Місто

Міський голова розповів про старі маршрутки, транспортну мережу та платні парковки у Житомирі

28 December 2020, 18:37

Під час брифінгу 28 грудня міський голова розповів, що 2021 році влада Житомира планує залучити фахівців для оптимізації транспортної мережі, яку до цього з 2016 року розробляв тодішній заступник міського голови Дмитро Ткачук, а потім Олександр Шевчук, який прийшов на його місце.

«Зараз будемо замовляти у професійних фахівців розробку транспортної системи. Пам’ятаєте, у свій час, якщо не помиляюся це був 2019 рік, область віддала право на встановлення маршрутів по приміським маршруткам, потім забрали - це поламало всю транспортну мережу. Вона не буде працювати, якщо область буде керувати приміськими маршрутами», - сказав Сергій Сухомлин.


Також міський голова зауважив: при нинішньому тарифі міська рада не може вимагати оновлення автопарку у приватних перевізників.

«Не може перевізник придбати новий сучасний автобус при такій вартості проїзду. Коли у нас громадяни будуть отримувати більш-менш нормальну заробітну плату, і коли буде більш-менш адекватний проїзд, тоді можна буде казати про оновлення мережі. Частину автобусні перевізники, ось компанія «Шериф» замінила, але це йдеться про маршрути, які приносять прибуток. У маршрутників є прибуткові маршрути більш-менш, навіть при такій ціні, а є збиткові. Вони передають ці кошти з одного на інше, можна побудувати якість баланс, але не говорити про прибуток, який дозволяє придбати нові автобуси. Якщо хтось думає по іншому, нехай приходить, ми готові провести окремий конкурс, заходьте з новими автобусами», - говорить Сергій Сухомлин.

Разом з тим, мер анонсує, що у червні наступного року у місті з'являться платні парковки.

«Перелік паркувальних місць ми будемо затверджувати на наступній сесії - це приблизно 26 паркувальних зон. Наприклад, Житній ринок. Треба розділяти на три частини. Перше - оператори, які працюють саме з паркуванням. Люди мають приїхати, припаркувати автомобіль і не повинні спілкуватися з паркувальником, щоб не було ніяких спроб отримати кошти, які не будуть опубліковані. Це робиться за допомоги камер, які фіксують номер, йде відлік часу, 5 хвилин безкоштовно, а потом йде час паркування. Людина може сплатити через мобільний телефон, або паркувальний апарат. Тут краще провести конкурс для того, щоб місто не вкладало кошти в облаштування паркувальних зон та програмне забезпечення, яке теж немало коштує. Тут потрібен інвестор, який готовий зайти і віддавати місту плату. Наприклад, ми визначимо, що потрібно не менше 5 млн на рік заплатити. Друга складова - інспектори з паркування. Саме наша муніципальна інспекція матиме нові функції. Він перевіряє автомобіль, якщо не сплачене паркування, або автомобіль стоїть на вулиці де зупинка заборонена, він складає автоматично протокол за допомогою планшету. Кошти йдуть в міський бюджет. Наприклад, за кілька місяців бюджет Вінниці поповнився на 3-4 млн грн. Це не просто планшет, це й принтер. Потрібно близько 200 тис. на одного інспектора. Третя складова цього проєкту - евакуатор. Теж не хочу, щоб це було на комунальному підприємстві. Це може бути й в Києві, дали публічний договір, кілька компаній закупило техніку. Інспектор, коли виписує штраф дає повідомлення, компанія приїхала зробила евакуацію, а потім отримала кошти від людини, яка забирає свій автомобіль», - розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Для вивчення досвіду організації паркування, депутати планують наприкінці січня відвідати Дніпро.

Нагадаємо, 10 липня 2020 року нинішній та колишній заступники мера Житомира говорили про нову транспортну мережу в програмі «Тема дня».

Розпорядженням від 29 травня 2019 року тодішній голова ОДА Ігор Гундич виключив десять приміських автобусних маршрутів зі сфери впливу обласної влади. 21 червня цього ж року в програмі «Тема дня» на Житомир.info Дмитро Ткачук, який на той час був заступником мера Житомира, казав, що з маршрутки №126 стартувало злиття міських та приміських маршрутів. 29 травня 2020 року з’явилася інформація, що обласна влада вирішила повернути собі приміські маршрути, раніше передані місту. На початку червня було оприлюднене розпорядження голови ОДА Віталія Бунечка, підписане 26 травня 2020 року, яким десять приміських автобусних маршрутів (№№ 104, 106, 110, 121, 121-А, 125, 126, 127, 167, 169), що рік були в автобусній мережі Житомира, знову передали до обласної мережі.

Як повідомляв Житомир.info, в наступному році влада Житомира збирається підвищити вартість проїзду на 1 грн та зробити платні парковки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин транспорт парковки  
Матеріали по темі