Місто

Який вигляд має обсерваторія на базі житомирської школи № 8 та як туди потрапити

16 September 2021, 15:48

Місячний кратер, Венеру, Марс, сузір’я та ще багато іншого можна побачити в астрономічній обсерваторії загальноосвітньої школи № 8 м. Житомир.

З’явилася тут обсерваторія ще у 2017 році, для того, щоб діти без перешкод могли вивчати космічний простір. Який вигляд вона має та як туди потрапити, нам розповів заступник директора з адміністративно-господарської роботи школи №8 Олександр Дацун.

«Ми знаходимося на даний час в самій обсерваторії, де розташоване обладнання та телескоп, який повністю автономний, в його комп’ютері більш 10 тисяч зірок та сузір’їв. Якщо ми вводимо назву, всі назви на англійській мові, то він автоматично знаходить її місце положення. Це передається на комп’ютер телескопа, комп’ютерний клас обсерваторії та на основний комп’ютер школи. Тобто одночасно 30 учнів можуть побачити, що бачить наш телескоп на даний час. Загальна вартість з комп’ютерним класом, телескопом і усім іншим 5 років тому місту обійшлося в 250 тис грн. Сам телескоп коштував приблизно 111-114 тис грн. Вага телескопу десь 35-40 кг», — каже заступник директора з адміністративно-господарської роботи ЗОШ № 8 Олександр Дацун.


Олександр Дацун із задоволенням показує нам знімки місяця та сузір'я, які зробили самі учні.

«Цей знімок місяця був одним із перших, який був зроблений 5 років тому. Це вже був останній знімок місяця, який був зроблений у минулому навчальному році, також і скупчення сузір’я, а це одні з перших знімків, які робилися. Це те, що роблять діти, а не викладачі», — розповідає Олександр Дацун.

Відвідати обсерваторію може будь-хто. Крім того, на базі школи є гурток для учнів будь-яких шкіл.

«На базі школи є гурток, на який залучають не тільки учнів 8-ї школи, а й учнів усіх шкіл міста. Є на сайті телефон школи, ми організовуємо (екскурсії) для дітей, для ознайомлення: що таке обсерваторія, як вона виглядає, яке є обладнання, які програми використовують. Екскурсії проводяться у вівторок і четвер до 15-ї години, а гурток починає працювати з 17 до 19 год.», — каже Олександр Дацун.

«Всі охочі можуть записатися на гурток, ми співпрацюємо з житомирським центром науково-технічної творчості. Кожен охочий може відвідати їх сайт, залишити заявку. Можна обрати викладача, тривалість гуртка у нас 6 годин на тиждень, в нас працює дві групи по місту (для учнів усіх шкіл міста – ред.) і ще третя група — тільки учні нашої школи», — каже вчитель астрономії ЗОШ № 8 Максим Нікітюк.

Нагадаємо, 14 лютого 2017 року на базі житомирської школі №8 відкрили унікальну навчальну обсерваторію, аналогів якої не було в Україні. Фоторепортаж з відкриття обсерваторії – тут

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2016 року начальник управління освіти Житомирської міськради повідомив про будівництво обсерваторії. А в грудні 2016 року тодішній заступник мера Житомира Матвій Хренов розповів, що на базі загальноосвітньої школи №8 на майдані Згоди, 5 відкриється єдина в Україні шкільна обсерваторія для занять з фізики та астрономії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: обсерваторія ЗОШ №8  
Матеріали по темі