Політика

Електоральні настрої житомирян: в міську раду пройшли б п'ять партій, майже 30% голосів отримає одна з них

17 September 2021, 13:27

Якби вибори до Житомирської міської ради проводилися найближчим часом, то партію «Пропозиція», яку в області очолює мер Житомира Сергій Сухомлин, підтримали б 29% виборців.

Це дані презентованого 16 вересня сьомого всеукраїнського муніципального опитування, яке було проведено Соціологічною групою «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Дані були зібрані з 12 травня по 3 червня 2021 року за допомогою face-to-face інтерв'ю на дому у респондентів. Вибірка складалася з 19,196 постійних жителів 24 міст, віком від 18 років і старше і є репрезентативною для населення по віку та статі.  Для забезпечення репрезентативності вибірки, було опитано по 800 респондентів в кожному місті незалежно від чисельності населення. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%.

Крім «Пропозиції» прохідний бар’єр у 5% в Житомирі подолали б ще чотири партії: «Батьківщина» (12%), «Слуга народу» (11%), «Європейська Солідарність» (9%), Опозиційна платформа (6%). На межі прохідного бар’єра знаходиться партія «Сила і Честь» (4%).

Нагадаємо, за результатами голосування 25 жовтня 2020 року в міській раді представлені депутати від шести партій: найбільша фракція у партії «Пропозиції»: 16 депутатських мандатів з 42 (38%), фракція «Слуга народу» має 7 депутатів, «Європейська Солідарність» -6, ОПЗЖ – 6, «Сила і Честь» - 4, «Батьківщина» - 3.

Щодо парламентських виборів, то 19% опитаних житомирян готові підтримати президентську партію «Слуга народу», 14 % - «Європейську Солідарність», 13% - «Батьківщину», 7% - ОПЗЖ, 7% - «Пропозицію», 7% - «Силу і Честь». Інші партії у Житомирі прохідний бар’єр би не подолали.

Зауважимо, що на позачергових парламентських виборах 2019 року У Житомирському окрузі №62 партія «Слуга народу» отримала 48,54%, ОПЗЖ – 9,54%, «Європейська Солідарність» - 8,53%, «Батьківщини» - 7,92%, «Сила і Честь» - 6,78%, «Голос» - 5,34%. Партія «Пропозиція» була створена перед місцевими виборами 2020 року.

Всі результати сьомого муніципального опитування дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, за результатами сьомого муніципального опитування, проведеного в 2021 році, житомиряни вважають своє місто економічно відсталим і не унікальним, але роботою мера та міської ради більшість задоволена. Також у Житомирі залишається найбільший відсоток людей, які почувають себе у небезпеці, ідучи додому після настання темряви.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рейтинг опитування вибори голосування муніципальне опитування  
Матеріали по темі