Події

​Житомирська прокуратура вимагає повернути державі палац Терещенків, який фірма-балансоутримувач передала в приватну власність

12 August 2021, 12:07

Прокуратура заявила позов про повернення державі пам’ятки культурної спадщини – палацу Терещенків у селищі Червоне на Андрушівщині.

Про це 12 серпня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Бердичівською окружною прокуратурою заявлено позов щодо визнання недійсною угоди, якою відкрите акціонерне товариство безкоштовно передало палац Терещенків у приватну власність та його витребування до державної власності. Також у заяві викладено вимоги щодо визнання недійсним рішення виконкому селищної ради про оформлення права власності та скасування свідоцтва про право приватної власності на нерухомість площею понад 4,4 тис. кв.м», - йдеться у повідомленні.

Наразі Господарським судом Житомирської області у справі відкрито провадження.

У прокуратурі розповідають про обставини справи.

«Палац Терещенків та частину прилеглої території, що в смт Червоне Андрушівського району, який перебував у державній власності, у 2000-2002 роках відкрите акціонерне товариство, яке було лише балансоутримувачем маєтку, безкоштовно передало у користування, а потім у приватну власність. Однак прокуратурою встановлено, що ВАТ розпорядилося садибою Терещенків неправомірно, за відсутності дозволу держави в особі Міністерства освіти та науки України та без погодження органу охорони культурної спадщини, унаслідок чого державне майно протиправно вибуло з державної власності», - зазначають у прокуратурі.

Зазначимо, що об’єкт культурної спадщини – палац Терещенків (неоготичний стиль) побудований у 1851 році графом Грохольським та згодом придбаний меценатом і цукрозаводчиком Миколою Терещенком. З 1948 року у приміщенні колишнього маєтку знаходилось фабрично-заводське училище, а з 1987 року - Червоненський філіал професійно-технічного училища.

За розпорядженням Житомирської облдержадміністрації (від 11.08.1997) будинок-садибу взято на облік та під охорону як пам’ятку архітектури місцевого значення. Згодом, після ліквідації філіалу училища, споруду передано місцевому ВАТ лише на баланс, а не у власність.

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2020 прокуратура вимагала повернути Житомирі продане приміщення дитсадка в парку імені Гагаріна, яке є об’єктом культурної спадщини – частиною маєтку барона де Шодуара. Проте у лютого того ж року Господарський суд Житомирської області відмовив у задоволенні позову прокуратури.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: палац Терещенків Червоне прокуратура позов приватна власність  
Матеріали по темі