Місто

Відтепер житомирські учні вивчатимуть планети та сузір’я в унікальній шкільній обсерваторії

14 February 2017, 17:15

Замість звичного класу – шкільна обсерваторія із телескопом.

«Телескоп працює так, що у його програму зашито до десяти тисяч сузір’їв. Далі, ми обираємо сузір’я, натискаємо пошук і телескоп шукає сузір’я. Відкритий купол ми підводимо під направлення телескопа і одразу йде передача інформації на центральний комп’ютер обсерваторії, і на комп’ютерний клас, який знаходиться на основній школі», - розповідає заступник директора житомирської ЗОШ №8 Олександр Дацун.

На комп’ютері бачимо схему зоряного неба. Що робити далі, пояснює восьмикласник Іван.

«Нам дають дату і годину, і ми повинні знайти по спеціальній карті, яка зараз яскрава зірка сходить. Мені подобається, може колись і я стану астрономом, досліджуватиму сузір’я, буду визначати планети», - говорить учень житомирської ЗОШ №8 Іван Паламарчук.

Відтепер саме так проходять уроки астрономії в учнів восьмої житомирської школи. Планети, зірки, ба навіть комети та астероїди можна знайти та відслідкувати в онлайні.

«Ось у нас зірка - Альдебаран. Ми одразу бачимо її характеристику, масу планети, зоряну величину, діаметр і т.п», - пояснює вчитель фізики та інформатики житомирської ЗОШ №8 Олег Багінський.

Олег Багінський ділиться: новий підхід до вивчення астрономії облегшує роботу як учителю, так і учню. Каже: інколи діти навіть втрачають відчуття часу, позаяк надто цікаво.

«Як починають вони дивитися усі ці планети, астероїди і комети, то час летить дуже швидко. Діти приходять на один урок, а сидимо два, три», - ділиться вчитель.

Директор закладу згадує: під час реконструкції школи запропонувала меру Житомира ефективно використати дах і замість старої башти спорудити там обсерваторію. У результаті ідею підтримали, і тепер це єдина шкільна навчальна обсерваторія в Україні.

«Це шлях до зірок і це втілення мрій. Так, реально - це втілення мрії. Та ідея, яка іще півтора роки тому здавалась нездійсненною, то зараз вона втілена в життя. Місія цієї обсерваторії доволі широка: просвітницька робота, навчальна, наукова. Будуть охоплені усі бажаючі долучитися не тільки до спостереження за небесною сферою і небесними тілами, а і просто для того, щоб розширяти кругозір», - каже директор житомирської ЗОШ №8 Наталія Лавриненко.

Спорудження обсерваторії коштувало міському бюджету в понад півтора мільйона гривень. Але результат того вартий.

«Обсерваторія, вона унікальна для усієї України, адже це єдина шкільна обсерваторія. Багато було скептиків, одні не вірили, інші казали: навіщо це потрібно. Але дивлячись з яким інтересом діти сьогодні сидять за комп’ютерами і вишукують зірки, вирішують якісь складні астрономічні завдання, то це надихає», - говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Перша навчальна в Україні, вона буде працювати не лише для восьмої школи, на її базі буде працювати міжшкільний факультатив. Діти всього міста зможуть її відвідувати та отримувати ці знання. В цьому році аналогічні спеціалізовані центри ми будемо оснащувати обладнанням і створювати кабінети фізики, кабінети хімії. Ми проведемо конкурс, визначимо переможця – школу, яка отримає це обладнання. Не всім потрібні такі заглиблені знання у певному предметі, але якщо у дитини є потреба і бажання, ми маємо забезпечити її цими знаннями», - сказав заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

У майбутньому в зоряній лабораторії планують влаштовувати міжшкільні заняття, конференції, майстер-класи та навіть екскурсії для бажаючих.

Фоторепортаж з відкриття обсерваторії на базі житомирської ЗОШ №8 дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі