Здоров'я

Як у Житомирі працює нова система видачі електронних лікарняних

6 October 2021, 14:50

З 1 жовтня Житомир повністю перейшов на електронні лікарняні. З того часу минув майже тиждень, і ми вирішили дізнатися, як в місті працює нова система видачі листів непрацездатності.

За словами начальниці відділу медико-санітарної допомоги Центру ПМСД Ольги Нестерчук, портал «доктор Елекс» працює, але часто система зависає, створюючи цим незручності не лише пацієнту, а й лікарю.

«Система працює, але не так як ми хотіли, щоб вона працювала. Якщо зависає система, центральний компонент, ми нічого не можемо зробити. Система просить зачекати і все. Деякі лікарі навіть о першій годині ночі в себе вдома відкривають систему, і вона добре працює, і тоді в них все гарно виходить, це займає буквально дві хвилини. Якщо система «висить», це дуже довго все відбувається, може не працювати навіть добу. Якщо б центральний компонент працював швидко, і дійсно в системі все було б налагоджено, ідея дуже хороша. На сьогодншіній день у нас дуже стресують лікарі, бо система «висить». Буває, що система добу висне, вона може не вистнути з 7 ранку, є лікарі, які приходять на 7 ранку, щоб попрацювати, в 9 починає система працювати повільніше, до обіду система «німа». Крім того, зараз у нас підвищена захворюваність, багато записів у лікаря», — розповідає Ольга Нестерчук.


При потребі лікарі можуть звернутися за допомогою на гарячу лінію Національної служби здоров’я України, проте зараз туди додзвонитися практично не можливо.

«Є канал в телеграмі, куди можна задавати певні питання, також можна зателефонувати на гарячу лінію НСЗУ, якщо є якісь питання по системі, і там також підказують, що робити, але зараз ця лінія «гаряча», майже постійно на автодозвоні, бо напевно багато питань», — каже Ольга Нестерчук.

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги кажуть: поки що паперові лікарняні повністю не зникають.

«Паперовий лікарняний ще видають. Його будуть використовуватися ще попередньо по наказу до 1 лютого 2022 року, але по тому, як прорахував фонд соціального страхування їх будуть використовувати ще два роки. Коли пацієнт до 1 жовтня, якщо йому відкривався листок непрацездатності, він ще є непрацездатним, продовжує хворіти, то після 1 жовтня йому далі відкривається листок непрацездатності, незалежно від того, перейшов лікувальний заклад повністю на електронні лікарняні чи не перейшов. У будь-якому випадку буде ще паперовий листок непрацездатності, це може бути навіть кілька бланків до завершення випадку непрацездатності, і до моменту, коли людина може приступити до роботи, або до моменту направлення на МСЕК (медико-соціальна експертна комісія) з перовим лікарняним», — розповідає Ольга Нестерчук.

Нагадаємо, з 1 вересня 2021 року всі медзаклади мали формувати лікарняні в електронному вигляді, але 1 вересня Міністерство охорони здоров’я повідомило, що перехідний період продовжено до 1 жовтня «аби всі отримували якісні послуги і не залишились осторонь системи соціального захисту населення».

Як у Житомирі в тестовому режимі почали видавати електронні лікарняні, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: електронний лікарняний лікарняний лікар листок непрацездатності  
Матеріали по темі