Здоров'я

​У житомирських лікарнях, де лежать хворі на COVID-19, розповіли про запаси кисню

20 November 2020, 16:30

Скільки кожного дня використовують медичного кисню для лікування хворих на коронавірус у житомирських лікарнях, чи дійсно є перебої з його постачанням та які запаси у закладах - відповіді на ці питання у сюжеті.

Медичний кисень потрібен для апаратів ШВЛ. У лікарнях закуповують його у рідкому та газоподібному станах. Газоподібний зберігають у балонах, а рідкий кисень - у кріоциліндрах.

Станок на ранок 20 листопада, у першій міській лікарні зі 133 осіб, які мають COVID-19 або підозру на кисневій підтримці перебуває 62 людини.

У закладі розповідають: лікарня завжди має триденний запас кисню, він постійно поповнюється.

«Рідкий кисень у нас завозиться або кожен день, або через день, в залежності від наших потреб і від нашого використання. Є також балонний кисень. Ми маємо свої балони і обмінний фонд, який так само «Кріогенсервіс» нам забезпечує доставку і обмін. Балони ми отримуємо щодня, або декілька разів на день, теж в залежності від нашого використання. Кисню в день використовує лікарня приблизно 1,2 тонни», - розповідає директор КП «Лікарня №1» Володимир Мордюк.


Втім директор закладу зауважує: через те, що потреба кисню зростає, «Кріогенсервіс» зменшив свої потужності. Тому лікарня уклала договір ще з одним постачальником.

«Постачальники кисню, наприклад, «Кріогенсервіс», ми наразі отримали лист, що їх можливості й потужності дещо зменшилася через те, що великий попит у лікарень інших. Тому вчора було підписано про додаткову кількість кисню з «Карпатнафтохімом» з міста Калуш, який буде нам доставляти, обмін цього кисню до кінця року прописаний у розмірі 80 тонн», - додає директор КП «Лікарня №1» Володимир Мордюк.

Він також зауважив, що перебоїв із подачею кисню у закладі немає.

«Перебоїв з подачею кисню пацієнтам немає, можливе короткочасне зниження тиску магістралі, коли міняється система, тобто балон один на інший», - запевнив Володимир Мордюк.

Таке короткочасне зниження тиску під час заміни балонів ніяк не впливає на пацієнта.

«Якщо йде сильне використання кисню, то балони міняються: три години і сім балонів замінюють на нові. На пацієнтах це не відчувається, тому що балони не виключаються всі одразу, а по одному. Є система, яка працює, тиск тримається 1,05», - пояснює заступник директора з технічних питань КП «Лікарня №1» Василь Базленко.

Заступник директора також демонструє, як працює одна з кисневих станцій на території закладу.

«Зараз підключені вісім балонів кисневих, повністю, три стоять кріоциліндри по 210 кг. Усі вони підключені, йде до венторів нашої рамки, на кожен кисень окремий клапан. Закінчується - закрили його, поміняли і поставили новий, відкрили, а всі інші працюють», - демонструє заступник директора з технічних питань КП «Лікарня №1» Василь Базленко.

У міській лікарні №2 імені В.П. Павлусенка сьогодні перебуває 167 пацієнтів з коронавірусною хворобою, з них 52 людини на кисневій підтримці. Нещодавно на території закладу встановили кріоциліндр об'ємом 7 тонн.

«Зараз в цьому кріоциліндрі 4,5 тонни рідкого кисню. У розрахунку в часовому проміжку це близько 10 діб запасу ми маємо рідкого кисню. Дана компанія «Linde-gas» має дуже гарну логістику. Тут знаходиться спеціальний чіп і диспетчер компанії бачить, скільки у залишку кисню ми маємо і дуже швидко вони мають розрахувати приїзд транспорту для того, щоб закачати ту чи іншу кількість рідкого газу», - говорить медичний директор КП «Лікарня №2» Віктор Помирляну.

Також на кисневій станції лікарні зберігається кілька десятків балонів та ще три кріоциліндра з киснем.

«Наразі ми знаходимося на нашій кисневій станції, крім того, що тут підведений кисень, то зараз подається кисень від великого кріоциліндра. Ми маємо у запасі невеликі кріоциліндри тут: 165-літрові і 200-літрові. Загально ми ще маємо 52 балони, не знаю, яка кількість тут знаходиться, адже певна кількість на заправці та будуть доставлятися. Балони підключені, але вони не використовуються. Це такий підстраховочний момент у разі надзвичайних ситуацій. Якщо порахувати, ми тут маємо добовий запас однозначно», - каже медичний директор КП «Лікарня №2» Віктор Помирляну.

Медики зазначають: подають кисень пацієнтам безперервно.

«Пацієнт, який потребує кисневої підтримки, він постійно знаходиться на кисні. Кисень дозується в залежності від потреби пацієнта, а контроль відбувається за рахунок моніторингу пульсоксиметром, тобто насичення крові киснем. Пацієнтам іноді достатньо і 5 літрів на хвилину, а комусь потрібно і 10-15 літрів на хвилину», - говорить медичний директор КП «Лікарня №2» Віктор Помирляну.

В залежності від кількості пацієнтів у "Лікарні №2" в день витрачають від 500 до 800 літрів кисню. У лікарні додають: жодних проблем з киснем не було і зараз немає.

Нагадаємо, у лікарні №1 прокоментували смерть викладачки «Житомирської політехніки», яка писала про нестачу кисню.

На брифінгу 16 листопада заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко повідомила, що в області є перебої з постачанням кисню в лікарні, але ситуація не критична. Цього ж дня заступниця мера Житомира Марія Місюрова пояснювала причини технічних проблем з подачею кисню в міських лікарнях.

Як повідомляв Житомир.info, 9 листопада 2020 року для забезпечення ліжок киснем Житомирська область отримала 18 млн 399,9 тис. грн субвенції з державного бюджету, 11 листопада Житомирській області виділили на це ще 20 млн 366,8 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 лікарня кисень  
Матеріали по темі