Влада

​У Житомирі Герою України Олександру Петраківському хочуть присвоїти звання «Почесного громадянина міста»

11 September 2021, 08:00

Полковнику військової частини А0105 розвідувального управління штабу Командування Сухопутних військ Збройних сил України Петраківському Олександру Петровичу, який помер у 29 серпня 2021 року в 33-річному віці, мають намір присвоїти звання «Почесний громадянин міста Житомира» (посмертно).

Про це йдеться у проєкті рішення сесії Житомирської міської ради, оприлюдненому на офіційному сайті 10 вересня.

«Враховуючи клопотання Громадської Спілки «Всеукраїнське Військово Цивільне Об’єднання «Бойове Братерство України»… та захист суверенітету та територіальної цілісності України, надзвичайну самопожертву при виконанні службових обов’язків… присвоїти звання «Почесний громадянин міста Житомира» (посмертно) Петраківському Олександру Петровичу», – йдеться у проєкті рішення.

Скріншот з проєкту рішення сесії

За інформацією пресслужби Житомирської міської ради, Петраківський Олександр народився 4 червня 1988 року в місті Житомир, сім’я Петраківських проживала по вул. Вільський шлях. У 2009 році закінчив Львівський інститут Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного за спеціальністю “Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів”. Олександр любив військову справу з дитинства. Уся його родина – військові.

З початком антитерористичної операції на сході України капітан Петраківський очолював розвідувальну групу спеціального призначення.

Нагадаємо, 20 липня 2014 року розвідувальна група під його керівництвом, забезпечуючи проходження колони техніки Збройних Сил та сил добровольчого батальйону «Айдар» до аеропорту Луганська, виявила засідку в районі міста Щастя і вступила у бій, що дозволило забезпечити проходження колони запасним шляхом. В ході бою Олександр Петраківський отримав важке поранення голови, оскільки віддав підлеглому свій кевларовий шолом, чим врятував йому життя. Однак Олександр Петраківський продовжував керувати діями групи, виносив поранених у безпечне місце.

За виняткову мужність, героїзм і незламність духу Указом Президента України розвіднику присвоєно звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” і підвищено до звання майора.

З 2014 року Олександр Петраківський був прикутий до ліжка і проходив лікування у Львові, Польщі, в Ізраїлі та США.

Як повідомляв Житомир.info,29 серпня 2021 року після 7 років хвороби, спричиненої пораненням, серце Героя України перестало битися. Наказом Міністра оборони України від 30 серпня 2021 року № 407 підполковникові Петраківському Олександру Петровичу посмертно присвоєно чергове військове звання “полковник”.

Поховали полковника Олександра Петраківського на Алеї Героїв Хмельницького міського кладовища.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Петраківський АТО почесний громадянин військовий Герой України  
Матеріали по темі