Влада

Мінцифри запустило сім нових послуг в «Дії»: пенсії, субсидії, довідки про страховий і трудовий стаж

29 November 2021, 16:33

Призначення та перерахунок пенсії, оформлення субсидії та довідки про страховий і трудовий стаж тепер доступні на порталі «Дія»: Мінцифра презентувала 7 нових соціальних послуг у «Дії» під час Online Summit.

Про це 29 листопада повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

«Цифровізація допомагає зробити державу зручним та ефективним сервісом, який працює на людей. Мінцифра постійно вдосконалює та розширює кількість онлайн-послуг. Наша ціль – найшвидше оцифровувати ті послуги, якими користується найбільше українців. Соцпослуги щороку отримують 10 мільйонів українців. А установи, що надають їх, приймають до 18 млн заяв на рік на папері. Завдяки цифровізації соцпослуг зможемо зберегти приблизно 270 млн аркушів чи 1300 тонн паперу на рік», - йдеться у повідомленні.

Які нові послуги доступні на порталі «Дія»:

Оформлення субсидій. Субсидії — друга за популярністю держпослуга після зміни місця реєстрації. Цього року їх отримують 2,7 млн українців, а з держбюджету у 2021 було виділено 104,1 млрд грн. Раніше, щоб оформити субсидію, треба було йти у ЦНАП, заповнювати заяву, приносити купу папірців або ж навіть їхати до райцентру. Зараз достатньо подати заяву на порталі Дія та підписати своїм КЕП. 30 хв на заповнення у зручний для вас час – і жодної ксерокопії документа. Заява автоматично надійде до органів соцзахисту, які призначають субсидії. Крім того, субсидія на більшість видів послуг ЖКГ продовжуватиметься автоматично, якщо у людини протягом року нічого не змінилося.

Призначення та перерахунок пенсій. За даними ПФУ, щороку 400 тисяч українців оформлюють пенсію, а майже 900 тисяч подає заяву на її перерахунок. Тепер усе це можна зробити на порталі Дія, не витрачаючи жодної хвилини в чергах. Заповнюєте анкету, завантажуєте необхідні документи та надсилаєте заявку. Процес максимально автоматизований, щоб кожен міг це зробити. Скоротили кількість документів, полів для заповнення та час на очікування. Треба зазначити, який вид пенсії ви хочете отримувати та в який спосіб – на банківську карту чи у відділенні пошти. Далі заявка потрапить на розгляд у Пенсійний фонд автоматично.

ОК-5, ОК-7, витяг з реєстру застрахованих осіб та довідка про доходи пенсіонера. ОК-5 та ОК-7 – одні з найпопулярніших довідок в Україні. Щороку їх видають 2,8 млн. Це довідки про ваш трудовий та страховий стаж. Вони потрібні при оформленні на роботі або для призначення пенсії, нарахування лікарняних. Тепер їх можна згенерувати на порталі Дія в декілька кліків. Нікуди ходити для цього не потрібно. Те саме стосується і витягу з Реєстру застрахованих осіб та довідки про доходи пенсіонера. У декілька кліків ви можете отримати всю актуальну інформацію. На порталі Дія не треба буде подавати ніяких додаткових папірців. Необхідна довідка сформується та надійде на вашу електронну пошту.

Також Мінцифри нагадує, що також цього тижня запускається масштабне бета-тестування місця зміни реєстрації – найпопулярнішої послуги серед українців.

«Головна проблема полягала в тому, що між реєстрами громад не було зв’язку. Ми це виправили. Тепер усю необхідну інформацію можна знайти та перевірити в декілька кліків. А хлопцям більше не потрібно буде відвідувати військкомати. Згодом зміна місця реєстрації стане автоматичною. Це як було з ФОП. Спочатку ми запустили послугу, де заяву перевіряв реєстратор. Тепер це відбувається без участі чиновника. Відсутність людського фактора – єдиний шлях, щоб запускати послуги, які працюють», - підкреслив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Нагадаємо, у вересні 2021 року Кабмін ухвалив постанову про запуск експериментального проєкту щодо можливості розмитнення автомобілів через додаток «Дія».

Як повідомляв Житомир.info, з початку листопада 2021 року Мінцифри почало відкривати офлайн-пункти «Дії» в регіонах, де служба підтримки допомагатиме українцям із генеруванням COVID-сертифікатів: пункти працюватимуть у наймасовіших центрах вакцинації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінцифри Дія пенсія субсидія стаж Федоров  
Матеріали по темі