Економіка

Хто придбав на аукціоні спецдозволи на користування надрами Житомирської області та як фірми потім змінювали власників

21 July 2021, 14:10

У першій половині 2021 року Державна служба геології та надр України продала спеціальні дозволи на користування одинадцяти ділянок надр, які розташовані у Житомирській області. Серед фірм, які придбали спецдозволи є мільйонні податкові борги, а деякі фірми після купівлі спецдозволів додали нових власників з сумнівною репутацією та зв'язками, змінили види діяльності та місце реєстрації.

На першому аукціоні 2021 року, який відбувся у січні, продали спецдозвіл на користування ділянкою «Селище» в Лугинському районі з родовищами торфу на 5 років. Початкова ціна дозволу на користування надрами ділянки площею 41,42 га була 9,1 тис.грн, учасників аукціону було троє, а переможцем стало ПП «Сармат» з остаточною пропозицією у 71 тис. грн.

Також дана фірма в лютому виграла аукціон на користування ділянкою «Олевськ-2» в Олевському районі з родовищем бурштину. Початкова ціна дозволу на користування надрами ділянки площею 9,42 га була 320,2 тис. грн, учасників аукціону було також троє, а остаточна ціна зросла до 3,5 млн грн. Однак уже в травні Державна служба геології та надр України позбавила права ПП «Сармат» на отримання спеціального дозволу у зв'язку з невнесенням в установлений строк належної до сплати різниці між ціною реалізації лоту та гарантійним внеском фірми.

ПП «Сармат» засноване в червні 2000 року, зареєстрована фірма в Дніпропетровській області, селище міського типу Широке. Спеціалізується фірма на вантажному автомобільному транспорті, статутний капітал - 700 грн. Власником фірми є криворіжанин Сергій Волощенко. Станом на 1 липня 2021 року фірма має податковий борг 2 млн грн.

На першому аукціоні не вдалося продати спецдозволи на дві ділянки в Житомирській області і їх виставили на повторний аукціон, який відбувся у лютому, зі зниженою на 50% початковою ціною: родовище лабрадориту «Сліпчицьке-1» в Черняхівському районі вартувало 2,4 млн грн; родовище каоліну лужного «Орепівська ділянка» в Новоград-Волинському районі – 1,7 млн грн. Однак і вдруге не вдалось продати спецдозволи.

У березні з третьої спроби Державна служба геології та надр України продала ПАТ «Турбівський каоліновий завод» спецдозвіл на користування Орепівською ділянкою на 5 років. Вартість договору склала 1,16 млн грн

ПАТ «Турбівський каоліновий завод» заснований в березні 1995 року та зареєстрований в Вінниці, селище міського типу Турбів. Спеціалізується фірма на добуванню піску, гравію, глини і каоліну, статутний капітал - 28,7 тис. грн. Власниками фірми є киянин Роман Поліщук.

А спецдозвіл на 20 років з користування надрами Сліпчицького-1 родовища на аукціоні придбало ТОВ «Лімітід Груп». Угоду уклали в березні на суму 1,24 млн грн.

ТОВ «Лімітід Груп» засноване в квітні 2019 року в смт Макарів Київської області. спеціалізується фірма на добування декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю, статутний капітал - 1 тис. грн. Власниками фірми є Михайловський Денис Анатолійович.

На третій аукціон, який відбувся наприкінці лютого, виставили п’ять бурштинових ділянок, які знаходяться в Коростенському районі Житомирської області: «Древлянська-1» (9,8 га) з початковою ціною 333 тис. 200 грн; «Древлянська-2» (9,5 га) – 323 тис. грн; «Древлянська-3» (8,6 га) – 292 тис. 400 грн; «Древлянська-4» (6,2 га) – 210 тис. 800 грн; «Древлянська-5» (8,9 га) – 302 тис. 600 грн.

Перемогу на чотирьох аукціонах з отримання спецдозволів на користування бурштинових ділянок отримало ТОВ «Гранойл»: ділянки «Древлянська-1», «Древлянська-2», «Древлянська-4», «Древлянська-5» обійшлася фірмі по 370 тис. грн кожна.

ТОВ «Гранойл» засноване у квітні 2015 року та зареєстроване в Житомирській області, місто Коростень. Спеціалізується фірма на добування мінеральної сировини для хімічної промисловості та виробництва мінеральних добрив, статутний капітал - 500 грн.

До 16 квітня 2021 року єдиним власником фірми був коростенець Богдан Гаєвський, а основним видом діяльності фірми була оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами. Після перемоги на аукціоні з отримання спецдозволів на чотири бурштинові ділянки, співвласниками фірми стали Олег Куріцин (прописаний у Луганській області в місті Антрацит) та кіпрська компанія «Афті Інвестментс Лімітед», власником якої є Коваленко Дмитро (прописаний в Дніпропетровська область, Новомосковський район, село Орлівщина).

Олег Куріцин є співвласником ТОВ «Інтегралл», яке займається добуванням кам'яного вугілля. Як з’ясували у 2015 році телевізійники «Наших грошей», на Куріцина та його бізнес-партнерку Лідію Шалигіну свого часу було записано кілька ділянок у захопленому Чернечому лісі під Києвом. Серед власників землі також були тодішні два заступники голови СБУ Віталій Маліков і Олег Фролов, яких призначав президент Порошенко

А от на аукціоні з придбання ділянки «Древлянська-3» перемогу отримало за 1,1 млн грн ТОВ «Древстецкомпанія». Серед конкурентів на аукціоні було і ТОВ «Гранойл», яке імітувало конкуренцію.

ТОВ «Древстецкомпанія» засноване в лютому 2019 року та зареєстроване в Житомирській області, місто Коростень. Спеціалізується фірма на неспеціалізованій оптовій торгівлі, статутний капітал - 10 тис. грн.

Наприкінці 2020 року власником фірми був Тарас Степанюк, а компанія була зареєстрована в Житомирі. Вже у березні поточного року співвласником фірми став вищезгаданий Богдан Гаєвський. А після укладання угоди у березні 2021 року на придбання спецдозволу на користування ділянкою з бурштином, серед власників фірми перестає значитись Тарас Степанюк, натомість появляється кіпрська компанія «Афті Інвестментс Лімітед» та В'ячеслав Шалигін, який є співмешканцем Лідії Шалигіної.

В'ячеслав Шалигін разом із Олексієм Близнюком (сином ексгубернатора Донецької області), Олегом Куріциним та Володимиром Сбітнєвим є засновниками вугільної компанії «Темп-ЛТД-А». А Володимир Сбітнєв володіє в свою чергу компанією Восток-Вугілля АГ. У 2016 році «ЛІГА.net» повідомляла, що Восток-Вугілля АГ нелегально вивозить вугілля з Донбасу до Росії.

На четвертому аукціоні 12 березня Державна служба геології та надр України пропонували спецдозволи на ще дві ділянки в Коростенському районі Житомирській області: родовище каоліну вторинного «Плещівська ділянка» з початковою ціною 75 тис. 281 грн; ділянка «Ікар» з покладами бурштину (8 га) – 272 тис. грн.

У березні спецдозвіл на видобуток родовищ каоліну вторинного на ділянці Плещівська ділянка на 5 років отримало ТОВ «Термокіраміка-К», запропонувавши за нього 758,1 тис. грн.

ТОВ «Термокераміка-К» засноване в червні 2007 року в Житомирській області, в селі Мамрин Коростишівського району. Спеціалізується фірма на добуванні піску, гравію, глин і каоліну, статутний капітал - 42 тис. грн. Власниками фірми є Роман Поліщук та Нестор Поліщук.

Перемогу на аукціоні з придбання спецдозволу на користування ділянкою «Ікар» спочатку отримало ПП «Омара-С.Д.» з дорожчою пропозицією, однак фірма відмовилась укладати угоду.

У квітні Державна служба геології та надр України продало спецдозвіл на користування ділянкою «Ікар» ТОВ «Ікар Менеджмент» за 282 тис. грн

ТОВ «Ікар Менеджмент» засноване в липні 2020 року та зареєстроване в Житомирі. Спеціалізується фірма на добування мінеральної сировини для хімічної промисловості та виробництва мінеральних добрив, статутний капітал - 1,1 млн грн. Власниками фірми є Давід Сафір та Олеся Панафіднікова.

На восьмому аукціоні, який відбувся у травні, продали спецдозвіл на користування ділянкою «Карабачинська» в Брусилівському районі з родовищами торфу на 5 років. Початкова ціна дозволу на користування надрами була 7,7 тис.грн, учасників аукціону було двоє, а переможцем стало ТОВ «Здвиж Ресурс» з остаточною пропозицією у 15,5 тис. грн.



ТОВ «Здвиж Ресурс» засноване в 2015 році в Житомирській області в смт Брусилів. Спеціалізується фірма на добуванні торфу, статутний капітал - 30 тис. грн. Власниками фірми є Владислав Александров - начальник відділу в Державному підприємстві Адміністрація морських портів України, Віктор Кузьменко, який у 2020 році балотувався до Житомирської обласної ради від ПП «Ліва опозиція» та Станіслав Теплюк - син заступник керівника Апарату Верховної Ради України Михайла Теплюка.

Станом 21 липня, Державною службою геології та надр України оголошено ще три аукціони з придбання спеціальних дозволів на користування надр наступних ділянок: «Південна ділянка Адамівського-1» у Хорошівського району з родовищами габро, початкова ціна продажу лоту - 233,9 тис. грн; ділянка «Адамівське родовище» також у Хорошівському районі з родовищами габро, початкова ціна продажу лоту - 5,9 млн грн; «Червоносілківська ділянка» у Пулинському районі з родовищами граніту, початкова ціна продажу лоту - 96 тис. грн.

Нагадаємо, ТОВ «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат», яке належить Фірташу, в квітні 2021 року виграло на аукціоні право проводити геологічне дослідження і промислову розробку на Селищанської ділянки титанових руд, розташованої в Житомирській області, збільшивши ціну в 15 разів. 20 квітня було опубліковане повідомлення про намір укласти договір з переможцем, але станом на 21 липня договір так і не оприлюднений.

Наталія Іжицька для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держгеонадра аукціон ділянка надра  
Матеріали по темі