Влада

Житомирські провайдери виконали рішення РНБО і заблокували канали «112», NewsOne і ZIK

3 February 2021, 12:15

Ввечері 2 лютого президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака (партія «Опозиційна платформа – За життя») та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука – «112 Україна», NewsOne, ZIK. У Житомирі ці три телеканали зникли з екранів користувачів кабельного телебачення.

Відповідний указ 2 лютого опублікували на сайті президента.

Рішення передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112», NewsOne і ZIK і заборонено виробляти телепродукт наступні 5 років.

У додатку №2 до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» санкції проти телеканалів передбачають:

1) блокування активів;

2) запобігання виведенню капіталів за межі України;

3) зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань;

4) анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;

5) заборона користування радіочастотним ресурсом України;

6) припинення надання послуг з ретрансляції/розповсюдження телепрограм/надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування; та інші.

Станом на ранок 3 лютого з екранів телевізорів житомирян, які користуються послугами кабельного та супутникового телебачення зникли канали «112», NewsOne і ZIK.

У коментарі Житомир.info про директор житомирського міського інформаційного центру «Телемережа» розповів, що канали дійсно заблоковані.

«Зараз ні на супутнику, ні в Т2 цифрової телемережі цих каналів немає, вони заблоковані. У нас угоди з цими каналами підписані і те, що їх заблокували, це не означає що наша господарська діяльність припинена. Є такі розмови, що це на дві-три доби, а потім РНБО це рішення відмінить», - зазначив Олександр Кирилов.

3 лютого президент Володимир Зеленський написав у Twitter, що України підтримує свободу слова і назвав «боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності» заборону телеканалів «112 України», NewsOne і ZIK.

«Санкції – це складне рішення. Україна рішуче підтримує свободу слова. Однак не пропаганду, яку фінансує країна-агресор, яка підриває Україну на шляху до ЄС та євроатлантичної інтеграції. Боротьба за незалежність – це боротьба в інформаційній війні за правду та європейські цінності», – написав Зеленський.

Пізно ввечері на сайті «112 Україна» опублікували заяву заблокованих телеканалів, рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ».

Скріншот з сайту «112 Україна», зроблений 3 лютого

Вранці 3 лютого «Детектор медіа» опублікував коротку підбірку того, що відбувалося на «112», NewsOne та ZIK та аналіз, чому закриття цих каналів - це не наступ на свободу слова.

На сайті Служби безпеки України оприлюднили позицію відомства щодо санкцій. Голова СБУ Іван Баканов назвав рішення РНБО щодо запровадження санкцій проти телеканалів 112, NewsOne та ZIK послідовним кроком української влади у боротьбі з російською гібридною агресією.

«Проти України ведеться гібридна війна, зокрема, й на інформаційному полі. Ми маємо системно їй протидіяти, аби захистити інтереси держави. Запровадження санкцій – іще один важливий та послідовний крок для цього. Тож, враховуючи дані, якими володіє Служба безпеки, а також численні порушення законодавства у сфері телерадіомовлення, зафіксовані Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення, СБУ надала обґрунтовані рекомендації РНБО прийняти відповідне рішення», - наголосив Іван Баканов.

За словами очільника відомства, рекомендація щодо запровадження санкцій належить ВР та СБУ.

У пресслужбі управління СБУ у Житомирській області Житомир.info розповіли, хто здійснюватиме контроль виконання рішення.

«Контролюватиме дотримання виконання рішення РНБО буде Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення. У Житомирській області ці обов’язки покладені на регіональну філію та її керівника», – зазначили у пресслужбі.

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2018 року житомиряни скаржилися на відключення з каналів 1+1, ТЕТ та 2+2.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: РНБО канали блокування телебачення  
Матеріали по темі