Економіка

Уряд планує цього року підвищити пенсії з 1 березня: доплатять не менш ніж по 100 грн

23 February 2021, 09:40

Уряд планує з 1 березня 2021 року провести черговий перерахунок пенсій.

Постанова «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» була підписана прем’єр-міністром 22 лютого.

«Установити, що у 2021 році перерахунок пенсій згідно з Порядком проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 р. № 124 “Питання проведення індексації пенсій у 2019 році” (Офіційний вісник України, 2019 р., № 19, ст. 663), проводиться з 1 березня із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, у розмірі 1,11. У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії, зазначеного в абзаці другому цього пункту, не досягає 100 гривень, встановлюється щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії», - йдеться в документі.

Також зазначено, що з 1 березня у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з урахуванням страхового стажу, передбаченого абзацом першим частини першої статті 28 Закону, не досягає 2 200 гривень, таким особам надається щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсій.

Якщо пенсії, призначені відповідно до Закону за зверненнями, які надійшли по 31 грудня 2020 р. включно, не підвищувалися відповідно до вищезазначеного пункту постанови, а також не підвищувалися із січня по липень 2021 р. включно у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність/мінімальної заробітної плати, визначених законом, то з 1 липня 2021 року до таких пенсій установлюється щомісячна доплата в розмірі 100 гривень у межах максимального розміру пенсії.

Нагадаємо, у вересні минулого року Кабмін ухвалив постанову, якою з 1 березня 2021 року особам, яким виповнилося 80 років, встановлено щомісячну компенсаційну виплату в розмірі до 500 грн, з 1 липня 2021 р. особам, яким виповнилося 75 років – щомісячну компенсаційну виплату в розмірі до 400 грн.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 травня 2020 року в Україні провели перерахунок пенсій: в Житомирській області пенсії було підвищено 262,8 тис. особам, середній розмір підвищення – 195,45 гривень. Пенсійний фонд України на початку поточного року інформував, що мінімальна пенсія для непрацюючих пенсіонерів з 1 січня 2021 року підвищиться до 2 400 гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пенсія КМУ  
Матеріали по темі