Влада

В Україні з березня збільшать розмір пенсії для більше ніж 10 мільйонів людей, середній розмір підвищення – 360 грн

16 February 2022, 13:54

В Україні з березня 2022 року підвищать пенсії для більше ніж 10 мільйонів людей, середній розмір підвищення складе близько 360 гривень.

Рішення про збільшення пенсійних виплат ухвалили на засіданні Уряду 16 лютого.

«З 1 березня передбачається здійснити перерахунок пенсій із застосуванням збільшеного на 14% показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсій. Це збільшення відповідає 50% зростання споживчих цін за попередній рік та 50% показника зростання середньої заробітної плати за три попередні календарні роки. В результаті підвищення пенсій отримають більше ніж 10 мільйонів людей, з них 8 мільйонів отримають підвищені страхові пенсії, які призначені до 2019 року. Середній розмір підвищення складе близько 360 гривень, при цьому найменший розмір підвищення складе 100 гривень», - пояснила міністр соцполітики Марина Лазебна.

Вона також зазначила, що для людей з інвалідністю з числа потерпілих в наслідок аварії на Чорнобильській АЕС середній розмір підвищення пенсії складе близько 1 тис. 100 грн. Також вперше будуть збільшені пенсії військовим із застосуванням збільшеного показника середньої зарплати і в результаті підвищення отримають пів мільйона одержувачів і середній розмір підвищення складе 705 грн.

«Компенсаційні виплати для людей, старших за 75 років, також підвищуються. Це торкнеться 2,2 мільйона людей. Відповідно особи 80+ отримають 570 гривень, особи віком від 75 до 80 років – 456 гривень», - повідомила Марина Лазебна.

Крім того, мільйон громадян пенсії яких не підпадають під індексацію, бо були призначені впродовж трьох останніх років, матимуть з 1 березня 2022 року щомісячну доплату в розмірі 135 грн.

Зауважимо, що 15 лютого Мінсоцполітики вітало прийняття Верховною радою закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства», який було ініційовано Урядом.

«З його прийняттям 1 березня буде законодавчо визначеною датою щорічної індексації пенсій для всіх категорій пенсіонерів. Положення закону щодо індексації будуть вже з 1 березня цього року застосовані до пенсій військових, науковців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, державних службовців. Індексація всіх пенсій буде здійснюватися на загальних умовах із урахуванням одного показника коефіцієнта збільшення, а саме, що визначається відповідно до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», - повідомляла пресслужба міністерства.

З наступного дня за днем опублікування закону, зокрема, буде відновлено право на достроковий вихід на пенсію за півтора року у зв’язку із реорганізацією підприємств; надано право на дострокову пенсію батькам дітей, які хворі на тяжке рідкісне захворювання.

Також з 1 жовтня цього року будуть збільшені мінімальні розміри пенсій по інвалідності для осіб з числа військовослужбовців.

Нагадаємо, 10 лютого Мінсоцполітики інформувало, що у березні для більш ніж 10 мільйонів пенсіонерів підвищать пенсії, окремим категоріям осіб буде встановлена доплата до пенсії. Також найближчим часом збільшиться допомога на кожну дитину, яка виховується у багатодітній сім’ї.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 1 січня 2020 року середня пенсія становила 3082,98 гривні, станом на 1 серпня 2021 року – 3 866,84 гривні. В грудні минулого року Міністерство соціальної політики звітувало, що у 2021 році середня пенсія, яка станом на 1 грудня становила 3980 грн, вперше з 2014 року перевищила розмір фактичного прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ пенсія Мінсоцполітики пенсіонер Лазебна  
Матеріали по темі