Політика

​ОПОРА та поліція розповіли про більше ста порушень під час місцевих виборів у Житомирі та області

26 October 2020, 16:20

Представники громадянської мережі ОПОРА та поліції на спільній пресконференції 26 жовтня розповіли про перебіг дня голосування у Житомирській області та зафіксовані порушення.

«За цю добу виборів нами зафіксовано в Житомирський області не менше 153 інцидентів, тому що ще на чотирьох територіальних виборчих комісіях працюють спостерігачі і цей процес ще триває. 44 з них пов'язані з матеріально-технічним забезпеченням дільничних виборчих комісій, а саме: відсутність кабінок, чим прославився Житомир вчора на всю Україну, скриньок переносних для голосування на дому і стаціонарних для голосування у приміщенні ДВК, не відповідної площі, недоступності для маломобільних груп населення, відсутність плакатів з роз'ясненнями правил голосування та інформації про кандидатів. 20 випадків класифікується нами, як можлива фальсифікація з виборчою документацією дільничних виборчих комісій на територіальних виборчих комісіях. Це ті випадки, коли ДВК приїжджала на ТВК з неналежно оформленими пакетами, бюлетенями, списками виборців або не запломбованими, або неправильно опечатаними або з протоколами про підсумки підрахунку з одними, а не з двома. 17 випадків, які стосуються порушення підрахунку голосів. Ну і низька явка по Житомиру - це близько 28,8%», - розповів координатор громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області Тарас Чмут.


У день голосування поліція зареєструвала 36 повідомлень про порушення виборчого законодавства.

«До нас за цей період (ред. з початку виборчої кампанії) надійшло 140 повідомлень. Взагалі з них 25 жовтня надійшло 36 повідомлень і 26-го - 2 повідомлення, все інше до виборів. По вказаних повідомленнях складено 25-го числа 5 адміністративних протоколів, зокрема, це стосується, що хтось виніс бюлетень, хтось порвав, хтось перекреслив, хтось ще щось зробив, тобто це все пов'язано з бюлетенями. Що стосується кримінальних проваджень, то 25-го жовтня нами внесено до ЄРДР 8 фактів, 26 жовтня, сьогодні - 2 факти. Такі випадки всім відомі, в першу чергу, це відсутність кабінок. Були випадки, коли секретар однієї з ДВК проголосувала спочатку за себе, потім за свого сина, були випадки, коли члени ДВК видавали замість 4 по 5 бюлетенів по одному і по іншому округу. Були випадки, коли протоколи підписувалися ще до підрахунку результатів голосування, були навіть випадки, що до вас працевлаштувалися, бажали працювати в ОПОРІ самозванці. Також сьогодні до нас надійшло повідомлення від одного з кандидатів в мери про фальсифікацію. У нас повідомлення зареєстровано, будемо виносити кримінальне провадження, допитувати і отримувати додаткову інформацію», - повідомив начальник ГУНП в Житомирській області Юрій Олійник.

Також під час заходу спікери відповіли на питання, чи вважається порушенням таємниці голосування, якщо кабіни на дільниці закриті частково.

«Давати оцінку, чи це порушення чи ні - я не буду поспішати це розбити. Ми допитаємо всіх, хто поставляв кабінки, хто мав поставити кабінки, хто мав їх виготовити, на кого перераховані кошти, а потім ми будемо надавати висновки», - відповів начальник ГУНП в Житомирській області Юрій Олійник.

«Нормативно не визначено, що таке кабінка і як вона виглядає і якої вона висоти, ширини, крім кабіни для осіб на інвалідному візку, там є мінімальні розміри, які мають бути і висота столику. Ключове тут в тому, щоб були забезпечені умови виборцю проголосувати так, щоб інші не бачили це. Таємниця голосування полягає в тому, що виборець немає сам це показувати, тому що можна проголосувати в кабінці, яка супер захищена і закрита, але вийти і показати бюлетень, тут двосторонній процес. Інша справа, коли виборці голосують де попало і ви знаходитесь в приміщенні, думаю, що більшість з вас голосували і бачили, коли не вистачає кабінок, бо велика дільниця і має бути не менше шести… і при цьому виборці голосують хтось на підвіконні, хтось на колінах, хтось на столах членів комісії, поки видають інші бюлетені, це варто трактувати як порушення таємниця голосування», - пояснив координатор громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області Тарас Чмут.

Попередні результати голосування за мера Житомира та депутатів міської ради дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі явка виборців на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року становила 28,8%., а п’ять років тому, на місцевих виборах 2015 року в Житомирі проголосували 38,3% виборців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОПОРА поліція вибори порушення голосування  
Матеріали по темі