Здоров'я

У Житомирі та Бердичеві виявили коронавірус штаму «Омікрон»

30 December 2021, 15:47

У Житомирі та Бердичеві були зафіксовані інфікування штамом SARS-CoV-2 «Омікрон».

Про це 30 грудня повідомила ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Зазначається, що останнім часом у Житомирській області, як і в цілому по Україні, відмічається тенденція до зростання кількості хворих на COVID-19 з тяжким перебігом захворювання. Штам коронавірусу «Дельта» та штам «Омікрон» все активніше поширюються Україною.

«30 грудня 2021 року вірусологічна лабораторія ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» підтвердила 2 випадки інфікування в м. Житомирі та м. Бердичеві штамом SARS-CoV-2 «Омікрон» шляхом виявлення мутацій, що характерні для даного штаму. З метою підтвердження отриманих результатів біоматеріал буде відправлений до вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я для проведення повногеномного секвенування», – йдеться у повідомленні.

Штам «Омікрон» виявили у 41-річної та 62-річної жінок, які нещодавно повернулися з Італії. Обидві хворі не були щеплені проти COVID-19.

У лабораторному центрі нагадують, що штам вірусу SARS-CoV-2 «Омікрон» був уперше виявлений у Південно-Африканській Республіці. 26 листопада 2021 року ВООЗ визначила цей штам таким, що викликає занепокоєння. На сьогодні цей штам уже виявлено в 95 країнах світу.

Для запобігання інфікуванню громадян України штамом SARS-CoV-2 «Омікрон» Уряд запровадив обов’язкову самоізоляцію для людей, які повернулися з країн, де він стрімко поширюється.

«Як відомо з досвіду інших світових країн, цей штам має тенденції до швидкого поширення, тяжчого перебігу захворювання та високої летальності», – зауважують в ОЛЦ.

Нагадаємо, 18 грудня 2021 року в Центрі громадського здоров’я був виявлений перший в Україні випадок зараження коронавірусом штаму «Омікрон».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 омікрон МОЗ лабораторний центр  
Матеріали по темі