Здоров'я

Нова хвиля коронавірусу: у житомирських лікарнях розповіли про штам «Омікрон» і кількість хворих серед дітей та дорослих

24 January 2022, 16:40

У Житомирі збільшилась кількість хворих на COVID-19. За останню добу у місті підтвердили 109 випадків захворювання. У міській лікарні №1 зараз перебуває 60 хворих на коронавірус. Серед них - 12 вагітних жінок з міста та найближчих районів.

Як зазначають медики, в Україні починається четверта хвиля коронавірусу, яка пов’язана з новим штамом «Омікрон».

«Бачимо статистику, що загальна кількість зростає досить активно, але кількість пацієнтів, що потребує госпіталізації, вона зростає не так швидко, як загальна кількість. Я думаю, що це пов’язано з тим, що ми бачимо зараз поширення «Омікрону», - каже медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.


Наразі у Житомирі фіксують поширення двох штамів «Дельта» та «Омікрон», але у лікарнях пацієнтів з новим штамом поки не виявили.

«Зараз у нас немає жодного підтвердженого «Омікрону», але ми знаємо, що цей штам відрізняється від «Дельти» тим, що він більш активний в плані розповсюдження, тобто він більш заразний. Він не такий агресивний, тобто кількість пацієнтів, які потребують госпіталізації менша, ніж при «Дельті» і третя його особливість, що імунітет, який є на «Бета» штам чи на «Альфа» він не завжди спрацьовує на «Омікрон»», - пояснює Андрій Волков.

Якщо у попередні хвилі серед госпіталізованих було лише кілька вакцинованих, то зараз у лікарні таких майже половина.

«Зараз у нас ті, що вчора поступили пацієнти, то вакцинованих була майже половина, тобто кількість вакцинованих більша. Різними вакцинами, я не можу сказати такої статистики, але коли була третя хвиля з «Дельтою», то ми бачили, що більше все-таки, які CoronaVac вакцинувалися», - додає Андрій Волков.

У міській дитячій лікарні ім. Башека розповідають, що за останні два тижні у закладі збільшилася кількість пацієнтів, які звертаються за медичною допомогою.

«Якщо, наприклад на 10 січня за медичною допомогою щодобово зверталося біля 15 дітей, минулого тижня ця цифра сягала біля 30, а станом на 14 січня за медичною допомогою звернулося 37 пацієнтів - це, якщо ми говоримо про загальну статистику по гострим респіраторним інфекціям. Госпіталізація на коронавірусну інфекцію збільшується також щотижнево. Якщо на 1 січня цифра складала два пацієнти за добу, то на 15 січня це було чотири пацієнти цілодобово, а сьогодні у стаціонарі знаходиться 19 пацієнтів з підтвердженою коронавірусною інфекцією», - коментує медична директорка КП «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» Світлана Довгаль.

Як зазначила медична директорка дитячої лікарні, з нового року змінився вік пацієнтів.

«Якщо пацієнти, які були госпіталізовані у 2021 році, це в основному дітки молодшого віку та страшного віку. На сьогодні п'ятеро з 19 дітей - це діти до одного року, 50% - діти до 3 років», - зауважує Світлана Довгаль.

На сайті МОЗ зазначено, що штам «Омікрон» вражає більш молодих людей. Якщо середній вік осіб, хворих на штам «Дельта», був приблизно 38 років, то на «Омікрон» – 30 років. Попередні дані свідчать, що нових симптомів у хворих цим штамом не спостерігається, а серед інфікованих фіксують низький ризик госпіталізації.

Медики нагадують, що вакцинація – це єдиний ефективний спосіб подолання пандемії COVID-19. Також наголошують, що бустерна доза вкрай ефективна проти нового штаму.

Де в Житомирі можна отримати бустерну дозу вакцини від COVID-19, скільки містян її вже зробили та чому - дивіться у сюжеті.

Як повідомляв Житомир.info, за попередню добу, 23 січня 2022, в Житомирській області лабораторно підтвердили 798 нових випадків інфікування коронавірусом. В Житомирській ОДА зазначили, що на території області дедалі частіше стали виявляти штам «Омікрон».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Омікрон коронавірус лікарня  
Матеріали по темі