Здоров'я

Житомирська область знаходиться у зоні активного спалаху коронавірусу, фахівці прогнозують погіршення ситуації

15 October 2020, 16:33

До кінця 2020 року в Україні від COVID-19 можуть померти до 20 тисяч людей.

Це показують результати моделювання Київської школи економіки, оприлюднені 15 жовтня.

«Такий сценарій можливий, якщо не ввести комплексні карантинні обмеження в зонах активного розповсюдження коронавірусу. Такі результати моделювання Київської школи економіки, представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». Уже з листопада в день може виявлятися до 10 000 нових випадків захворювання», - йдеться у повідомленні.

У світі розпочалася прогнозована друга хвиля COVID-19, пов’язана з початком холодного сезону. Для України – це перша хвиля поширення. Весняного піку, що був зафіксований у більшості європейських країн, вдалося уникнути завдяки карантинним заходам.

«За чотирма основними показниками оцінки ситуації з COVID-19, Україна – серед країн з найбільш складним становищем. Україна на сьомому місці за кількістю нових випадків захворювання на COVID-19. За показником смертності – четверта. По тестуванню та виявленню хворих на COVID-19 Україна – на останньому місці в Європі. Схожа ситуація у Чехії, де влада ввела жорсткий карантин: закриті школи та дитсадки, заборонені масові заходи», - говорить Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

Станом на 15 жовтня 2020 року найбільший спалах COVID-19 аналітики фіксують у семи областях: Харківській, Сумській, Хмельницькій, Тернопільській, Полтавській, Рівненській та Житомирській області. За два тижні ситуація для медичної системи цих регіонів може стати критичною.

Згідно з моделюванням Київської школи економіки, Україні рухається до найгіршого сценарію пандемії. Якщо ситуацію в зонах активного розповсюдження вірусу SARS-CoV-2 не взяти під контроль, то до кінця року від COVID-19 в країні може померти до 20 000 людей.

«Якщо поточна ситуація не зміниться, то вже через два тижні, у листопаді, щоденна кількість виявлених нових хворих досягне 10 000. Навантаженість на медичну систему буде максимальна і витримає вона тільки у тому випадку, якщо вже зараз вводити комплексні обмеження в областях з активним спалахом», - прогнозує Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів.

Нагадаємо, станом на 9 жовтня в лікарнях Житомира перебувало 136 пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19 та 61 з підозрою, заповненість лікарень становила 90%. За інформацією на 15 жовтня кількість ліжкомісць у двох житомирських лікарнях збільшили до 350, але вони вже заповнені на 76%: там перебуває 165 людей з підтвердженим діагнозом COVID-19 та 102 з підозрами на коронавірус.

Як повідомляв Житомир.info, на ранок 15 жовтня 2020 року в Житомирській області лабораторно підтверджено 9130 випадків коронавірусної хвороби, за минулу добу діагноз COVID-19 підтвердили у 269 жителів області, зафіксовано 4 летальні випадки. Загалом на Житомирщині вже зареєстрований 161 летальний випадок від ускладнень, викликаних коронавірусною хворобою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус  
Матеріали по темі