Здоров'я

Як працюють і наскільки достовірні експрес-тести на коронавірус, які продають у житомирських аптеках та магазинах

7 December 2020, 17:52

Сьогодні існує три методи діагностики коронавірусної інфекції: експрес-тести, ПЛР та ІФА-тестування. Останні два проводять у медичних закладах, а експрес-тести може придбати будь-хто у приватних аптеках Житомира. Коштує він приблизно 350 гривень, виробник – Україна. Нещодавно китайські експрес-тести за 199 грн з’явилися і в магазинах з непродовольчими товарами.

Як працює експрес-тест, коли його потрібно робити та чи варто довіряти результатам – далі у сюжеті.

Експерти зазначають, що метод експрес-тестування коронавірусу має низький рівень вірогідності, за різними даними від 50% до 70%.

«Експрес-тести визначають наявність антитіл, а не самого вірусу, і тому не завжди вони є ефективними, тому що для організму потрібен час після зустрічі з вірусом, імунна система повинна розпізнати цей вірус, повинна активуватися, і повинні вироблятися антитіла. І на початкових стадіях захворювання, десь на 5-7 добу, виявляються імуноглобуліни М, які досягають свого піку на 14 день. А з другого тижня починають вироблятися імуноглобуліни G, які досягають свого максимального значення на 4 тижні, і в організмі можуть тривалий час циркулювати», – розповідає завідуюча лабораторією медичного центру «Асклепій» Неля Куценко.


Імуноглобуліни М вказують на гостру фазу захворювання, а імуноглобуліни G – на те, що людина вже перехворіла.

«Тест має свою специфічність та чутливість, тому використовувати його для чіткого визначення – хворий чи ні – не можна», – зазначає Неля Куценко.

Результати експрес-тестів залежать від кількості антитіл в організмі і не є інформативними приблизно до 7-го дня захворювання.

Для проведення тесту потрібна капілярна кров. Ланцетом проколюється кінчик пальця, потім кілька крапель крові за допомогою піпетки переносять у дві луночки касети, де розміщені реагенти на виявлення імуноглобулінів М та G. 15 хвилин – і отримуємо результат.

«По результатах цього тексту ми бачимо наявність позитивних ліній напроти внутрішніх контролів про те, що можна довіряти правильності виконання визначення імуноглобуліну М та G. Окрім того, ми бачимо відсутність смужок напроти тесту, що говорить про відсутність антитіл в крові. Це свідчить про те, що ви не хворіли на коронавірусну інфекцію раніше і зараз, стверджуючи, що імуноглобулін М відсутній, – або мало часу пройшло після інфікування, або ви не хворі», – коментує результат тесту завідуюча лабораторією медичного центру «Асклепій» Неля Куценко.

Також слід зауважити, що в деяких випадках, навіть якщо ви перехворіли, але в організмі невелика кількість антитіл – експрес-тест їх може не виявити. Тому експрес-тести вважають менш чутливими у порівнянні з лабораторним ІФА-тестування.

«Якщо людина хоче дізнатися, чи хвора вона, чи була інфікована, чи перенесла в легкому ступені важкості або перенесла захворювання середнього ступеня важкості, або в безсимптомній формі перенесла захворювання, то для такої людини більш інформативним буде ІФА-діагностика, яка може з точністю до 100% визначити наявність інфікування в минулому», – стверджує завідуюча лабораторією Неля Куценко.

Золотим стандартом у діагностиці коронавірусу поки є ПЛР-тестування.

«ПЛР-метод дозволяє виявити безпосередньо сам вірус, наявність самого вірусу в організмі на рівні РНК, тобто метод ПЛР-діагностики визначає специфічну РНК вірусу. І здатність виявляти вірус вже починається з першого дня захворювання, а іноді і до початку перших симптомів, коли ще немає захворювання, а людина інфікована», – додає завідуюча лабораторією Неля Куценко.

Фахівці не рекомендують займатися самодіагностикою, а при перших симптомах коронавірусної інфекції радять одразу звертатися до сімейного лікаря.

Нагадаємо, 17 листопада Житомирська міська рада отримала 4000 тестів від благодійників для виявлення коронавірусної інфекції COVID-19 методом експрес-діагностики впродовж 15 хвилин. З 18 листопада почали тестування педагогів та працівників житомирських шкіл, за результатами мали вирішувати, чи відновлювати навчання у закладах. Результати експрес-діагностики на коронавірус в школах показали, що чверть працівників вже перехворіли

Як організовано забір аналізів для тестування COVID-19 у житомирських поліклініках – дивиться у відеосюжеті від 13 листопада 2020 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 тест ПЛР ІФА експрес-тест  
Матеріали по темі