Економіка

​«Велике будівництво» у Житомирській області: історії будівництва та кримінальні історії підрядників

25 August 2021, 13:44

В рамках програми «Велике будівництво» у 2020 році на Житомирщині добудовано та реконструйовано 15 об'єктів соціальної інфраструктури. У 2021 році планується будівництво, реконструкція та капітальний ремонт 12 об’єктів соціальної сфери, із них 9 об’єктів буде завершено до кінця 2021 року, інші 3 – у 2022 році. Серед виконавців робіт, які виконували або виконують роботи - фірми з кримінальними історіями.

«Велике будівництво» - національний проєкт, спрямований на масштабну розбудову якісної інфраструктури: школи, дитячі садки, центри екстреної медичної допомоги, стадіони та дороги. Про свій патронат над проєктом заявив президент Володимир Зеленський.

ТОВ «Уют Строй» та ТОВ «Уютспецбуд»

ТОВ «Уют Строй» розпочинало роботи п'яти об'єктів, які увійшли до програми «Велике будівництво» в 2020-2021 роках. Власником фірми є Ігор Дрогоруб.

Фірма розпочинала реконструкцію (термомодернізація) Квітневої ЗОШ І-ІІІ ст. в селі Квітневе Попільнянського району. Роботи розпочались ще в 2017 році. Тоді ще департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Житомирської ОДА провів тендер на роботи та уклав у вересні угоду з ТОВ «Уют Строй» на 4,6 млн грн, відхиливши дві дешевші пропозиції. Роботи були виконані до кінця року.

У грудні 2018 року замовник уклав ще одну угоду з ТОВ «Уют Строй» на коригування робіт вартістю 1,5 млн грн, пізніше суму договору зменшили до 1,3 млн грн.

Втім усі роботи не були виконані, тому у серпні 2020 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА уклав третю угоду на додаткові роботи вартістю 690,4 тис. грн.

Наприкінці того ж року Держаудитслужба розпочала моніторинг закупівлі та виявила порушення, а саме неправомірне обрання та застосування процедури закупівлі та порушення законодавства в частині складання форм документів у сфері публічних закупівель.

ТОВ «Уют Строй» починало реконструювати і Олевську гімназію, яка ввійшла до програми «Велике будівництво» 2020 року.

Роботи з будівництва гімназії в Олевську проводились в три закупівлі. Розпочало роботи ТОВ «Уют Строй» у 2017 році, уклавши угоду на 6,5 млн грн.

Через рік замовник уклав нову угоду на коригування робочого проєкту з ПП «Прогрес-Буд» вартістю 15,6 млн грн. У березні 2020 року замовник розірвав договір з ПП «Прогрес-Буд», заплативши підряднику за виконану частину роботи: загалом замовник перерахував ПП «Прогрес-Буд» 4,3 млн грн. Власником фірми є Дмитро Юрійович Парфенюк та Дмитро Дмитрович Парфенюк. Зауважимо, що з 4 вересня 2018 року по 20 вересня 2019 року директором департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА був Євген Кульчицький, який до 30 січня 2018 року був співвласником ПП «Прогрес-Буд».

У липні 2020 року замовник уклав останню - третю угоду з ТОВ «Уютспецбуд» на 31,7 млн грн. Це інша фірма Ігоря Дрогоруба, яка була заснована вже в 2018 році, коли ТОВ «Уют Строй» вже було фігурантом розслідування через імітацію конкуренції в тендері на ремонт Господарського суду Житомирської області. А в березні 2019 року стало відомо, що Антимонопольний комітет України оштрафував дві фірми одного власника (Ігоря Дрогоруба) «ПроектСтрой» і «Уют Строй» на 136 тис. грн – по 68 тисяч штрафу кожній. Після цього обидві фірми потрапили до «чорного списку» АМКУ – переліку підприємств, щодо яких застосовані штрафні санкції. Це означає, що ТОВ «Уют Строй» не може перемагати в публічних закупівлях (тендерах) упродовж трьох років.

Починало ТОВ «Уют Строй» в 2017 році капремонт будівлі гімназії в с. Грозине Коростенського району, вигравши тендер на 5,5 млн грн. У грудні 2020 року за 1,5 млн грн додаткові роботи виконувала вже інша фірма Ігоря Дрогоруба - ТОВ «Уютспецбуд».

У програму “Великого будівництва” 2021 року ввійшло ще два об'єкти, які починало реконструювати ТОВ «Уют Строй».

У грудні 2018 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА провів тендер на реконструкцію будівлі Житомирського обласного онкологічного диспансеру з прибудовою. Перемогу в аукціоні отримало ТОВ «Уют Строй» з ціновою пропозицією у 69,5 млн грн.

У березні 2021 року департамент регіонального розвитку ОДА провів ще один тендер по закупівлі послуг із реконструкції частини радіологічного відділення КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради з встановленням медичного лінійного прискорювача та КТ в м. Житомир, вул. Фещенко - Чопівського 24/4»: вартість закупівлі становила 19,2 млн грн, учасників було двоє, а переможцем стало чернігівське ТОВ «Облбудсервіс» з пропозицією у 16,5 млн грн.

Реконструкцію приміщень обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією по вул. Червоного Хреста, 3 у м. Житомирі розбили на ІІІ черги.

Роботи першої і другої черги виконувало ТОВ «Уют Строй». Восени 2017 року з фірмою уклали угоду на 16,3 млн грн. Через рік департамент Житомирської ОДА з третьої спроби провів тендер на роботи ІІ черги, перемогу в якому отримало знову ТОВ «Уют Строй» з пропозицією у 16 млн грн. Наприкінці 2019 року через переговорну процедуру з фірмою Ігоря Дрогоруба уклали ще одну угоду на коригування за 9,9 млн.

Роботи ІІІ черги виконує вже ТОВ «Уютспецбуд» за 30,4 млн грн.

Житомирські правоохоронці 18 грудня 2019 року відкрили кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем), стосовно закупівлі робіт на ІІ чергу реконструкції приміщень обласної лікарні. Мова йде про договір від 15 серпня 2018 року вартістю 16 млн грн, який департамент ОДА уклав з ТОВ «Уют Строй» на виконання будівельних робіт з реконструкції приміщень обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського.

Після внесення ТОВ «Уют Строй» до «чорного списку» АМКУ, вигравати тендери активно розпочало ТОВ «Уютспецбуд». Фірма виграла у травні 2020 року тендер на реконструкцію будівлі дитячого садочку «Білочка» Іршанського НВК «Гімназія – ДНЗ» за адресою вул. Гулія, 11/1, смт Іршанськ Хорошівського району за 9,6 млн грн, три дешевші пропозиції відхилили.

ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект»

ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект» з 2018 року розпочало роботи з капітального ремонту будівлі (термомодернізація) Хажинської ЗОШ І-ІІІ ст. Бердичівського району, уклавши угоду на 5,9 млн грн. Наприкінці 2019 року з фірмою уклали через переговорну процедуру ще одну угоду на 3,1 млн грн. Власницею фірми є Жанна Опанасюк.

ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект» вже ремонтувало будівлю Гришковецької гімназії, що в Бердичівському районі. З січня 2020 року триває за цією закупівлею розслідування. Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА та фірму підозрюють у внесенні завідомо неправдивих відомостей до актів виконаних робіт та привласненні грошових коштів у сумі, яка на даний час встановлюється.

Ця ж фірма продовжує роботи з реконструкції Новоборівської ЗОШ І-ІІІ ст в смт Нова Борова Хорошівського району, які розпочало у 2018 році ТОВ «БК Сучасні Технології», уклавши угоду на 13,9 млн грн. Терміни робіт продовжували і на кінець 2020 року замовнику перерахували 6,7 млн грн. Влітку 2020 року замовник уклав вже угоду з ТОВ «Торгово-промислова компанія центр комплект» на завершення робіт вартістю 7,1 млн грн. А в листопаді 2020 через переговорну процедуру з фірмою уклали ще одну угоду на 3,6 млн грн.

«УК “Комфорт-Буд»

На реконструкцію Червоненської ЗОШ, у серпні 2017 року департамент містобудування, архітектури, будівництва та ЖКГ Житомирської ОДА уклав договір з ТОВ «БК Сучасні технології» на 10,9 млн грн. При цьому під час проведення тендеру замовник відхилив дві дешевші пропозиції.

У жовтні 2019 департамент Житомирської ОДА, застосувавши спрощену процедуру, уклав ще один договір з цим же підрядником. Предметом нового договору стала та ж сама реконструкція Червоненської ЗОШ, але вже після коригування проєкту. Вартість договору цього разу склала 11 млн 462 тис. грн. Проте на початку березня 2020 року департамент ОДА повідомив підрядника про розірвання договору в односторонньому порядку з вимогою повернути вже закуплені раніше матеріали. На момент розірвання договору сума по ньому становила 5 млн 973,3 тис. грн – саме стільки було перераховано підряднику у грудні 2019 року по даному договору.

Таким чином, сумарно, за виконані роботи з реконструкції Червоненської ЗОШ підряднику заплатили майже 16,9 млн грн. У червні 2020 року департамент провів тендер та уклав угоду з ТОВ «УК "Комфорт-Буд» на 3,5 млн грн. Опісля через переговорну процедуру уклали ще один договір на 1,2 млн грн. Власниками фірми є Василь Ткачук та Олександр Петровський.

Також дана фірма виконує реконструкцію лікувального корпусу в обласному протитуберкульозному диспансері Житомирської обласної ради під інфекційне відділення за 41,7 млн грн.

«УК “Комфорт-Буд» фігурує відразу у декількох провадженнях, зокрема за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем), яке призвело до розтрати коштів під час реалізації проєкту бюджету участі. Тоді договір на 1,4 млн грн було укладено з управлінням капітального будівництва Житомирської міської ради.

Також у березні 2020 року відкрили кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

В ході досудового розслідування встановлено, що до Коростишівської місцевої прокуратури надійшли матеріали управління СБУ в Житомирській області про те, що службові особи Коростишівського ДНЗ ясла-садок № 13 «Ялинка» Житомирської області шляхом зловживання своїм службовим становищем здійснили розтрату грошових коштів при капітальному ремонті приміщення, сума яких встановлюється. Роботи ж виконувало «УК “Комфорт-Буд».


Наталія Іжицька для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Велике будівництво  
Матеріали по темі