Події

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 8 березня (оновлюється)

8 March 2022, 07:22

Тринадцятий день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 8 березня.

Генеральний штаб ЗСУ.

Оперативна інформація станом на 24.00 08.03.2022 щодо #російського_вторгнення. Добігла кінця тринадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Протягом доби противник знизив темп наступальної операції, застосовуючи, переважно, ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі.
Основні зусилля ворог продовжує зосереджувати на:

  • оточенні та захопленні Києва, Сум, Харкова, Маріуполя, Миколаєва, Чернігова;
  • створенні сухопутного коридору між ТОТ АР Крим та континентальною частиною Російської Федерації;
  • виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.
За наявною інформацією, окупантами розглядається питання організації ефективного забезпечення власних військ пальним за рахунок використання наявної стаціонарної мережі автомобільних заправних станцій та сховищ нафтопродуктів. Також, ворог планує створити мережу польових трубопроводів, на тимчасово захопленій території України, з можливістю їх під’єднання до центрального нафтопродуктопроводу та здійснення перекачування пального з території Республіки Білорусь.
В ході ведення бойових дій на території України окупанти продовжують нести значні втрати. Так, за наявною інформацією, 14 окрема бригада спеціального призначення (Хабаровськ) втратила понад 400 військовослужбовців (уточнюється), БТГр 25-ї окремої мотострілецької бригади (Луга) 6-ї загальновійськової армії відведена на територію РФ, у зв’язку із втратою боєздатності.
На Поліському напрямку противник продовжує утримувати зайняті раніше рубежі та захоплені населені пункти, зокрема Бородянка, Копилів, Буча, Демидів.
На напрямку з населеного пункту Димер активних дій з боку окупантів не відзначено. В районі населеного пункту Припять, силами до двох БТГр, займає оборону.
На напрямку з н.п. Бабинці, силами до п’яти БТГр, ворог вів наступальні дії, був зупинений та перейшов до оборони в районі н.п. Буча.
В районі н.п. Бузова, силами до 4-х БТГр зі складу 36 загальновійськової армії (по дві БТГр зі складу 5-ї окремої танкової бригади та 37-ї окремої мотострілецької бригади), не зважаючи на понесені численні втрати, просунувся в район н.п. Ясногородка.
На Сіверському напрямку окупанти не полишають спроб оволодіти містом Чернігів.
З району н.п. Глухів, силами до п’яти БТГр зі складу 90 танкової дивізії та 4-х БТГр зі складу 2-ї загальновійськової армії Центрального воєнного округу намагався вклинитись в оборону оперативного угруповання військ ЗС України, був зупинений. З метою забезпечення наступу в напрямку н.п. Козелець намагається навести та утримувати понтонно-мостову переправу.
На Слобожанському напрямку ворог не полишає спроб блокувати Харків з півночі, але, не має значного успіху, одночасно наносить ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі з метою залякування цивільного населення. Триває бій за н.п. Ізюм. Противник наводить понтонно-мостові переправи через р. Сіверський Донець та Берека.
На Донецькому напрямку противник продовжує наступальні дії у напрямках Дніпро та Запоріжжя з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської обл. Провівши невдалий наступ у районі Троїцьке, намагається відновити наступ у напрямку Запоріжжя та захопити місто Маріуполь.
На Таврійському та Південному напрямках противник силами до сімнадцяти БТГр утримує населені пункти Херсон, Енергодар, Василівка, здійснює перегрупування сил для подальшого наступу в напрямку Запоріжжя. Силами трьох БТГр взято під контроль н.п. Пологи.
З Чорноморської та Азовської операційних зон очікується нанесення ударів по цивільних та військових об’єктах крилатими ракетами з кораблів Чорноморського флоту та Каспійської флотилії.
Борітеся – поборите! Нам Бог помогає! Слава Україні!

Офіс Президента України

«Світ не вірить у майбутнє Росії. Не говорить про нього. Вони говорять про нас, допомагають нам, готуються підтримати нашу відбудову після війни. Бо всі побачили: для народу, який так героїчно захищається, обовʼязково настане оце «після війни». Звернення Президента України Володимира Зеленського увечері тринадцятого дня війни.


ДСНС станом на 23.00

Житомирська область. 8 березня о 20:50 в м. Малин Житомирської області по вул. Вокзальна внаслідок авіаційного удару зруйновано 7 приватних одноповерхових житлових будинків, загинуло 5 осіб, з них 2 дітей (2021 р.н.). Пошуково-рятувальні роботи продовжуються. Від ДСНС залучено 11 осіб та 2 од. техніки ДСНС.

Харківська область. О 19:05 у с. Дінець Чугуївського району під час авіаудару сталося потрапляння снаряду в житловий будинок, внаслідок чого загинуло 2 особи (з них 1 дитина 2015 р.н.). Підрозділами ДСНС з-під завалів врятовано 1 особу. Від ДСНС залучалось 5 осіб та 1 од. техніки.

Генеральний штаб ЗСУ станом на 18.30

Оперативна інформація станом на 18.00 08.03.2022 щодо російського вторгнення.Триває тринадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

На Східному напрямку угруповання Об’єднаних сил веде оборонну операцію у Донецькому, Слобожанському та частині Таврійського операційного району. Триває кругова оборона Маріуполя.

На Північному та Західному напрямках продовжується ведення оборонної операції у Поліському, Волинському та Сіверському операційних районах.

Угруповання сил і засобів оборони м. Києва продовжує відбиття наступу та стримування противника, здійснює його ураження та стійке утримання оборонних рубежів навколо міста.

Визначеними силами Збройні Сили України продовжують оборону Чернігова.

На Півдні здійснюється прикриття морського узбережжя, ведеться оборона Миколаєва та прилеглих населених пунктів.

На інших напрямках проводиться стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України здійснює відбиття зосереджених ракетно-авіаційних ударів та засобів повітряного нападу противника, протиповітряне прикриття об’єктів критичної інфраструктури України та угруповань військ.


За наявною інформацією, з метою поповнення втрат, противник здійснює приховану мобілізацію під виглядом навчальних зборів. Також, з метою припинення відтоку особового складу, військовим керівництвом ЗС РФ прийнято рішення про заборону розривання контрактів на проходження військової служби.

З метою посилення угруповання військ на напрямку Києва окупанти планують перекинути до тисячі бойовиків зі складу приватної військової компанії “Ліга” (колишня ПВК “Вагнер”).

В порушення вимог Міжнародного гуманітарного права окупанти продовжують утримувати цивільне населення в якості заручників, пошкоджують цивільні будинки, грабують місцевих жителів, здійснюють диверсії на об’єктах цивільної інфраструктури, розміщують озброєння і військову техніку в густонаселених кварталах населених пунктів, викрадають автомобільну техніку та ведуть бойові дії у цивільному одязі.

Станом на цей час противник значно знизив темпи просування, його особовий склад деморалізований.

Разом переможемо! Слава Україні!

Офіс Президента України станом на 17.00

«Поки ми турбуємося про найслабших – ми люди. Ми народ, який непоборний, який переможе темряву!» Брифінг Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Міністерство внутрішніх справ станом на 16:30

Київська область. О 15:49 у с. Калинівка Броварського району внаслідок обстрілу сталося руйнування двох складських будівель з послідуючим загоранням на площі 2 тис. м кв.

О 17:05 пожежу локалізовано на площі 1 тис. м. кв. Жертв та постраждалих немає.

Міністерство внутрішніх справ станом на 16:30. Мер Ірпеня Олександр Маркушин

Ірпінь. Звернення до всієї міжнародної спільноти з метою припинення важкої гуманітарної кризи біля столиці України.

В Ірпені та в сусідніх містах і селах - гуманітарна катастрофа. Ворзель, Буча, Гостомель, Забуччя та Михайлівка-Рубежівка - війська РФ, не дозволяють місцевим жителям виходити з дому. Час від часу людські будинки обстрілюються окупантами з різних видів зброї.

За Ірпінь ведуться бої. Війська РФ розбомбили Ірпінську міську поліклініку та новий медичний центр, медперсонал і деяку медичну техніку вдалося евакуювати. Частину медикаментів та раніше ввезеної гуманітарки захопили окупанти. Меру Ірпеня окупанти погрожували вбивством та вимагали здати Ірпінь. Але Ірпінь не здається.

В усіх вищеперерохованих населених пунктах відсутній мобільний зв’язок, світло, водопостачання. Через пожежі в багатьох мікрорайонах довелося відключити газопостачання.

7 березня в Бучі було підірвано Інститут скловолокна. Випари ацетону та інших хімічних речовин чорним димом піднялися в небо в бік Ірпеня та Михайлівка-Рубежівки.

У всьому Приірпінні - трупи у підвалах та на вулицях, окупанти не дозволяють забирати тіла навіть «Червоному хресту», обстрілюють авто гуманітарної допомоги. Ірпінь, Буча, Гостомель, Ворзель, Михайлівка-Рубежівка, Забуччя вже є епіцентром гуманітарної катастрофи. Невідкладно необхідний безпечний зелений коридор для виходу в Ірпінь і подальшої евакуації через Київ для жителів Ірпеня, Бучі, Гостомеля, Ворзеля, Михайлівка-Рубежівки, Забуччя.

У ці населені пункти окупанти не дозволяють провозити гуманітарну допомогу! Місцеве населення морять голодом та холодом у підвалах, тримаючи їх як заручників.

Закликаємо всю міжнародну спільноту докласти зусилля для порятунку мирного населення від загибелі.

Мер Ірпеня Олександр Маркушин

ДСНС станом на 16.00

Суми: триває евакуація цивільного населення та розвантаження гуманітарної допомоги. Станом на 15:30 з м. Суми силами ДСНС, Національної поліції, збройних сил України, органів влади та волонтерів організовано виїзд другої колони 35 автобусів (понад 600 осіб).

Триває евакуація населення з м. Ірпінь до м. Києва. Допомогу надано майже 3 тис. цивільним. Роботи проводяться і надалі.

Міністерство внутрішніх справ станом на 15.00

13-й день війни: З 24 лютого по 8 березня слідчі Національна поліція України відкрили 1135 кримінальних проваджень за фактами вчинення злочинів на території України військовими збройних сил рф. Найбільше серед них – за порушення законів та звичаїв війни, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та диверсію.

Зокрема відкрито 730 кримінальних проваджень за ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни), 356 проваджень – за ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 32 – ст. 113 (Диверсія), 8 – ст. 258 (Терористичний акт). Також відкрито по чотири кримінальні провадження за ст. 111 (Державна зрада) та ст. 437 (Планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни), одне кримінальне провадження за ст. 281 (Порушення правил повітряних польотів) Кримінального кодексу України.

Найбільше кримінальних проваджень за фактами злочинів, вчинених російськими військовими, відкрито в Чернігівській (181), Херсонській (141), Київській (138), Харківській (136), Донецькій (130), Сумській (87), Житомирській (68), Луганській (43), Миколаївській (41), Одеській (23), Черкаській (20), Дніпропетровській (20) областях та у м. Києві (53). За вказані злочини затримано 121 особу, всім повідомлено про підозру. Щодо 81 підозрюваного прокурори застосували запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, 36 підозрюваним тримання під вартою обрав суд.

Секретар РНБО Олексій Данілов станом на 14.00.00

Одним із базових розрахунків кремля під час розробки плану «Барбаросса – 2022» було переконання в традиційній млявості й розгубленості Заходу, в його опонуванні нахабству московії.

Захід всією своєю поведінкою, починаючи з 2007 року, демонстрував безкінечну готовність прогинатися перед російськими вимогами, продавати свої ритуальні «занепокоєння» за газ та нафту, за можливість отримати корупційну синекуру в Газпромі, за спокійне й сите життя.

І так було до 2022 року, здавалось, так буде і надалі, але після 24-го лютого для росії все одразу пішло не за планом. Захід прокинувся, коли опинився на межі втрати всього того, що складає його сутність: цінності, мораль і принципи.

Світ згуртувався навколо України і лінія між світлом і темрявою пролягла по лініям українських окопів.

Ми вдячні всім за кожний патрон, голос на захист нашої держави та кожне слово в нашу підтримку.

Ми дякуємо нашим британським, канадським і нідерландським друзям України за їх останню ініціативу щодо створення Міжнародної групи підтримки України.

Але саме зараз, у цей момент, у цей день, цю хвилину, ми потребуємо максимально швидкої та практичної допомоги, від надання якої залежить українська перемога і не програш Заходу, це питання захисту українського неба – передача бойової авіації і засобів ПВО.

Від цього залежить, чи буде росія далі вбивати наших дітей і жінок, наших батьків і літніх людей.

Чи безневинно вбиті, як янголи своїми крилами, закриють наше небо? Але як тоді буде почуватися весь інший світ?!

Якщо НАТО не хоче або неспроможне «закрити небо» над Україною, ми закриємо його самі, дайте нам зброю, якщо ваша зброя лежить у чохлах.

Міністерство оборони України станом на 13.20

Оперативна інформація станом на 12.00 08.03.2022 щодо російського вторгнення. Триває тринадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Противник продовжує наступальну операцію проти України за підтримки авіації та із застосуванням високоточної зброї.

Основні зусилля окупантів продовжують зосереджуватися на створенні умов для захоплення міст Київ, Харків, Чернігів, Суми, Маріуполь, Миколаїв та виході на адміністративні кордони Луганської і Донецької областей.

Одночасно зберігаються ознаки готовності воєнно-політичного керівництва Республіки Білорусь до можливої широкомасштабної участі ЗС РБ у бойових діях проти України на боці РФ. Здійснено часткове перегрупування сухопутних військ та ССО ЗС РБ. Зокрема, у районі Брест перебувають по одній БТГр зі складу 38 одшбр (Брест) та 103 опдбр (Вітебськ) ЗС Білорусі; у районі Олександрівка (район прикордонного КПП в районі н.п. Вільча, Київська обл.) – 2 БТГр 38 одшбр; в районі Кірово (Поліський радіаційний заповідник) – 2 БТГр 103 опдбр. Згадані вище підрозділи переведені у вищі ступені бойової готовності, але морально-психологічний стан особового складу є вкрай низьким. Більшість військовослужбовців поінформована про майбутні дії та не бажає воювати на боці ЗС РФ.

Зведені підрозділи 29, 35, 36 А та ПДВ продовжують утримуватись на рубежах в районі Поліське – Демидів. На напрямку н.п. Димер перебувають підрозділи зі складу 98 пдд та 45 обр СпП, активних дій не відзначається. В районі н.п. Буча противник підрозділами зі складу БТГр 76 та 98 пдд ПДВ намагається утримати місто, підрозділи 155 обрмп противника відведені на відновлення боєздатності. Для ведення наступальних дій у напрямку н.п. Фастів стягуються додаткові сили противника.У напрямку н.п. Іванків противник продовжує ведення наступу підрозділами окупаційних військ зі складу 35 Армії у взаємодії з 36 омсбр (Борзя) 29 Армії.Після значних втрат триває відновлення боєздатності БТГр зі складу 106 пдд та 98 пдд ПДВ в районі н.п. Ірпінь.

Противник, силами підрозділів зі складу 2-ї, 41-ї Армій та 90-ї тд ЦВО намагається блокувати Чернігів. Основні сили 74 омсбр продовжують відновлювати понтонну переправу та найближчим часом намагатимуться здійснити переправу через річку Десна.

В районі Глухова противник, силами до п’яти БТГр зі складу 90 тд та чотирьох БТГр зі складу 2-ї Армії Центрального ВО намагався організувати наступ з раніше створеного рубежа. Успіхів не зазнав, наступ зупинений.

У зв’язку з непоправними втратами в районі Харкова, підрозділи 25 омсбр (Луга) 6-ї Армії залишили зону бойових дій та повернуті до району н.п. Нехотєєвка Бєлгородської області для здійснення заходів відновлення боєздатності.

До семи БТГр 1, 2 АК та 150-ї мсд 8-ї Армії окупантів не відмовляються від задуму ведення наступальних дій у напрямках на Дніпро та Запоріжжя з метою виходу на адміністративні кордони Донецької області. Здійснено невдалу спробу наступу в районі н.п. Троїцьке. Ворог намагається відновити наступ та захопити Маріуполь. Здійснено висування 2 БТГр 71 мсп (Калинівська) 42 мсд до н.п. Гуляйполе, Оріхів.

Силами до БТГр, ворог провів наступальні дії у напрямку н.п. Тернівка, зазнав значних втрат та повернувся в райони зосередження в районі н.п. Капустине, Баловне, Новоматвіївське.

В акваторіях Чорного та Азовського морів противник не проводив активних дій. Зберігається імовірність нанесення ракетних ударів по державних та військових об’єктах з кораблів Чорноморського флоту та Каспійської флотилії.

Міністр оборони Олексій Резніков станом на 13.00

За 11 днів російські окупанти зруйнували понад 200 українських шкіл, 34 лікарні, понад 1500 житлових будинків. Вже встановлено, що російські солдати вбили 38 українських дітей та понад 70 поранили. Загалом підтверджено дані про понад 400 вбитих і понад 800 поранених цивільних громадян. Ці дані точно неповні. Адже ворог влаштував справжній акт геноциду проти України. Тільки в Маріуполі захоплено в заручники 400 тис. українців. Їх постійно обстрілює авіація, реактивна артилерія, ракети.

Офіс Президента України станом на 13.00

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича.


ДСНС про евакуацію населення станом на 13:00

Триває евакуація населення з постраждалих регіонів України

  • На Сумщині о 9:30 вирушила перша колона, орієнтовно 20 автобусів із закордонними студентами. Від ДСНС залучено 3 одиниці техніки та 23 чоловіки особового складу. Наразі формується друга колона, яка має вирушити о 13:00.
  • На Київщині триває евакуація населення з м. Ірпінь до м. Києва. Станом на сьогодні силами ДСНС, Національної поліції, збройних сил України, органів влади та волонтерів евакуйовано понад 150 осіб, заходи тривають. Загалом допомогу надали майже 3 тис. особам. Роботи тривають.
  • Запоріжжя - Маріуполь: виїхали автобуси для евакуації, відправлено гуманітарний вантаж.

ДСНС станом на 11.35

На Сумщині рятувальники ліквідовували наслідки ворожого авіаудару по м. Охтирка.7 березня ворожа авіація нанесла удар по житловому сектору м. Охтирка. О 23:07 на місце події залучалися рятувальники 22-ї державної пожежно-рятувальної частини для гасіння пожежі будівель, які загорілися внаслідок ворожого авіаудару та проведення аварійно-рятувальних робіт по вул. Полтавській та Київській. Було врятовано, у тому числі з-під завалів, 6 людей, яких передано медпрацівникам. Рятувальники приборкували загоряння пошкодженого газорозподільчого пункту по вул. Київській, доки аварійна газова служба не перекрила подачу газу.

Офіс Президента України станом на 11.30

«Якщо світ буде осторонь – він втратить себе. Назавжди. Бо є безумовні цінності. Для всіх однакові. Передусім це життя. Право на життя для кожного. Саме те, за що ми боремось в Україні. Саме те, чого нас хочуть позбавити ці слабкі окупанти. Саме те, що повинен захистити світ». Звернення Президента України Володимира Зеленського вранці тринадцятого дня війни.


Міністерство внутрішніх справ станом на 11.25

За минулу добу російські війська вбили на Донеччині мирного мешканця та поранили 9 людей. Серед поранених – дитина. Інформація про реальну кількість постраждалих уточнюється. Поліцейські документують наслідки обстрілів та допомагають людям. Упродовж минулої доби постраждали щонайменше 10 мешканців. Під ударом окупантів опинилися населені пункти – Маріуполь, Волноваха, Старомайорське, Старомлиновка, Велика Новосілка, Володимирівка, Авдіївка, Зачатівка, Ольгінка, Степне, Верхньоторецьке, Первомайське, Красна Поляна, Попасне. Пошкоджено житлові будинки та сільськогосподарську техніку.

Міністерство внутрішніх справ станом на 10.30

Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко в рамках загальноукраїнського телемарафону взяв участь у ранковому прямому ефірі і оприлюднив оперативну інформацію на ранок 08.03.2022


Міністерство оборони України станом на 10.00

Росія обов’язково відповість за напад на Україну! Бо кожен день приносить нові докази для Гаазького трибуналу. Тож наше завдання – не тільки захищати свою країну, але й фіксувати інформацію про злочини російської армії. Аби ніхто не уникнув відповідальності! Для збору цих даних Служба безпеки України запустила новий сервіс – офіційний бот t.me/trussian_war_tribunal_bot Просимо кожного, хто має підтвердження воєнних злочинів армії РФ, повідомити про них. Міжнародний кримінальний суд в Гаазі розпочав розслідувати справу війни РФ проти України. Тож загарбники повинні відповісти за все, що вони чинять на нашій землі!Воєнні злочини не мають терміну давності!

Також нагадуємо, що офіційний чат-бот для повідомлень про рух ворожої техніки та ДРГ t.me/stop_russian_war_bot працює на повну силу! І з його допомогою ЗСУ змогли знешкодити вже чимало російських танків.

Давайте допоможемо нашій армії знайти ворога і бити точно в ціль! Разом переможемо!

Генеральний штаб ЗСУ станом на 9.00. Втрати противника

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 07.03 (включно) орієнтовно склали:

  • особового складу / personnel - 12 000 осіб,
  • танків / tanks ‒ 303 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1036 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 120 од,
  • РСЗВ / MLRS - 56 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 27 од,
  • літаків / aircraft – 48 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 80 од,
  • автомобільної техніки / vehicles - 474 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 3 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 7.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Офіс Президента України станом на 9.00. Брифінг Ірини Верещук щодо відкриття гуманітарного коридору для міста Суми.


Міністерство внутрішніх справ. Підсумки минулої доби

Ситуація щодо російського вторгнення. Зведена інформація від МВС станом на 07.03 – 08.03 https://bit.ly/3CC5nO1

ДСНС підсумки минулої доби.

Оперативна інформація щодо реагування підрозділів ДСНС на небезпечні події (станом на 09:00 8 березня). Протягом доби здійснено 474 виїзди, у тому числі 242 виїзди на ліквідацію наслідків обстрілів російськими військами населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури, врятовано 39 осіб.Піротехніками ДСНС здійснено 85 залучень, знешкоджено 51 ВНП. У Закарпатській, Одеській, Львівській та Чернівецькій областях ДСНС у співпраці з Червоним хрестом України та органами місцевої влади розгорнуто 45 наметів для обігріву та прийому громадян. З початку функціонування надано допомогу понад 145 тис. особам. Проведено евакуацію населення загальною кількістю понад 292 тис. осіб, з них понад 61 тис. дітей та 1 тис. 299 осіб з інвалідністю.

8 березня продовжуються заходи з евакуації населення з міста Ірпінь пішим ходом через с. Романівку у м. Київ. Станом на 09:30 силами ДСНС, Національної поліції, збройних сил України, органів влади та волонтерів евакуйовано понад 150 осіб, заходи тривають.

Харківська область станом на 07:30. Ворог з новою силою проводив обстріли та повітряні бомбардування житлових кварталів та різних об'єктів Харкова та сіл області, в результаті чого сталось безліч руйнацій і пожеж. Так, о 15:30 надійшло повідомлення про пожежу в житловій 9-поверхівці на вул. Краснодарській. Горіли 27 квартир з 1-го по 9-й поверхи. Площа пожежі склала понад 1500 кв.м. О 19:55 пожежа була ліквідована. Жертв та постраждалих немає. Загалом за добу рятувальники здійснили понад 40 виїздів для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель. Вогнеборці на пожежах та під завалами виявили тіла 4 загиблих осіб. Остаточна інформація щодо загиблих та постраждалих наразі уточнюється.

7 березня після ворожих обстрілів на Миколаївщині виникло 11 пожеж, 8 з яких у житловому секторі та 3 - на об'єктах. На пожежах евакуйовано 8 осіб, з-під завалів деблокували 5 осіб, яких доставлено до лікарень. Внаслідок обстрілів загинуло 4 цивільні особи. Дані по загиблих та постраждалим уточнюються. Також вилучено з житлового сектору 15 боєприпасів.

У Сумах рятувальники ліквідовували наслідки авіаудару, який ворог безжально наніс по житловому сектору. 7 березня в м. Суми ворожа авіація підступно нанесла удар по житлових будинках, що знаходяться по вул. Роменська та Спартака. О 23:09 на місце події виїжджали рятувальники, які розбирали зруйновані конструкції будинків та ліквідовували пожежу. Вдалось деблокувати жінку, травмовану передали медикам. Також з-під завалів діставали тіла загиблих людей. Попередньо внаслідок обстрілу загинуло 9 людей, з них 2 дитини.

Командування Повітряних сил ЗСУ. Підсумки минулої доби

12 доба війни, а українська протиповітряна оборона досі ефективно знищує російського окупанта в повітрі. Чимало крилатих ракет, випущених росіянами з різних напрямків, не досягають цілей саме завдяки ППО держави. А сьогодні, одна із «крилатих» була перехоплена ракетою, випущеною з українського винищувача. Так, саме з того винищувача, які, за заявами російського військового керівництва, давно всі знищені. А вони існують, бо вони – Привиди! І довели це минулої ночі, знищивши у повітряному бою поблизу столиці одразу два ворожі винищувачі. Третій – у цьому ж бою, збили зенітні ракетні війська.

Надзвичайно успішно на кількох стратегічних напрямках відпрацювала ударна авіація Повітряних Сил. Штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м спалили кілька колон ворожої техніки. Іще протягом доби сьомого березня є відомості про збиття одного ворожого гелікоптера та трьох винищувачів. Один із них на Харківщині збив військовослужбовець строкової служби Національної гвардії України, решту два – під Києвом, збиті зенітним ракетним підрозділом та винищувачем авіації Повітряних Сил ЗС України.

Таким чином, можна підбити попередні підсумки дванадцятої доби в повітряному протистоянні нашої системи протиповітряної оборони з російсько-фашистськими військами. Йдеться про ППО усіх складових Сил оборони України, від Повітряних Сил – до територіальної оборони. Збито десятки крилатих та балістичних ракет окупанта, 52 бойових літаки, 69 вертольотів та інші малорозмірні цілі.

Відео знищення ворожого літака тут.

Головне управління розвідки Міноборони. Підсумки минулої доби

Під Харковом ліквідовано Віталія Герасимова – російського воєначальника, генерал-майора, начальника штабу і першого заступника командувача 41 армії Центрального військового округу Росії. Також вбито та поранено низку старших офіцерів російської армії. Віталій Герасимов брав участь у другій чеченській війні та російській військовій операції в Сирії. Отримав медаль “за повернення Криму”. Також отримані дані свідчать про значні проблеми зі зв’язком в армії окупанта та з проведенням евакуації їхніх розбитих частин.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 06.00 08.03.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочато тринадцяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує наступальну операцію, але темп просування його військ значно уповільнився. Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію у межах Південної, Східної та Північної операційних зон по визначених рубежах.

На Сіверському напрямку триває героїчна оборона міста Чернігова.

Сили оборони міста Києва продовжують захищати столицю по зовнішньому рубежу оборони та на додатково визначених напрямках.

У Південній операційній зоні проводиться оборонна операція вздовж державного кордону та здійснюється прикриття морського узбережжя, ведуться оборонні бої у передмісті Миколаєва.

На інших напрямках триває стабілізаційна операція та виконуються завдання територіальної оборони у визначеній операційній зоні.

Угруповання Повітряних Сил Збройних Сил України здійснює успішне відбиття ракетно-авіаційних ударів та засобів повітряного нападу противника, протиповітряне прикриття критичних об’єктів України та угруповань військ.

Окупанти деморалізовані та все частіше вдаються до мародерства та порушень норм Міжнародного гуманітарного права щодо ведення воєнних конфліктів.Так у Харківській, Сумській, Чернігівській та Київській областях, на територіях, що тимчасово зайняті російськими окупантами, широко фіксуються факти, грабежі, насильницьких дій щодо місцевих мешканців, захоплення цивільних помешкань, використання сільськогосподарських ангарів для стоянки військової техніки, облаштування вогневих позицій в густонаселених районах та об’єктах цивільної інфраструктури.

На територіях Херсонської та Миколаївської областей, що тимчасово зайняті ворогом, після 24 лютого 2022 року, для впливу на місцеве населення окупанти використовують підрозділи психологічної боротьби. За наявною інформацією створено до 10 тактичних груп психологічної боротьби із завданнями, щодо проведення пропагандистської роботи з місцевим населенням.

Окупанти залякують населення північної частини тимчасово окупованої території АР Крим наступом Збройних Сил України. Крім того, ФСБ створює там оперативні групи для роботи з населенням, зокрема для виявлення спротиву.


Оперативну інформацію від силових структур України станом на 7 березня читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна агресія спротив Генштаб Міноборони ЗСУ ДПСУ МВС Нацполіція  
Матеріали по темі