв, що будуватися в суботу-неділю не буде. В п'ятницю попросили, що вони, так як розчин замісили, щоб вони вже його використали, ми пішли на уступки. Але в суботу з самого ранку будівництво почалося знову, ми викликали поліцію, сьогодні зранку знов. Вони постійно стверджують про те, що не в курсі ухвали суду і продовжують будівельні роботи. Вони укріпили половину будинку, а будинок – це єдине ціле і він продовжує руйнуватися, тріщини і в під'їзді, і в квартирах. Другий під’їзд, що ближче знаходиться до будівництва, він дуже пошкоджений, зараз руйнуються і наш під'їзд, і в сходинах діра велика, це сталося з п'ятниці на суботу (з 18 на 19 вересня), за ніч», – каже місцева мешканка Оксана.

«Хочу запитати тих людей, які зробили нас нікому непотрібними людьми, просто вирили котлован смерті для нас. Чому вони так зробили, не вивчили, чи можна було тут будувати. Два роки ми живемо в аду. Я забула, що таке спальня, що таке нічна сорочка, я сплю ближче до дверей. Война прошла, ми вижили, носили партизанам їсти, а зараз нас хочуть вбити», – додає місцева мешканка Анна.


Натомість представник забудовника повідомив, що поки не отримав ухвалу суду, але обіцяє її виконувати. Він також запропонував мешканцям якнайшвидше провести незалежну експертизу, аби дізнатися, чи дійсно прилеглі будинки руйнуються через будівництво.

«Ми підписали з ОСББ договір про співпрацю, згідно з яким ми зобов'язалися допомагати будинку. Ми домовлялися і про те, що, коли буде будівництво будинку, буде на стадії третього-четвертого поверху, коли буде достатнє навантаження на ґрунти, щоб не поспішати, ми проведемо експертизу і подивимося, чи впливає наше будівництво на цей будинок. Але на зборах деякі мешканці висловлювалися про те, що будинок продовжує руйнуватися, тому ми запропонували провести цю експертизу вже зараз. При тому всьому дехто засумнівався і в експертизі, яка може бути зроблена незалежними організаціями з Житомира, і запропонували взяти людей з Києва. Ми погодились на те, що організацію експертну будуть підшуковувати саме мешканці будинку, щоб це не виглядало так, що вона може бути заангажована. Крім цього, можу сказати, що ми періодично проводимо спостереження за будинком, і було проведено заміри геодезистом, які підтверджують, що будинок жодним чином не руйнується. Ці заміри у нас є, і ми можемо їх пред'явити. Ми поки що не отримали це рішення (рішення суду щодо заборони на будівництво, – ред.), але одразу, як ми його отримаємо, ми його будемо виконувати», – розповідає директор ТОВ «Бізнес-сіті Інвест» Олександр Волчелюк.

На засіданні заступник міського голови Сергій Кондратюк повідомив, що міська рада 21 вересня звернулася до Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій, аби їхні спеціалісти також провели експертизу.

На засіданні домовилися, що мешканці запропонують ще одну організацію, яка проведе експертизу, також нададуть список квартир, у яких з’явилися тріщини для майбутнього обстеження.

Як повідомляв Житомир.info, хмельницьке ТОВ «Полісся Інвестбуд» в 2016 році придбало старе приміщення радіовузла на вул. Київська, 40. В лютому 2018 року в реєстрі Державної архітектурно-будівельної інспекції опублікована декларація про початок будівельних робіт за цією адресою.

У грудні 2019 року радник мера Житомира розповів, чому «заморозили» будівництво торговельно-офісного центру на Київській.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бізнес-центр вул. Київська 40 будівництво новобудова "Бізнес-сіті"  
Матеріали по темі