Здоров'я

Через недофінансування житомирської дитячої стоматполіклініки місто просить інші ОТГ платити за своїх жителів

17 February 2021, 16:49

Через те, що КП «Дитяча стоматологічна поліклініка» Житомирської міської ради має проблеми з фінансування, міськрада просить інші ОТГ відшкодовувати кошти за своїх мешканців.

Про це йшлося на засіданні виконкому 17 лютого під час розгляду фінансового плану підприємства на 2021 рік.

«9,3 млн – очікуваний дохід закладу, від платних послуг очікувано – 1,6 млн; 3,08 мільйона – з місцевого бюджету, цільова програма та земельний податок. І згідно з договорами НСЗУ, пролонгованих на два місяці, очікуваний дохід – 530 гривень (перехідне фінансування – доплати медичним та іншим працівникам)», – каже директор КП «Дитяча стоматологічна поліклініка» ЖМР Дмитро Школа.


У коментарі Житомир.info директор стоматологічної поліклініки пояснив, що Національна служба здоров’я України має відшкодовувати закладу витрати на невідкладну та планову допомогу дітям, враховуючи заробітну плату та медикаменти. Однак цих коштів не вистачає. Через це минулого року підприємству довелося звертатися до депутатів з проханням про дофінансування.

«На сьогоднішній час ми маємо договір з НСЗУ. Як відомо, договір пролонгований ще на три місяці – до 1 квітня 2021 року – і згідно з цими договорами, обслуговування стоматологічне має оплачуватись Національною службою здоров’я України. Стоматологічне обслуговування – мається на увазі невідкладна допомога та планова стоматологічна допомога дітям. З початком реформи з 1.04.2020 року закладу було надано фінансування 10% від потреби закладу взагалі, це від НСЗУ. З розрахунку згідно з постановою №65, яка зараз діє і пролонгована, оплата послуги на стоматологічному прийомі від НСЗУ складає 9 грн 19 коп. На сьогодні навіть витрати на матеріали, навіть про специфіковані матеріали... Ті самі нітрилові рукавички, вони зараз 11 грн 30 коп. в середньому йдуть по вартості. Тому постає взагалі питання про співпрацю з НСЗУ та адекватного фінансування», – розповідає директор КП «Дитяча стоматологічна поліклініка» ЖМР Дмитро Школа.

Невідкладна та планова допомога надається у поліклініці безоплатно, адже вона відшкодовується. Ортодонтичні послуги – платні. Як повідомив керівник закладу, ціна на ортодонтичні послуги за кілька тижнів зросте на 30%, і надалі підприємство може розшити перелік платних послуг.

Кожного року послугами у стоматполіклініці користуються приблизно 50 тисяч пацієнтів. У 2020 році через карантин їхня кількість зменшилася до 37 тисяч дітей, з них 6 % – жителі інших об'єднаних територіальних громад. Тому міська рада планує звернутися до керівників ОТГ області щодо відшкодовування вартості за надання планової та невідкладної стоматологічної допомоги.

«Програма, за якою дофінансувався заклад, розраховувалась на жителів Житомирської територіальної громади, всіх інших мешканців не Житомирської ОТГ ми приймали за кошти НСЗУ. На сьогодні з підвищенням заробітних плат, мається на увазі мінімальної заробітної плати, підвищенню вартості витратних матеріалів, цих коштів стає обмежено, а кількість осіб, які звертаються з інших громад зростає, тому що ми бачимо тенденцію, що стоматологічні служби, якщо не закриваються, то скорочуються по районах», – каже директор КП «Дитяча стоматологічна поліклініка» ЖМР Дмитро Школа.

За словами директора стоматполіклініки, міський бюджет покриває усі витрати за перші три місяці цього року. А в квітні чекатимуть надходження з новим тарифом від Національної служби здоров’я України.

Нагадаємо, у 17 червня 2020 року в коментарі Житомир.info заступниця мера Марія Місюрова повідомила, що на з міського бюджету планували виділити 2,7 млн грн на підтримку комунальних стоматполіклінік, серед них – дитяча стоматологічна поліклініка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: стоматологія стоматклініка дитяча стоматологія зуби  
Матеріали по темі