Здоров'я

В житомирській обласній лікарні розповіли про першу трансплантацію нирки і запевнили, що пацієнти за операцію не платили

22 June 2021, 14:32

У житомирській обласній лікарні імені О.Ф. Гербачевського 21 червня вперше провели операцію з трансплантації нирки, яку пересадили від батька до сина. За словами лікарів, наразі обидва пацієнти почувають нормально.

«Батьку 65 років, сину 35 років. Син давно хворіє на первинне захворювання нирок. Лікуванню терапевтичного, як правило, такі пацієнти не піддаються, тому в нього був один варіант – пересадка нирки. Наразі пацієнти екстубовані, адекватно відповідають, розмовляють, все проходить згідно з нормами протоколів лікування», - говорить завідуючий відділенням кардіохірургії та трансплантації органів і тканин КНП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Анатолій Матвійчук.

Операція тривала кілька годин, для її проведення залучили близько 20 медиків. Перед цим лікарі пів року навчалися.

«Працювали дві бригади хірургів під керівництвом завідувача відділення трансплантації нирки Науково-дослідного інституту хірургії та трансплантації імені Шалімова, він керував цією операцією. Я сам був учасником операційного втручання, наші хірурги кардіохірургічного відділення й відділення трансплантації органів та тканин – це предмет гордості. Вони працювали на рівні керівника цього відділення інституту імені Шалімова. Залучили десь близько 15 -18 працівників, це тільки ті, які перебували в операційній», - розповідає генеральний директор КНП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Богдан Леськів.

Операція та реабілітація для пацієнтів є безкоштовною – зазначили в обласній лікарні.

«Повністю фінансування даної операції, розхідних матеріалів, виробів медичного призначення, лікарських засобів було здійснено обласною лікарнею. Далі Міністерство охорони здоров'я відшкодує ці кошти, а це понад 300 тис. грн. Пацієнти жодної копійки за дане оперативне втручання не платили. Гарантую, що всі трансплантації, які будуть відбуватися в обласній клінічній лікарні для пацієнтів будуть відбуватися безкоштовно», - запевнив Богдан Леськів.

За словами керівника медзакладу, на цьому зупинятися не планують: вже до кінця 2021 року в обласній лікарні планують провести операцію з трансплантації серця.

Нагадаємо, 21 червня 2021 року лікарі житомирської обласної лікарні імені О.Ф. Гербачевського вперше провели операцію з трансплантації: пересадили нирку батька синові.

Як повідомляв Житомир.info, 12 травня 2021 року у житомирській обласній лікарні відкрили реконструйоване нефрологічне відділення, де планували проводити трансплантації нирок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: операція трансплантація нирка обласна лікарня Леськів  
Матеріали по темі