Політика

Нардеп від Житомирської області став співавтором законопроєкту про скасування «радянської традиції» перенесення робочих днів

19 January 2021, 13:09

Народні депутати пропонують позбавитися «типової радянської традиції» та законодавчо скасувати перенесення робочих днів через свята.

Відповідний законопроєкт про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів зареєстрований у Верховній раді 15 січня 2021 року. Серед авторів проєкту є народний депутат від Житомирської області Богдан Кицак (фракція партії «Слуга народу», обраний по Бердичівському округу №63).

«Кодексом законів про працю України в нашій державі визначено 11 святкових та неробочих днів. У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і назагал формує негативну репутацію бізнес-потенціалу України у світі. Аналіз досвіду країн світу у питанні перенесення робочих днів доводить, що в Білорусі, Польщі, Словаччині, Чехії, Литві, Франції, Німеччині, Данії, Нідерландах, США та інших країнах такої практики немає. Перенесення робочих днів є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії. Крім того, перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, подекуди – двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути зменшеним. Водночас перенесення робочих днів подекуди призводить до 4 неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, що є наступним за довгими вихідними», - йдеться у пояснювальній записці до проєкту закону.

Розробники пропонують в статті 67 КЗпПУ пропонується вилучити пункти про перенесення вихідних та робочих днів «з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу» і вписати заборону про перенесення вихідних днів. Нижче – запропонована редакція ст. 67.


Зміни пропонують ввести в дію з 1 січня 2022 року.

Нагадаємо, у 2021 році Кабмін пропонує три робочі суботи та тривалі вихідні на Різдво, День незалежності та День захисника України.

Як повідомляв Житомир.info, нардеп від Бердичівського округу №63 Богдан Кицак був серед авторів зареєстрованого 29 грудня 2020 року у Верховній раді законопроєкту, яким пропонують узаконити коноплю в медичних цілях, науково-технічній діяльності та промисловості.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вихідний ВР перенесення законопроєкт Кицак свято  
Матеріали по темі