Здоров'я

Більшість житомирян вважають епідемію коронавірусу загрозливою, але 43% зовсім не готові вакцинуватися

17 September 2021, 15:13

57% житомирян вважають епідемію коронавірусу загрозливою, а 38% цієї загрози не бояться.

Такі дані наведені у презентованому 16 вересня сьомому всеукраїнському муніципальному опитуванні, яке було проведено Соціологічною групою «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Дані були зібрані з 12 травня по 3 червня 2021 року за допомогою face-to-face інтерв'ю на дому у респондентів. Вибірка складалася з 19,196 постійних жителів 24 міст, віком від 18 років і старше і є репрезентативною для населення по віку та статі.  Для забезпечення репрезентативності вибірки, було опитано по 800 респондентів в кожному місті незалежно від чисельності населення. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%.

Серед опитаних 12% переймаються впливом COVID-19 на економіку та власний дохід (п’ятий показник серед обласних центрів), а 81% турбує вплив на особисте здоров’я та здоров’я сім’ї.

Щодо дій місцевої влади по подоланню епідемії, то 41% містян їх схвалюють, а 49% - ні. При чому цілком схвалюють дії житомирської влади 15% і це п’ятий показник з усіх обласних центрів.

Щодо дій центральної влади у боротьбі з коронавірусом, то житомиряни оцінюють їх ще гірше: 33% схвалюють, 58% - ні. При цьому за кількістю оцінок «цілком схвалюю» Житомир на другому місці.

На питання щодо готовності вакцинуватися у разі наявності доступної вакцини 3% опитаних заявили, що вже вакциновані, 27% однозначно готові вакцинуватися, 11% скоріше готові, а 10% скоріше не готові, 43% зовсім не готові робити щеплення і 4% залишили питання без відповіді. Тобто більш ніж половина житомирян не збираються вакцинуватися від коронавірусу.

Стосовно самої вакцини, то 60% тих, хто готовий вакцинуватися віддають перевагу міжнародно визнаній вакцині, виробленій в Європі або США, 17% готові робити щеплення будь-якою доступною вакциною, а 8% готові вколоти російську «Спутник V».

Ті ж житомиряни, які не готові вакцинуватися, називають три основні причини: бояться побічних ефектів (29%), взагалі не вірять у вакцинацію (25%) та думають, що вакцина недостатньо ефективна (16%).

Всі результати сьомого муніципального опитування дивіться тут

Нагадаємо, за добу, 16 вересня 2021 року, в Житомирській області лабораторно підтверджено 196 нових випадків коронавірусної хвороби, четверо пацієнтів померли. В лікарнях, які визначені для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, зайнято 36,52% ліжок: 352 хворими на коронавірус та 41 – пацієнтами з підозрою на цю хворобу.

Як повідомляв Житомир.info, Уряд на засідання 13 вересня 2021 року встановив нові карантинні норми та умови для власників «жовтих» і «зелених» COVID-сертифікатів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: опитування коронавірус вакцина щеплення вакцинація муніципальне опитування  
Матеріали по темі