Події

У Житомирській області викрили схему ввезення нових речей: розмитнювали товар як «гуманітарку» для благодійного фонду

1 December 2021, 12:58

Житомирська митниця разом із поліцією викрила схему незаконного переміщення товарів через митний кордон України під виглядом гуманітарної допомоги без сплати митних платежів. Більше 5 тонн «гуманітарки» прибуло з Німеччини у Бердичів. З’ясувалося, що серед вживаних речей були й нові.

Інформацію про це, опубліковану Державною митною службою України, 30 листопада поширила пресслужба Житомирської митниці.

«Посадовцями Відділу внутрішньої безпеки Житомирської митниці спільно з представниками Національної поліції України викрито схему незаконного переміщення товарів через митний кордон України під виглядом гуманітарної допомоги без сплати митних платежів», – йдеться у повідомленні

Так, 17 листопада 2021 до відділу митного оформлення «Бердичів» митного поста «Житомир-центральний» Житомирської митниці надійшов вантаж гуманітарної допомоги вагою 5200 кг на загальну суму понад 9 мільйонів гривень.

Вантаж направлявся від громадянина Німеччини до благодійної організації, яка зареєстрована у м. Бердичів, на ім’я директорки благодійного фонду, громадянки України.

«За результатами огляду виявлено невідповідність інвойсу та дарчому листу, на підставі яких товар було ввезено на митну територію України. Так, співробітниками митниці виявлено незадекларовані товари за встановленою формою нові речі та аксесуари з етикетками та бірками», – констатують митники.

Зазначається, після виявлення даного факту порушення митних правил, співробітникам Управління контрабанди Житомирської митниці почали надходити погрози щодо фізичної розправи над ними та членами їх родин. Погрози надсилали через соціальну мережу Facebook та на особисті телефони (через месенджер Viber).

«Також співробітниками Управління по боротьбі з контрабандою було помічено факти візуального спостереження за ними зі сторони осіб, що були присутні під час здійснення митних формальностей. За наявною інформацією, можливі провокаційні дії з боку людей, які чинять тиск на посадових осіб митних органів, зокрема готуються акції протесту біля відділу митного оформлення та сектору тимчасового зберігання», – зауважують у Державній митній службі.

Наразі Держмитслужба спільно з представниками Нацполіції та Служби безпеки України в Житомирській області проводять заходи з метою недопущення провокаційних дій та захисту співробітників митниці від протиправних посягань.

У Державній митній службі України стверджують, що всі дії співробітників митних органів регулюються виключно чинним законодавством України.

Зауважимо, що 1 грудня у пресслужбі Житомирської митниці в коментарі Житомир.info розповіли, що товари під виглядом гуманітарної допомоги надійшли на ім’я директорки бердичівського Благодійного фонду «Оберіг-26».

Бердичівський Благодійний фонд «Оберіг-26» зареєстрований у Бердичеві в жовтні 2014 року, засновниця та директорка – Піскун Ірина Леонідівна, яка є депутаткою Бердичівської міської ради (обрана на місцевих виборах 2020 року від політичної партії «Пропозиція»).

Зазначимо, за інформацією пресслужби міської ради, оприлюдненій у серпні 2020 року, БФ «Оберіг-26» був у списку благодійних фондів та громадських організацій, які допомагали лікарням Житомира у боротьбі з поширенням COVID-19: фонд постачав лікувальним закладам вироби медичного призначення та антисептичні засоби.

Нагадаємо, благодійний фонд «Оберіг-26» був серед організацій, які в 2019 році отримували товари гуманітарної допомоги.

Як повідомляв Житомир.info, бердичівський Благодійний фонд «Оберіг-26» був серед лауреатів Національного конкурсу «Благодійна Україна – 2016».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: митниця митник розмитнення гуманітарний товар благодійний фонд Оберіг-26 Бердичів  
Матеріали по темі