Місто

У річку Крошенка в Житомирі потрапили неочищені стоки водоканалу, комунальники кажуть – сталася аварія

1 October 2021, 10:56

У Житомирі в річку знову потрапили неочищені стоки. Цього разу КП «Житомирводоканал» злив нечистоти у Крошенку.

Про це 30 вересня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Забруднення річок Житомирської громади продовжується. КП «Житомирводоканал» знову повідомило Державну екологічну інспекцію Поліського округу про зупинення роботи КНС на вулиці Парниковій в м. Житомир. В результаті даного зупинення неочищені стічні стоки знову потрапили до водного об’єкту, але на цей раз вже до річки Крошенка», – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що працівники відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції відібрали проби води для проведення лабораторного дослідження, після цього буде розрахована сума збитків, нанесена навколишньому природному середовищу.


Відео з Facebook-сторінки Державної екологічної інспекції Поліського округу

У пресслужбі КП «Житомирводоканал» у коментарі Житомир.info підтвердили інформацію про злив неочищених стоків у річку Крошенка. Там пояснили: сталася аварійна ситуація, проте станом на пізній вечір 30 вересня неполадки усунені.

«30 вересня проводились аварійні роботи на колекторі діаметром 1200 мм, і дійсно у зв’язку з цим була зупинка насосної станції. Проте з учорашнього вечора (30 вересня) все працює. Аварію на колекторі усунено, роботу станції виведено у штатний режим. Всі скиди йдуть туди, куди вони мають іти, не в річку», – запевнила прессекретар водоканалу.

У комунальному підприємстві також зазначають: в умовах аварійної ситуації не мають технічної можливості здійснити скид куди-інде, окрім як у річку.

«Ці колектори, як, власне, і вся каналізаційна система, проєктувалися ще в 60-80-х роках минулого століття. І коли стаються такі аварійні ситуації, ми, на жаль, не маємо іншої технічної можливості, окрім як здійснити скид у річку», – пояснюють у водоканалі.

Нагадаємо, 23 вересня 2021 року водоканал повідомив, що біля дамби в Житомирі зафіксували мор риби і запевнили, що усі каналізаційно-насосні станції підприємства працюють в штатному режимі. Також комунальники зазначили, що про ситуацію повідомили екоінспекцію.

Попри запевняння водоканалу, 24 вересня екологам стало відомо про зупинення перекачування нечистот з двох КНС КП «Житомирводоканалу». На місці події працювали державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу, які зафіксували загибель водних живих ресурсів в районі греблі паперової фабрики на річці Тетерів, здійснили підрахунок загиблої риби – нарахували понад 1000 особин. При подальшому обстеженні берегів річки Тетерів проти течії було виявлено, що в річку Путятинка, ймовірно, потрапити неочищені стічні води, оскільки в повітрі стояв фекальний запах та візуально річка була забруднена.

29 вересня Державна екологічна інспекція Поліського округу отримала результати лабораторних досліджень проб води з річки Тетерів в місці загибелі риби, які були відібрані 24 вересня. Аналізи показали, що у річку потрапили неочищені стічні води.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода водоканал насосна станція сток еколог екорлогія ДЕІ екологічна інспекція  
Матеріали по темі