Місто

​Менше цукру, солі, хліба: на виконкомі в Житомирі розповіли про оновлене меню і затвердили вартість харчування в дитсадках і школах

1 December 2021, 13:05

1 грудня виконком встановив нову вартість харчування в школах та дитсадках Житомира.

Доповідаючи по даному питанню, заступника керівника департаменту освіти Світлана Ковтуненко зазначила, що суттєві зміни у вартості харчування пов’язані з новими нормами харчування та збільшенням кількості вікових груп.

«Вартість харчування дитини в ясельній і молодшій групах буде 36,20 грн, в середній і старшій групах – 55,55 грн. У нас залишається співвідношення в оплаті 30/70. Стосовно вартості харчування в загальноосвітніх закладах, тут є суттєві зміни, бо вікових груп з 1 по 11 клас з’являється більше. Діти 6-11 років – 1-4 класи, 11-14 років - 5-9 класи, 14-18 років – 10-11 класи. Вартість харчування у кожній віковій групі різна. Харчування 1-4 класів у співвідношенні 30/70: вартість харчування (сніданок) – 30,67 грн. Обід для дитини такого віку – 33,75 грн. Окрім того, одноразове харчування в школі отримують діти пільгових категорій 100% за рахунок бюджету – це діти 5-11 класів, для вікової групи 11-14 років - 40,22 грн, для 14-18 років – 44,98 грн», - розповіла Світлана Ковтуненко.


Також заступник директора департаменту освіти поінформувала присутніх про основні зміни в меню, яке планують запровадити в закладах освіти з 1 січня 2022 року.

«Наразі ми проводимо просвітницьку роботу серед батьків, проводимо анкетування, доводимо зміни до постанови щодо змін норм харчування. Для інформації можу сказати, що по закладам дошкільної освіти по віковим групам йде збільшення норм харчування круп, бобових, макаронів, овочів, суттєво - фруктів, олії і м’яса. Якщо раніше було більше яловичини, то зараз – більше курятини, 20% яловичини і 10% - свинина. Новим і досить суттєвим є зменшення цукру і солі, молочні продукти повинні бути вітамінізовані. Постачальників попереджено, що молоко має бути з вітаміном D, сметана – вітамінізована, хліб – з цільнозернового борошна. Також зменшено кількість масла вершкового, картоплі. Раніше розроблялось двотижневе меню, зараз має бути чотиритежневе меню, де чітко вказано скільки разів на тиждень потрібно давати певних страв (продуктів). Наприклад, хліб – лише тричі на тиждень, вермішель твердих сортів – раз на тиждень. У чотиритижневому меню не повинні повторюватися страви. Тому від цього залежить вартість харчування, яку потрібно затвердити, аби ми отримали погодження нашого нового меню в Держпродспоживслужбі і могли почати пропонувати його вже з 1 січня», - зазначила Ковтуненко

Вона додала, що вже провели опитування серед батьків, більшість підтримують зазначені зміни в меню. Є питання щодо вмісту цукру в напоях, бо несолодкі напої діти погано п’ють. Тож необхідно змінювати культуру харчування.

Як повідомляв Житомир.info, 11 листопада 2021 на сайті Житомирської міськради оприлюднили проєкт рішення виконкому «Про встановлення вартості харчування окремих категорій дітей за рахунок бюджетних асигнувань», яким пропонувалось затвердити нову вартість харчування дитини в дитсадках і школах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: харчування вартість харчування школа дитсадок їдальня меню  
Матеріали по темі