Політика

Колишній віце-прем’єр поділився враженнями від результатів місцевих виборів, згадав Житомир та Коростень

19 November 2020, 16:20

У нинішніх міських голів на місцевих виборах 2020 року була лише одна причина не переобратися – корупція.

Про це заявив колишній віцепрем’єр-міністр Геннадій Зубко в інтерв’ю виданню «Лівий берег».

«Які ризики у чинного мера, щоб не переобратися? Я можу сказати, ризик тільки один – корупція. Якщо мер не буде помічений або затриманий на відкатах, якихось договорняках, у нього буде шанс обиратися знову. Мер Чорноморська обирався шість разів, Москаленко в Коростені обирається в п'ятий раз. А з іншого боку, це ж і питання зміни поколінь, питання переосмислення нашими людьми – а що ми взагалі хочемо в житті? Поки люди ще реагують на ремонти в школах, ремонти доріг. Але вже наступне покоління, яке зараз підростає, починає ставити питання: а як я можу впливати на прийняття рішень? Де можливо проявитися мені, як громадянину, де можливість реалізації особистості? Де громадські бюджети, в яких на конкурсі може взяти участь моя ініціатива і мій проект?», - сказав Геннадій Зубко.

Відповідаючи на питання необхідності районних рад та РДА, Зубко, які в Уряді Гройсмана, відповідав, зокрема, за впровадження реформи децентралізації, згадав досвід Польщі, яка свого часу прийняла рішення відмовитися від районного рівня, потім швидко повернулася до цього.

«Не хочу обговорювати новий територіальний поділ районів, просто наведу приклад. Житомирська область, Житомирський район – 160 кілометрів від кордону Київської до Рівненської області витягнуті як автобан. Скажіть, будь ласка, як можна координувати громади такого району? Якщо госпітальний округ був максимально 120 кілометрів. Або, наприклад, Закарпатська область. Ми завжди намагалися, коли планували громади і райони Закарпатської області, щоб вони були витягнуті від кордону Угорщини до межі Івано-Франківської області. Зараз Берегівський район витягнуть уздовж кордону Угорщини. А тепер повертаємося до повноважень. Не варто було включати міста в територію районів. Місто Львів до Львівського район, Житомир до Житомирського. Які повноваження РДА Житомирського району на території міста Житомира, де є свій голова, є свій бюджет, є все? Обласні центри можуть мати статус міських районів», - зазначив Геннадій Зубко.

Повністю інтерв’ю з віце-прем'єром і міністром регіонального розвитку в 2014-2019 роках читайте тут

Нагадаємо, Верховна рада 17 листопада 2020 року прийняла в другому читанні та в цілому проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій: закон врегульовує питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та зобов’язань, а також дає змогу створити районні державні адміністрації в нових районах.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області тепер лише 4 райони: Бердичівський район, Житомирський район, Коростенський район, Новоград-Волинський район. Центральна виборча комісія станом на ранок 9 листопада 2020 року оприлюднила результати виборів депутатів трьох районних рад Житомирської області, в кожній з яких по 42 депутати – Бердичівській, Коростенській та Новоград-Волинській. 16 листопада стали відомі результати виборів до Житомирської районної ради, куди пройшли представники дев’яти партій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори Зубко децентралызація  
Матеріали по темі