Місто

Ми маємо бути там, де ми потрібні: житомиряни другий день масово здають кров для потреб армії

25 February 2022, 12:13

У Житомирі містяни почали активно здавати кров, щоб підтримати українських військових. Обласний центр крові 25 лютого працює у штатному режимі з 8-ї ранку до 19-ї. Здати кров можна буде також в суботу та неділю.

З самого ранку на Польовій вишикувалась черга з охочих стати донором, яка збільшується на очах.

«Я вже не перший раз здаю кров, ми вчора приходили, то вже сказали, що дуже багато людей. Ми сьогодні зранку прийшли, і сьогодні теж багато людей, але ми будемо стояти», – розповідає житомирянка Олександра.

«Ви знаєте, це дуже важливо на сьогоднішній день, що ми маємо бути там, де ми можемо бути всіма своїми силами, сім’єю, родиною, роботою. Все, що ми можемо зробити – ми робимо. Сьогодні так склалося, що ми маємо бути там, де ми можемо бути, ми – жінки, і де ми можемо. Якщо ми поряд, то значить ми поряд, якщо ми здаємо кров, то здаємо кров і всі наші сили, погляди там, де ми потрібні, тому я тут», – вважає житомирянка Жанна.


У центрі крові коментують, що черги почали утворюватися ще з вчорашнього ранку, кількість охочих здати кров тільки збільшується.

«Починаючи з 8-ї години 24 лютого у нас розпочався ось такий потік донорів. Сьогодні це вже друга доба, потік не зменшився, а збільшився. Заготівля і прийом донорів у нас відбувається у місті Житомирі, Новограді-Волинському і місті Коростені. Потреба у нас поки що непередбачувана, тому що події, які розвиваються, не дають точності, передбачень. Військові, які захищають наші кордони, можуть бути впевнені, що компонентів донорської крові в разі потреби їх використання, вони будуть цим забезпечені, тому ми запрошуємо населення до здачі», – повідомляє медична директорка Житомирського обласного центру крові Алла Островська.

Також нагадують, хто може стати доном крові та які є протипоказання.

«Донором може бути здорова людина, яка не має медичних протипоказань. Люди, які перехворіли на гепатит В, ВІЛ, сифіліс, не можуть бути донорами по медичних показах. Далі люди, які вживають ліки, знаходяться на прийомі антибіотиків, знаходяться в гострому періоді хвороби, я прошу знайти час для того, щоб пройшло хоча б два тижні від моменту закінчення захворювання. Якщо це препарати, такі, наприклад, як аспірин, які розріджують кров, то потрібно, щоб пройшло на менше ніж 72 години. Ви мене запитували про ковід, то після одужання через 14 днів, якщо немає інших протипоказань, ми чекаємо людину в донори. І, звичайно, вимоги до харчування, тому що за 48 годин не потрібно вживати спиртне, не потрібно вживати жирні продукти, зокрема, молочну продукцію, тому що компоненти, які ми отримуємо від цієї людині, не будуть придатні для використання. Прийом донорів вже другий день поспіль і буде на найближчі дні з 8 до 19 години включно, і субота й неділя також у нас робочі дні», – зазначила медична директорка Житомирського обласного центру крові Алла Островська.

За даними Житомирського обласного центр крові, станом на 10.45 год. 25 лютого в Обласному центрі крові зареєстровано 120 донорів.

«Зараз ми бачимо велику чергу з бажаючих стати донорами – всіх, хто прийшов до нашого закладу до 11.00 ми приймемо. Після 11 години фахівці займатимуться переробкою крові(заготовленням, тестуванням на інфекції та розміщенням для зберігання компонентів крові). Просимо спланувати свій візит іншого дня або ж залишатись в резерві донорів( слідкуйте за новинами на нашій сторінці, в разі критичної ситуації ми проінформуємо). Пам'ятаймо, що компоненти крові мають термін придатності», – йдеться у дописі.

Нагадаємо, на брифінгу вранці 25 лютого голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко інформував, що в Житомирській області після обстрілу аеродрому в Озерному інших загиблих немає, бойові дії на території області не ведуться.

Оперативну інформацію від силових структур України станом на 25 лютого 2022 читайте тут

Як повідомляв Житомир.info, вранці 24 лютого 2022 Путін почав війну з Україною: близько 5:00 розпочалися ракетні обстріли військових об'єктів по всій Україні та уздовж кордону – від Луганська до Житомира. О 6:50 президент Володимир Зеленський оприлюднив звернення щодо введення воєнного стану, закликавши українців по можливості залишатися вдома і не панікувати. Через годину після брифінгу Верховна рада проголосувала за проєкт закону про затвердження указу президента «Про введення воєнного стану в Україні».

Ввечері 24 лютого президент підписав указ про створення на базі ОДА військових адміністрацій, а згодом своїм указом оголосив загальну мобілізацію по всій країні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: донор донорство Центр крові  
Матеріали по темі