Події

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 9​ березня (оновлюється)

9 March 2022, 07:10

Чотирнадцятий день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 9 березня.

Офіс Президента України станом на 23.30

«Усе, що окупанти роблять із Маріуполем, – це вже за межею звірства. Європейці! Українці! Маріупольці! Сьогодні ми повинні бути єдиними в засудженні цього воєнного злочину Росії, у якому відображається все те зло, яке окупанти принесли на нашу землю». Звернення Президента України Володимира Зеленського ввечері чотирнадцятого дня війни.


Генеральний штаб ЗСУ Оперативна інформація станом на 18.00 09.03.2022 щодо російського вторгнення

Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію у межах Південної, Східної та Північної операційних зон.

На Сході захисники України стримують противника одразу у трьох операційних районах - Донецькому, Слобожанському та Таврійському.

На Північно-західному напрямку частиною угруповань зі складу сил оборони здійснюється прикриття державного кордону з Республікою Білорусь. Триває ведення оборонної операції у Поліському та Волинському операційних районах.

В районі населених пунктів Бородянка та Макарів під час наступальних дій підрозділів ЗС України противник поніс значні втрати.

Місто Чернігів тримає стійку оборону.

Угруповання сил оборони міста Києва утримує визначені рубежі.

Російські воєнні злочинці нанесли ракетно-бомбові удари по пологовому будинку та дитячій лікарні міста Маріуполя. Ворог завдає численних жертв мирним жителям та руйнує цивільну інфраструктуру.

Російські окупанти деморалізовані, психологічний стан військовослужбовців ЗС РФ стрімко погіршується.

Водночас, підрозділи інформаційної боротьби ЗС РФ готують психологічні акції щодо підриву довіри до представників украінської державної влади на місцях.

За наявною інформацією, у ЗС Республіки Білорусь 8 березня 2022 року було проведено внутрішнє анонімне опитування щодо їх готовності взяти участь у бойових діях на боці ЗС РФ. Результати демонструють, що переважна більшість особового складу не готова до участі у війні проти України.

Міністр оборони Олексій Резніков станом на 18.30

Шановні українці! Тисячі наших громадян вже чинять опір на тимчасово зайнятих окупантами територіях. Ваш внесок – величезний! Постачання російських окупаційних військ паливом, боєприпасами вже суттєво ускладнено. Знищено багато техніки. Ви допомогли зберегти багато життів.

Наступна пріоритетна ціль – російські системи радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки. Зараз на війні багато залежить від сучасних технологій. Треба знищити російські системи РЕБ та РЕР. Це значно послабить російські війська і забезпечить перевагу для наших воїнів.

Ще раз наголошую – танки та бронетехніку зустріне наша армія. Завдання для всіх громадян, хто може – нищити колони забезпечення та системи РЕБ/РЕР.

Окупанти стануть безпорадними. Ми їх швидше виженемо.


Національна гвардія України станом на 17.00

Російські окупанти здійснили авіаудар по лікарні та пологовому будинку в Маріуполі. На місці працює поліція. Сьогодні росіяни скинули авіабомбу в район лікарні та пологового будинку, де перебували мами з дітьми. Кількість загиблих і постраждалих встановлюється. Ще один удар прийшовся поблизу у центрі міста. Поліцейські документують наслідки бомбардування. Вибухотехніки збирають речові докази для Міжнародного суду ООН. Попередня кваліфікація - ст.438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.


Держприкордонслужба станом на 16.30

Звернення до російських військових кораблів – «Припиніть піратство!»

Захоплене російськими окупантами цивільне пошуково-рятувальне судно «Сапфір» транспортують в порт окупованого Севастополя. Про це повідомив капітан «Сапфіру», якому дали можливість зв’язатися з Адміністрацією морських портів України, передає Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Капітан «Сапфіру» повідомив, що на борту перебувають озброєні загарбники, які тримають екіпаж в прямому сенсі «на прицілі». Дії російського військового флоту кваліфікуються виключно як піратство та пряме порушення норм міжнародного морського права та міжнародних конвенцій безпеки мореплавства. Водночас Одеський координаційно-рятувальний центр звернувся до російських військових кораблів із позивними «Бугель-490», «Кас», «Аргумент», «Бульба», «Гусар», «Витал»: «Ви незаконно захопили та утримуєте українське рятувальне судно «Сапфір», яке перебувало в територіальних водах України в районі острова Зміїний. Ваші дії незаконні. Це прояв слабкості і класифікується, як піратське захоплення. Ви порушили всі норми міжнародного морського права і ведення бойових дій на морі. Вимагаємо негайно звільнити рятувальне судно «Сапфір» і не перешкоджати його слідуванню в порт Одеси. Захоплення цивільного судна вчергове підтверджує, що в російських військових немає честі. Розв’язавши війну, ви прикриваєтеся цивільними. Це чергова ганебна сторінка вашого воєнно-морського флоту. Вам не змити цю ганьбу ніколи». На відкритих каналах безпеки судноплавства росіян закликають припинити піратство і доводять до них актуальні цифри про втрати російської армії за два тижні війни в Україні.

Міністерство врнтурішніх справ станом на 16.00

Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко оприлюднив оперативну інформацію щодо евакуації


Командування ДШВ. 79 одшб Миколаїв

Російський військовий броньований автомобіль “Тигр” виїхав на бойові позиції Миколаївських десантників, що обороняють підступи до свого рідного міста. На вимоги зупинитися, бронемашина пригальмувала, проте усвідомивши, що перед ними українські військові, окупанти почали давати драпака. Десантники зупинили її, простріливши колеса. Однак здаватися окупанти не захотіли, а зайняли оборону та почали відстрілюватися. Влучним кидком ручної гранати, воїн-десантник солдат Роман К. знищив бронемашину противника, а контужені росіяни здалися в полон.

Офіс Президента України станом на 15.00

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича.


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 12.00 09.03.2022.

Триває чотирнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Противник суттєво знизив темпи просування військ, але не відмовився від проведення наступальної операції.

Російський окупант несе втрати в живій сили та техніці, особовий склад деморалізований, здається в полон або вдається до дезертирства. Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на оточенні міста Києва, захопленні міст Суми, Харків, Маріуполь, Миколаїв; забезпеченні сухопутного коридору між ТОТ АР Крим та континентальною частиною РФ. Не полишає спроб вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

Продовжується формування резервів противника в пунктах постійної дислокації з метою їх подальшого перекидання до визначених районів на території нашої держави.

У зв’язку з шаленим супротивом мешканців міста Херсон, окупанти намагаються запровадити адміністративно-поліцейський режим, для чого до Херсонської області введені підрозділи Росгвардії, що здійснили неправомірне затримання понад 400 громадян України.

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводить, проте зберігається висока ймовірність здійснення диверсій на військових об’єктах та об’єктах цивільної інфраструктури у Рівненській та Львівській областях диверсійно-розвідувальними групами окупантів.

На Поліському напрямку противник діє силами окремих підрозділів зі складу 29, 35, 36 загальновійськових армій Тихоокеанського флоту та Повітряно-Десантних Військ РФ.

Після невдало проведеного наступу значна кількість підрозділів ударного угруповання окупантів зазнала втрат, та спішно виводиться в райони відновлення. Бойова техніка, зазвичай, противником не евакуюється.

Згідно з наявною інформацією, ворог проводить перегрупування з метою підготовки до чергової спроби взяти Київ. Після невдалого наступу у напрямку на н.п. Фастів противник здійснює спроби відновлення наступальних дій на зазначеному напрямку.

На Сіверському напрямку противник, силами окремих підрозділів зі складу 2, 41 загальновійськових армій та 90 танкової дивізії Центрального воєнного округу, намагається відновити наступ.

Силами до БТГр ворог здійснив переправу через річку Трубіж, блокував автотрасу Е95 в районі н.п. Залісся. Зазнав втрат на підступах до міста Чернігова та на інших напрямках. З метою відновлення боєздатності угруповання, на територію України переміщено БТГр зі складу 55 окремої мотострілецької бригади 41 загальновійськової армії Центрального воєнного округу зі складу оперативного резерву.

На Слобожанському напрямку противник силами окремих підрозділів 1-ї танкової армії (до 11 БТГр), 20-ї загальновійськової армії (до 8 БТГр), 6-ї загальновійськової армії (до 3 БТГр) Західного воєнного округу, 14-го армійського корпусу Північного флоту (до БТГр) намагається утримати рубіж від н.п. Сєверодонецьк до міста Суми. Основні зусилля зосереджує на спробі оточення міста Харків та виході на бар’єрний рубіж по річці Дніпро. Триває підготовка до наступу на Суми. Ворог зосереджує армійську авіацію для забезпечення дій повітряного десанту.

На Донецькому напрямку окупанти силами 1-го, 2-го армійських корпусів та окремими підрозділами зі складу 150-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії (до 7 БТГр) намагається продовжити наступальні дії на раніше обраних напрямках з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

На Таврійському напрямку противник, силами окремих підрозділів зі складу 49-ї загальновійськової армії, 22-го армійського корпусу, 20-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії та Повітряно-Десантних Військ (до 17 БТГр) утримує рубіж від Херсона до Розівки. При спробах форсування річки Південний Буг ворог успіху не мав. Використовує міжнародний аеропорт Херсон для базування бойових літаків.

В Південнобузькому операційному районі російські окупанти утримують рубіж від міста Херсон до Каховки. Окремі підрозділи зі складу 49-ї загальновійськової армії Південного воєнного округу були зупинені північно-східніше міста Миколаїв уздовж річки Інгул.

Офіс Президента України станом на 12.00

«Ми вистояли й надихнули весь світ нашою рішучістю. Немає такого куточка на землі, де б не знали, з яким героїзмом український народ захищає власну землю». Звернення Президента Володимира Зеленського.


Міністр оборони Олексій Резніков станом на 11.00

Військово-політичне керівництво держави проводить інтенсивні переговори з нашими партнерами з метою отримання допомоги для захисту України. Міністерство оборони працює на своєму рівні як в напрямку залучення матеріально-технічної допомоги, так і шляхом взаємодії з комерційними постачальниками.

Військово-технічне співробітництво – дуже делікатна сфера, яка вимагає надзвичайно виваженого підходу до публічних коментарів. Особливо – в період війни. У зв’язку з цим я звертаюся з проханням до усіх. Будь ласка, не поширюйте повідомлення щодо надання певними країнами тієї чи іншої зброї нашій державі. Утримайтесь від коментарів з цього приводу. Залиште право висловлюватись на ці теми виключно офіційним особам. Я розумію прагнення людей поділитися добрими новинами. Але інколи це створює інформаційний фон, який негативно впливає на результат. Це може ускладнити отримання додаткових спроможностей нашою армією, які вона просто повинна отримати. Внаслідок цього Україна може нести втрати, яких ми могли уникнути і маємо уникати!

Усю інформацію, яку можна буде оприлюднити за погодженням з партнерами, ми обов’язково і своєчасно оприлюднимо. Ворог не повинен знати, чого йому чекати. Нехай це буде для нього неприємним сюрпризом. Сподіваюсь на розуміння. Слава Україні!

Держприкордонслужба станом на 10.30

09.03.2022 вночі у селі Андріївка Балаклійського району на Харківщині відбувся бій між військовими Державної прикордонної служби та диверсійно-розвідувальними групами противника. Ворог здійснив напад на блокпост. У результаті бою ворожа ДРГ була вщент розгромлена, особовий склад диверсійної групи почав втікати. При цьому вони кинули посеред поля свого пораненого. Його наші українські військові-прикордонники взяли в полон.

Національна поліція станом на 10.20

Луганська область. 8 березня російські окупаційні війська продовжували обстріли житлового сектору та об’єктів інфраструктури Луганської області. Внаслідок обстрілів 5 наших громадян загинуло, 16 отримали поранення. Також внаслідок обстрілів з важкої та реактивної артилерії пошкоджено більше 35 багатоповерхових та приватних будинків у містах Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та Лисичанськ. Пошкоджено будівлю торгівельного центру, об’єкти критичної інфраструктури (газогін) та спортивні об’єкти.

Генеральний штаб ЗСУ станом на 9.50

За минулу добу до України прибули 14,5 тисяч осіб. Майже 12 тисяч з них – українці, більшість з яких - чоловіки, які планують долучитися до сил оборони.

Національна поліція станом на 9.30

Ситуація щодо російського вторгнення. Зведена інформація від МВС України станом на 08.03 – 09.03 https://bit.ly/3vYxW6C

Офіс Президента України. Брифінг Ірини Верещук (09.03.2022 – ранок)

Сьогодні, 9 березня, з 9.00 до 21.00 очікується встановлення режиму тиші для гуманітарних коридорів евакуації за маршрутами:

  • Енергодар - Запоріжжя
  • Суми – Полтава
  • Ізюм - Лозова
  • Маріуполь - Запоріжжя
  • Волноваха - Покровськ
  • Ворзель, Бородянка, Буча, Ірпінь, Гостомель - Київ


Генеральний штаб ЗСУ станом на 9.00

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 09.03 орієнтовно склали:

  • особового складу / personnel - понад/ more 12 000 осіб,
  • танків / tanks ‒ 317 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1070 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 120 од,
  • РСЗВ / MLRS - 56 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 28 од,
  • літаків / aircraft – 49 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 81 од,
  • автомобільної техніки / vehicles - 482 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 3 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 7.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою.

ДСНС станом на 9.0

Оперативна інформація щодо реагування підрозділів ДСНС на небезпечні події (станом на 09:00 9 березня)Протягом доби підрозділами ДСНС здійснено 266 виїздів, у тому числі 190 виїздів на ліквідацію наслідків обстрілів російськими військами населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури, врятовано 18 осіб. Піротехніками ДСНС здійснено 101 залучення, знешкоджено 85 вибухонебезпечних предметів.

У Закарпатській, Одеській, Львівській та Чернівецькій областях ДСНС у співпраці з Червоним хрестом України та органами місцевої влади розгорнуто 74 намети для обігріву та прийому громадян. З початку функціонування надано допомогу 168 тис. особам.

ДСНС для забезпечення аварійного електроживлення об’єктів соціальної сфери залучено 14 генераторів, з них 8 для забезпечення електроенергією лікарень.

Підрозділами ДСНС для населення підвезено 112 тонн технічної води (Запорізька область – 49, Донецька – 34 тони, Луганська – 16, Закарпатська – 9, Одеська – 4).

Протягом 8 березня отримано від іноземних партнерів 15 пожежно-рятувальних автомобілів; 6 автомобілів гуманітарної допомоги з пожежно-рятувальним майном.

ДСНС станом на 8.00

На Сумщині рятувальники ліквідовували наслідки ворожого авіаудару. 9 березня, ворожа авіація нанесла удар по житловим будинкам на вул. Шевченка в м. Лебедин. О 01:42 на місце події залучався черговий караул 5-ї державної пожежно-рятувальної частини для проведення аварійно-рятувальних робіт. Завдяки оперативним діям рятувальників та місцевого населення з під завалів будинків вдалось врятувати 5 осіб з них 2 дитини. Також внаслідок авіаудару знищено 2 житлових будинки.

Харківська область: оперативна інформація станом на 07:30 9 березня. Внаслідок чергового авіанальоту агресор скинув щонайменше 3 некерованих авіабомби на невеличке село Дінець Слобожанської громади. Одна з них влучила у фундамент двоповерхового приватного будинку на вул. Діденко. Будинок зруйнувався миттєво. На щастя 3 людям вдалось самостійно вибратись з-під завалів. Ще 1 витягли рятувальники. На місці пригоди працювали добровольці місцевої пожежної команди із сусіднього селища Андріївка та бійці 34-го Державного пожежно-рятувального поста. Вони відшукали у завалах тіла 2-х загиблих людей, серед яких 7-річна дитина.

У Харкові рятувальники, волонтери та комунальники працювали над розчищенням завалів зруйнованих житлових будинків та адміністративних будівель. Піротехнічні підрозділи ДСНС також продовжували працювати, знешкоджуючи артилерійські боєприпаси, що не розірвались. Загалом за добу рятувальники відреагували на 18 викликів про пожежі, руйнації та інші надзвичайні події.

Міністерство оборони України станом на 06.00 09.03.2022

Розпочато чотирнадцяту добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Угруповання сил оборони продовжує вести оборонну операцію у межах визначених операційних зон.

На Північному та Північно-західному напрямках продовжується ведення бойових дій в Поліському та Волинському операційних районах, а також вздовж ділянки державного кордону України та в районах населених пунктів Ніжин, Іваниця, Тростянець, триває оборона міста Чернігова.

Угруповання сил і засобів оборони міста Києва відбиває наступ противника, наносить вогневе ураження його наступальним угрупованням та стійко утримує визначені рубежі.

На Південному напрямку оперативні угруповання сил оборони здійснюють прикриття державного кордону України та морського узбережжя, охорону і оборону аеродромів та об’єктів критичної інфраструктури.

На інших напрямках угруповання військ проводять стабілізаційну операцію та виконують завдання територіальної оборони.

Повітряні Сили ЗС України відбивають ракетно-бомбові удари та знищують засоби повітряного нападу окупантів, здійснюють протиповітряне прикриття важливих об’єктів інфраструктури України та угруповань військ.

За наявною інформацією, у зв’язку з численними втратами особового складу противник продовжує проводити приховану мобілізацію під виглядом навчальних зборів на тимчасово окупованій території АР Крим, Краснодарському краї та окремих районів Донецької і Луганської областей; активізував діяльність щодо набору добровольців для війни на території України. Крім того, зафіксовано випадки відрахування юнаків призовного віку з вищих навчальних закладів РФ з метою поповнення резерву армії загарбників. Окупантами не виключається можливість залучення до війни з Україною військовослужбовців невизнаної придністровсько-молдавської республіки у кількості до 800 чоловік, проте морально-психологічний стан зазначеного особового складу залишається на низькому рівні.

У Бердянську ворог почав поширювати пропагандистські матеріали направлені на дискредитацію військово-політичного керівництва нашої держави.

У населених пунктах Чернігівської області, що тимчасово зайняті російськими військами, ворог, у порушення норм Міжнародного гуманітарного права, продовжує переховувати озброєння та військову техніку серед житлових будинків та в приміщеннях сільськогосподарських об’єктів. Використовує мережу лікувальних закладів для надання медичної допомоги пораненому особовому складу. Окупанти виводять з ладу вежі стільникового зв’язку.

В Херсонській області виявлено, що військовослужбовці ЗС РФ, переодягнені у цивільний одяг, висувалися у напрямку на місто Миколаїв.

За наявною інформацією серед особового складу окупаційних військ розповсюджуються панічні настрої через величезні втрати в живій силі та техніці.


Оперативну інформацію від силових структур України станом на 8 березня читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна агресія спротив Генштаб Міноборони ЗСУ ДПСУ МВС Нацполіція  
Матеріали по темі