Події

У Житомирській області дворічна дівчинка отруїлася грибами, які росли біля будинку, а 16-річний підліток наївся мухоморів

10 November 2020, 16:10

З початку 2020 року в Житомирській області зареєстрували 14 випадків отруєння грибами.

Про це 10 листопада повідомила ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України».

«У Житомирській області вже зареєстровано 14 випадків отруєння дикорослими грибами. З них в Ємільчинському районі – 2 випадки, Народицькому – 1, Чуднівському – 2, Любарському – 3, Новоград-Волинському – 1, Баранівському – 2, Овруцькому – 2 та в м. Житомир – 1», – йдеться у повідомленні.

У Житомирському обласному лабораторному центрі в коментарі Житомир.info уточнили, що усі випадки отруєння грибами були зафіксовані упродовж осіннього сезону. Усі хворі вилікувалися.

Серед постраждалих внаслідок отруєння грибами є двоє дітей: 2-річна дівчинка та 16-річний підліток.

«Один з таких випадків стався 4 листопада у селі Гірки Новоград-Волинського району: дівчинка віком 2 роки і 2 місяці гралася неподалік будинку та наїлася грибів, що росли біля подвір’я. Дитина була доставлена в анестезіологічне відділення інтенсивної терапії Новоград-Волинської лікарні. Стан був нескладний. Дитину вилікували. З батьками провели роз’яснювальну роботу. Третього листопада у селі Станишівка Житомирського району 16-річний хлопець отруївся мухоморами. Опівдні наступного дня, 4 листопада, викликали «швидку»: у постраждалого була неодноразова блювота та галюцинації. Хлопець був доставлений у реанімаційне відділення лікарні. Медики надали йому необхідну допомогу», – розповіли в ОЛЦ.

У обласному лабораторному центрі зазначають: в українських лісах та лісостепах зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя.

«Багаторічний аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлена вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів, сморжів. Особливість отруєнь цими грибами полягає у тому, що ознаки отруєння можуть не проявлятися до 3-х діб після вживання грибів в їжу. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути вищеназваних грибів. Отруєння цими грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою», – застерігають в обласному лабораторному центрі.

Нагадаємо, 5 листопада 2020 року Ємільчинська райдержадміністрація з посиланням на інформацію районного управління ГУ Держпродспоживслужби повідомила, що грибами отруїлося подружжя з села Дуга.

Як повідомляв Житомир.info, восени 2018 року 27-річний житель міста Бердичів Житомирської області потрапив до лікарні через отруєння грибами: чоловік наївся сирих мухоморів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гриби отруєння лабораторний центр  
Матеріали по темі