Влада

​Оперативна інформація від силових структур України станом на 24 березня (оновлюється)

24 March 2022, 08:09

Триває двадцять дев’ятий день війни з російськими окупантами. Житомир.info продовжує відстежувати ситуацію та інформуватиме жителів Житомира та області про основні події в Україні. Оперативна інформація усіх силових структур та відомств публікуватиметься нижче.

Збережіть посилання, аби відслідковувати усі важливі події, що відбуваються в охопленій вогнем Україні. Інформація тут оновлюватиметься упродовж доби 24 березня.

Офіс Президента України. Звернення Президента Володимира Зеленського.

«Я вдячний усім українцям і українкам. Кожному і кожній за цей місяць боротьби. І, звичайно, – нашим Збройним Силам, нашій Нацгвардії, нашим прикордонникам, лікарям і рятувальникам, тероборонівцям, розвідникам, працівникам спеціальних служб і багатьом-багатьом, хто береже наше життя. Нашу вільну Україну». Звернення Президента Володимира Зеленського.


Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 24.00 24.03.2022

Завершується двадцять дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Завдання окупантів щодо виходу на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей, оточення міста Київ та встановлення контролю над лівобережною частиною України не виконані. Противнику вдалось частково досягти успіху в Донецькому операційному районі, щодо продовження тимчасового утримання сухопутного коридору між ростовською областю та ТОТ АР Крим.

Ворог продовжує поповнення втрат, здійснюючи заходи підготовки та переміщення резервних підрозділів збройних сил російської федерації.

На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив.

На Поліському напрямку ворог визначеним угрупуванням наступальних дій не проводив, продовжив нанесення артилерійських та авіаційних ударів, намагається відновити положення своїх сил в районах міст Києва та Макарова.

На Сіверському напрямку противник силами визначених підрозділів намагається зосередити сили і засоби для відновлення наступальних дій. Здійснює невдалі спроби блокування Чернігова. На Броварському напрямку перейшов до оборони, здійснює інженерне обладнання позицій.

Ймовірно, противник намагатиметься вчергове відновити наступальні дії у напрямку на міста Бровари та Бориспіль з метою блокування столиці України, міста Києва, зі східного напрямку.

На Слобожанському напрямку противник здійснює блокування міст Суми та Харків. Завдає ударів по об’єктах цивільної інфраструктури. Намагається поновити наступальні дії в районі міста Ізюм, несе втрати.

Відзначається виведення окремих підрозділів окупаційних військ, що діють у зазначеному районі, на територію російської федерації у зв’язку з втратами більше ніж 50 відсотків особового складу.

На Донецькому напрямку противник утримує займані рубежі. Основні зусилля зосереджує на захопленні міст Попасна, Рубіжне та Маріуполь, успіху не має.

На Запорізькому напрямку силами до п’яти БТГр перейшов до оборони.

На Південнобузькому напрямку противник силами угруповання займає встановлені рубежі оборони, намагається здійснювати заходи з відновлення боєздатності підрозділів та поповнення запісів.

В Азовській операційній зоні, за уточненою інформацією, в ході нанесення удару по зайнятому окупантами порту Бердянськ, знищено великий десантний корабель “Саратов”. Великі десантні кораблі “Цезарь Куников” та “Новочеркаськ” отримали пошкодження. Триває уточнення інших втрат противника.

Сильні разом! Віримо у Збройні Сили України! Зберігаємо спокій! Слава Україні!

Офіс Президента України

«Україна обʼєдналася заради миру. І ще заради миру обʼєднує світ». Звернення Президента Володимира Зеленського до Європейської ради та народів Європи.


Офіс Президента України станом на 22.00

Ірина Верещук розповідає про результати роботи гуманітарних коридорів 24 березня.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 18.00 24.03.2022

Триває двадцять дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Не зважаючи на значні втрати та деморалізований особовий склад військово-політичне керівництво російської федерації не відмовляється від продовження війни проти України. Ворог продовжує знищення інфраструктури мирних міст та сіл України, грубо порушуючи правила ведення війни та нехтуючи виконанням вимог Міжнародного гуманітарного права.

За наявною інформацією, серед особового складу збройних сил російської федерації постійно проводиться пропагандистська робота, яка нав’язує думки, що війну необхідно завершити до 9 травня 2022 року.

Переважна більшість медичних установ російської федерації в населених пунктах неподалік території України, зайняті пораненими військовослужбовцями збройних сил російської федерації, які брали участь у війні з Україною та мали бойові зіткнення з підрозділами Сил оборони.

В терміновому порядку ворог вживає заходів для відновлення боєздатності військових частин повітряно-десантних військ, що зазнали критичних втрат як в живій силі, так і в бойовій техніці.

Не зважаючи на активні заходи підрозділів федеральної служби безпеки, росгвардії та інформаційно-психологічних операцій, які здійснюють свою діяльність на тимчасово зайнятій території України, російські окупанти стикаються з величезними труднощами з контролю за населенням на зазначених територіях. Спроби встановлення бутафорської проросійської влади з числа зрадників та колаборантів не мають підтримки з боку місцевого населення.

У невизнаній придністровсько-молдавській республіці російськими кураторами місцевої влади поширюються чутки про втягування придністров’я у війну з Україною.

У тимчасово окупованій автономній республіці Крим, у розташуванні 126-ї окремої бригади берегової оборони, відбулась прощальна церемонія одночасно із близько 100 загиблими особами зі складу частини. Також подібні заходи нещодавно відбулись і в матроському клубі міста Севастополя, де прощались із загиблими у війні проти України морськими піхотинцями Чорноморського флоту.

У місті Докучаївськ Донецької області окупантами створено фільтраційний табір для цивільних осіб, які намагаються залишити Маріуполь. Із затриманими людьми каральні органи фсб рф проводять так звані фільтрувальні заходи.

В районах населених пунктів Кремінна та Рубіжне зафіксовано факти насильної евакуації окупантами громадян України та вивезення їх на територію Воронезької області.

В деяких населених пунктах Чернігівської області, які тимчасово зайняті окупаційними військами, відзначаються факти вилучення тракторів у місцевих аграріїв. Сільгосптехніку використовують для евакуації підбитої техніки окупантів.

У Харківській області батальйонно-тактична група зі складу 59-го танкового полку Західного військового округу, яка діяла у напрямку Харкова, потрапила під вогонь української артилерії. Зведеному підрозділу завдано значних втрат у живій силі та техніці.

Разом переможемо! Слава Україні!

Міністерство внутрішніх справ станом на 19.00

Сьогодні до безпечних місць евакуйовано більше 100 жителів з низки "гарячих точок", зокрема Авдіївки, Очеретиного, Вугледара. Щодня евакуація мирного населення здійснюється силами представників Донецької військової адміністрації, Збройних сил України, територіальної оборони, Національна поліція України та ДСНС України. Сьогодні з Вугледара врятовано 31 людину, з них 8 дітей. В місті тривають активні бойові дії, є поранені й серед евакуйованих. З Очеретиного переміщено 18 людей, з них дві дитини, з Новогродівки - 17 громадян, з яких п’ять дітей, з Авдіївки - 37 осіб, з них сім дітей. Наразі громадяни вже у безпеці. Заходи з евакуації триватимуть й надалі.

Офіс Президента України станом на 18.00

Ситуація щодо російського вторгнення – брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича (24.03.2022 – день).


Головне управління розвідки станом на 17.00

Окупаційні війська вилучають та знищують українську літературу та підручники історії. В бібліотеках тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Чернігівської та Сумської областей почались вилучення української історичної та художньої літератури, яка не співпадає з постулатами кремлівської пропаганди. Для цього залучено російські підрозділи «воєнної поліції». Наразі, окрім репресивних, вони виконують так звані «ідеологічні функції». Найбільшу зацікавленість поліцаїв викликають книжки щодо історії українських Майданів, АТО/ООС, історії українських визвольних змагань. До «екстремістської» літератури відносять шкільні підручники історії України, наукову та популярну історичну літературу. Окупанти мають цілий перелік заборонених до згадування імен. Серед них: Мазепа, Петлюра, Бандера, Шухевич, Чорновіл. В містах Кремінна, Рубіжне (Луганська область), Городня (Чернігівська область) відомі випадки вилучення книжки «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані. Знайдені книжки вилучаються, знищуються на місці або вивозяться у невідомому напрямку. У Старобільську Луганської області російська окупаційна адміністрація проводить заходи з впровадження в обіг російських рублів для розрахунку в магазинах та на ринках. Також путінські війська намагаються розставляти на місцях окупаційні адміністрації. Ведеться розшук патріотів та учасників АТО/ООС. Місцевому населенню надано вказівку збирати документи, начебто з метою оформлення пенсійного забезпечення.

Служба безпеки України станом на 16.00

Служба безпеки продовжує системно викривати й затримувати колаборантів і зрадників. Серед останніх операцій – ліквідовано ботоферму, якою керували з РФ для розпалювання ворожнечі та ненависті в Україні.

  • В Одеській області: Кіберфахівці СБУ заблокували ботоферму, через яку було зроблено «вкид» із погрозами розправи над представниками угорської національної меншини Закарпаття. «Боти», використовуючи sim-карти українських операторів, масово розсилали анонімні повідомлення. Їх отримали не лише мешканці західних регіонів України, а й жителі інших областей. Зловмисники задіяли спеціальне телекомунікаційне обладнання, що розміщувалось у Києві, Дніпрі, Одесі, Вінниці. Керував їхньою діяльністю уродженець столиці, який наразі переховується за кордоном. Він найняв близько 20 осіб, які працювали у вказаних регіонах. Роботу ботоферми зупинено, усіх «ботів» встановлено, тривають обшуки.
  • У Кіровоградській області: СБУ нейтралізувала злочинне угруповання, учасники якого з початку вторгнення РФ пропагували ідеї «руZZкого міра» та підбурювали українських військових до антидержавних дій. Його організатор – місцевий авторитет на прізвисько «Футболіст». Наприкінці лютого він втік до Ростова, де його зустріла ФСБ. За вказівкою російських спецслужб він переформатував «роботу» угруповання: закликав не допомагати ЗСУ та сприяти диверсійним групам. А після свого повернення обіцяв налагодити співпрацю з окупантами та захистити кожного. Учасники ОЗУ одразу почали вести «роз’яснювальну роботу» серед місцевих підприємців, яким нав’язували проросійські погляди. Спецпризначенці СБУ нейтралізували злочинний вплив активних членів угруповання. Викриті особи дають покази та співпрацюють зі слідством.
  • У Дніпропетровській області: СБУ затримала псевдоволонтера, який знижував обороноздатність української армії. Мешканець Кривого Рогу ввійшов у довіру до місцевого виробника військового спорядження. Йому почали безкоштовно відпускати партії амуніції для відправки на передову. Проте ділок продавав її реальним волонтерам за спекулятивними цінами.
  • У Львові: Посадовець однієї з лікарень намагався дати співробітнику СБУ хабар за безперешкодний перетин державного кордону в умовах воєнного стану. Його затримали під час спроби передачі $15 тиc.
  • У Вінницькій області: СБУ затримала прихильницю бойовиків так званої «ДНР», яка вихваляла окупантів і бойовиків збройних формувань, називаючи їх «потужною армією», яка нібито має звільнити Україну. Усі згадані особи затримані і відповідатимуть за свої дії перед законом.

ДСНС станом на 15.00

м. Київ: внаслідок влучання снаряду, сталось загоряння у приватному будинку. 24 березня о 12:43 до Служби порятунку 101 надійшло повідомлення про пожежу у будинку в Оболонському районі столиці. На місце події негайно прибули вогнеборці найближчих пожежно-рятувальних підрозділів. По прибуттю, бійці встановили, що внаслідок потрапляння снаряду в окремо розташований 2-поверховий приватний житловий будинок, сталось загоряння покрівлі. О 13:21 займання локалізовано на площі 150 кв. м та о 13:41 - ліквідовано. На місці задіяно 3 од. пожежної техніки та 15 чол. особового складу. За попередньою інформацією, жертв та постраждалих немає.

На Луганщині внаслідок потужних обстрілів Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Кремінної, Новодружеська, с. Воєводівка пошкоджено більше 30 об’єктів, з них 10 багатоквартирних та 13 приватних житлових будинки, підприємство легкої промисловості, заклад освіти, господарчі споруди, гаражі та об’єкти інфраструктури. Через руйнування будинків під завалами опиняються люди. Рятувальники ДСНС Луганської області після отримання повідомлення негайно прибувають на місце подій та визволяють людей з-під завалів. Щодня рятувальники ліквідовують десятки пожеж, але попре таке навантаження ще й разом з органами влади, волонтерами та представниками поліції развозять людям воду і гуманітарну допомогу до сховищ. Рятувальники, представники влади, поліція - всі намагаються допомогти мирному населенню та вивезти людей в безпечні міста. Так, з Кремінної провели евакуацію людей. Автобус, за кермом якого був співробітник ДСНС Луганщини, доправив громадян до евакуаційного потягу. Рятувальники ДСНС Луганщини наразі продовжують розбір завалів та роботи з ліквідації наслідків обстрілів. Але ворог не припиняє вогонь та безжалісно гатить по мирному населенню і по пожежно-рятувальним підрозділам, які прямують на допомогу людям.

Житомирщина. 24 березня близько 9:00 внаслідок ракетних ударів пошкоджено будівлю ліцею, котельню та будинок культури у с. Кирдани Коростенського району без послідуючого горіння. Загиблих та травмованих немає. Також зруйновано 5, пошкоджено 13 житлових будинків та 7 господарських будівель у с. Раківщина Коростенського району без послідуючого горіння, травмовано 1 особу. Для проведення пошуково-рятувальних робіт залучалося 13 осіб та 3 од. техніки ДСНС.

Офіс Президента України. Володимир Зеленський виступив на саміті НАТО

«НАТО має розуміти – зараз ми у «сірій зоні». Між Заходом і Росією. Але ми світлі люди! І ми захищаємося вже місяць! Місяць героїчного опору. Місяць найчорніших страждань. Місяць безкарного руйнування мирної країни, а разом з нею – всієї архітектури глобальної безпеки. Усе це – на очах у всього світу».

Президент України Володимир Зеленський закликав НАТО надати нашій державі військову допомогу в обсягах, які дадуть змогу українській армії протистояти військовому арсеналу Російської Федерації.

Генеральний штаб ЗСУ. Оперативна інформація станом на 12.00 24.03.2022

Триває двадцять дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Продовжується повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України.

Ворог продовжує нести суттєві втрати. Для їх поповнення російські загарбники здійснюють призов офіцерів запасу, осіб рядового та сержантського складу з числа військовозобов’язаних. Зберігається практика залучення найманців, набір яких здійснюють російські приватні військові компанії. З метою відновлення боєздатності, керівництвом збройних сил російської федерації прийнято низку рішень про зняття зі зберігання та направлення до військових частин, що відновлюють боєздатність, застарілої бронетехніки. На тимчасово зайнятих ворогом територіях фіксуються непоодинокі випадки вилучення вантажних автомобілів та спеціальної сільськогосподарської техніки у приватних підприємців та фермерів.

За отриманою інформацією, військово-політичним керівництвом російської федерації прийнято рішення щодо корегування планів з ведення подальших бойових дій на території України у зв’язку з тим, що цілі поставлені перед початком війни з Україною не були виконані у встановлені терміни. Протягом останніх двох тижнів понад 20 підприємств воєнно-промислового комплексу російської федерації були вимушені повністю або частково призупинити свою діяльність через відсутність комплектуючих частин та деталей. Зокрема, призупинилось виробництво авіаційних ракет на російському науково-виробничому підприємстві “Вимпєл”.

Разом з тим, російське військове керівництво здійснює перекидання на територію білорусі та тимчасово окупованої АР Крим озброєння та військової техніки з військових округів. Мета - здійснення спроби підготовки та реалізації наступальних дій для оточення міста Києва. Російське військове керівництво починає усвідомлювати, що наявних сил та засобів недостатньо для утримання тимчасово зайнятих територій України та ведення оборонних дій.

На Волинському, Поліському, Сіверському напрямках противник змушений відмовитися від ведення наступальних дій, здійснює перегруповування військ та утримання раніше зайнятих рубежів. Проводить заходи щодо введення наших підрозділів в оману та продовжує вести розвідку. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують залучатися до прикриття окремих ділянок білорусько-українського кордону. Підрозділи противника намагаються блокувати Чернігів та захопити місто Славутич, мети не досягли.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокування міста Суми. У напрямку на Харків активних дій не проводив. Основні зусилля зосередив на руйнуванні цивільної інфраструктури міста. На Ізюмському напрямку успіху не мав. Зазнав втрат. Відступив в район південної частини міста.

На Донецькому напрямку противник не відмовляється від ведення наступальних дій, з кінцевою метою здійснення виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

На Південнобузькому напрямку противник займає оборону, здійснює заходи з відновлення боєздатності, поповнення боєприпасів та ПММ з метою підготовки до відновлення наступальних дій.

Підрозділами Збройних Сил України нанесено удар по великих десантних кораблях, що перебували у порту Бердяська. Внаслідок цього виникла пожежа на великому десантному кораблі проєкту 1171 з подальшою детонацією боєкомплекту (втрати противника уточнюються).

Сильні разом! Віримо у Збройні Сили України! Зберігаємо спокій! Слава Україні!

Головне управління розвідки станом на 12.00

Депортованим до РФ українцям пропонують працевлаштування на Сахаліні. Росіяни проводять масові заходи з переміщення українських громадян з окупованих територій до РФ. Після проходження фільтраційних таборів українців відправляють до економічно депресивних районів РФ. В якості кінцевого пункту призначення називають низку північних областей, зокрема – Сахалін. Українцям «пропонують» офіційне працевлаштування через центри зайнятості. Ті, хто погоджується, отримують документи, які забороняють виїзд з російських регіонів протягом двох років. На сьогодні підтверджено інформацію про створення російського фільтраційного табору в Докучаєвську Донецької області. Туди масово доправляють цивільне населення в якого вилучають документи. З людьми «працюють» співробітники ФСБ РФ. Їхня мета – пошук громадян, що брали участь в АТО/ООС, українських військових та правоохоронців. Далі людей переправляють до РФ, зокрема в Таганрог (Ростовська область) та Краснодарський край. Є беззаперечні свідчення нелюдського поводження з українцями, ненадання медичної допомоги. Відзначаються проблеми із забезпеченням харчуванням. Нагадуємо: примусове переміщення цивільного населення на територію держави-агресора, зокрема, дітей, є грубим порушенням міжнародного права, зокрема міжнародного гуманітарного права та черговим доказом поводження РФ як держави-терориста.

ДСНС станом на 12.00

Київщина: ліквідовано пожежу у виробничо-складському приміщенні, що сталася внаслідок обстрілу. 24 березня о 02:05 до оперативно-диспетчерської служби 101 надійшло повідомлення про обстріли території підприємства на Васильківщині. До місця виклику терміново направлено наших рятувальників. По прибуттю на місце виклику виявилося, що вогнем охоплено виробничо-складське приміщення на площі понад 4000 м кв. та є загроза загорання адміністративної будівлі. Потерпілих та загиблих не виявлено. Пожежу було локалізовано о 05:05 та повністю ліквідовано о 08:29. На місці виклику працювали 24 вогнеборця та 6 одиниці техніки.

На Сумщині рятувальники ліквідовували наслідки ворожих авіаційних ударів. Вночі 24 березня співробітники ДСНС неодноразово залучались до ліквідації наслідків авіаційних ударів, які ворог безжалісно наносив по Охтирському районі. В м. Охтирка з-під завалів пошкоджених житлових будинків рятувальникам вдалось вивільнити постраждалу жінку, також було деблоковано тіло загиблої людини. В інших населених пунктах Охтирщини по яких ворог наносив авіаційні удари, рятувальники вивільнили з-під завалів чотирьох постраждалих людей також проводилось гасіння пожеж житлових будинків.

Міністерство внутрішніх справ станом на 11.00

Оперативне зведення поліції #Донеччина на 24 березня 2022 року. За добу російські війська обстріляли вісім населених пунктів. Пошкоджено щонайменше шість цивільних об’єктів, серед яких житлові будинки, магазини. Є загиблі та поранені мирні жителі. Упродовж минулої доби під вогнем окупантів перебували Маріуполь, Авдіївка, Вугледар, Мар’їнка, Новомихайлівка, Очеретине, Ольгінка та Бахмут. Ворог вів обстріли мирного населення з авіації, ракетних установок, важкої артилерії,градів та стрілецької зброї. Поліція залишається на варті безпеки.

Чернігівщина героїчно протистоїть ворожим атакам і тримає оборону. Короткі підсумки станом на 29-й день запеклого протистояння: Минулої доби ворог продовжив цілеспрямовано нищити мирні житлові квартали, об’єкти критичної інфраструктури Чернігова. Внаслідок авіаударів зруйнований міст через р.Десна. Вчора внаслідок ворожих обстрілів на одному з підприємств Чернігова стався витік аміаку, але його концентрація в межах допустимої норми. Поліція ретельно документує всі військові злочини та надає необхідну допомогу постраждалим людям. На вулиці населених пунктів щодня виходять кілька десятків автомобільних та піших поліцейських патрулів. Вони слідкують за безпекою, шукають та затримують мародерів. Незважаючи на складну оперативну обстановку, поліція оперативно, чітко і злагоджено реагує на всі повідомлення громадян. За добу було виявлено 6 осіб, що можуть бути причетні до диверсійної діяльності та мародерства. Так, був виявлений чоловік, який за допомогою сигнальних ракет коригував дії загарбників. Зловмисника затримали і передали до СБУ. Поліція проводить превентивну роботу зі стабілізації криміногенної обстановки в регіоні та недопущення посягання на майно громадян. Щодня наші поліцейські піклуються про громадян та намагаються допомогти всім, хто цього потребує.

Верховна рада України. Ситуація по регіонам за минулу ніч 24 березня

  • Київська область. Вночі повітряні тривоги по всій області. Був бій в Ірпені, Гостомелі. Постійні артилерійські обстріли. У Фастівському районі обстріляли село Ясногородка. Коцюбинське в Бучанському районі — мінометний обстріл. Інформація про загиблих та поранених серед мирних мешканців уточнюється, дані про руйнування відсутні.
  • Чернігівська область. Чернігів: оборона міста. Російська армія різко збільшила кількість обстрілів міста, житлових та промислових районів. Особливо інтенсивно з вечора.Увечері 23 березня пошкоджено аміакопровід на одному з найбільших підприємств харчової промисловості Чернігова. На місці працювали ДСНС, попередньо витоку аміаку не зафіксовано. Населення міста на всяк випадок попереджено про порядок дій у разі хімічної загрози. Дані про руйнування внаслідок обстрілів уточнюються.
  • Житомирська область. Ніч неспокійна. Було декілька тривог. Влучання ракети в промисловий об'єкт в Новоград-Волинському районі. Загиблих та травмованих немає.
  • Сумська область. Окрім Охтирського району, де тривали бої і рух ворожих колон, ніч в області пройшла відносно тихо. Інформація щодо руйнувань і постраждалого мирного населення наразі відсутня.
  • Харківська область. Вночі збільшилася кількість атак з далеких відстаней на Харків, але ЗСУ на своїх позиціях, проривів ворога не відбулося. Область: тривають бої в Ізюмському районі, вчора там збили два літаки окупантів. Увечері відбувся обстріл Старого Салтова, є постраждалі та одна людина загинула.
  • Луганська область. Обстріли Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Кремінної, Новодружеська, Воєводівки. По околицях Рубіжного завдано удару фосфорними бомбами. Чотири загиблих, двоє з яких — діти, та шестеро поранених.
  • Донецька область. Ситуація напружена. Авдіївка, Очеретине — бої. Вчора обстріляли Бахмут. Маріуполь у блокаді, але бореться. Гуманітарний вантаж жоден не доїхав. Мар'їнку росіяни доруйновують - наступають, ЗСУ відкидають їх назад.
  • Миколаївська область. На Миколаївщині ніч пройшла відносно спокійно, без урахування повітряних тривог. Продовжуються роботи щодо підключення знеструмлених населених пунктів до електрики
  • Херсонська область. Становище області залишається складним. Постріли та сильні вибухи були вночі у Чорнобаївці. Надходили повідомлення про вибухи у громадах біля Снігурівки та на межі із Дніпровщиною. Щодо викрадень — вчора пізно було звільнено з полону директора театру Олександра Книгу.
  • Одеська, Дніпровська області — вночі або зранку повітряні тривоги. Ударів не зафіксовано.
  • Кіровоградська, Дніпровська, Рівненська, Чернівецька, Івано-Франківська, Волинська, Вінницька, Закарпатська, Хмельницька, Тернопільська, Черкаська, Львівська, Запорізька області — ніч минула без тривог.

Офіс Президента України станом на 9.00

Ірина Верещук про заплановану на 24 березня роботу гуманітарних коридорів.

24 березня працюватимуть гуманітарні евакуації за такими напрямками.

Донецька область, евакуація з Маріуполя до Запоріжжя:

  • 1. Бердянськ – Запоріжжя. Місце зборів: Спорткомплекс, вул. Мелітопольське шосе, 27. В Бердянську планується продовжити дозаправку приватних авто маріупольців, які рухаються по маршруту гуманітарного коридору. Адреси для дозаправки: проспект Східний, 4а, вул. Мелітопольське шосе, 87б. Буде доставлено продукти та медикаменти в штаби.

Маршрути евакуації в Запорізькій області:

  • 2. Пологи - Запоріжжя. Місце зборів – Міська рада
  • 3. Мелітополь - Запоріжжя. Місце зборів: Пожежна частина № 9. Маршрути евакуації в Київській області:
  • 4. Велика Димерка – Бровари. Місце зборів: Будинок сільради, вул. Бобрицька,1.
  • 5. Богданівка - Бровари. Місце зборів: Сільська рада, вул. Богдана Хмельницького, 219.
  • 6. Макарів - Житомир. Місце зборів: Сільська рада, вул. Ростовського, 30.
  • 7. Бервиця - Бровари. З села Бервиця люди мають самостійно перейти до мосту між селами Мокрець та Заворичі, де переходять річку Трубеж в напрямку вулиці Радгоспна.

Генеральний штаб ЗСУ. Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 23.03 орієнтовно склали:

  • особового складу / personnel - близько/ about 15800 осіб,
  • танків / tanks ‒ 530 од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 1597 од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 280 од,
  • РСЗВ / MLRS - 82 од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems - 47 од,
  • літаків / aircraft – 108 од,
  • гелікоптерів / helicopters – 124 од,
  • автомобільної техніки / vehicles - 1033 од,
  • кораблі /катери / boats / cutters - 4 од,
  • цистерн з ПММ / fuel tanks - 72,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level - 50.
  • Спеціальна техніка / special equipment - 16.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

Військово-морські сили станом на 8:30

Доброго ранку ми з України! В захопленому рф порту Бердянськ знищено великий десантний корабель «Орск» чорноморського флоту окупантів. Слава Україні!


Міністр оборони Олексій Резніков станом на 8:30

Шановні українці! Цей період війни, яка розпочалася нападом Росії на Крим понад 8 років тому, увійде в історію як «місяць незламності». Українська армія і український народ витримали удар, який міг зруйнувати багатьох. Але не нас.

Хочу щиро подякувати усім нашим захисникам і захисницям, усім громадянам, які на своєму місці працюють заради життя країни. За цей час ми довели собі і всьому світу, що Україна для нас – понад усе. Що ми не дозволимо нікому забрати у нас державу, про яку мріяли, за яку боролися, вмирали, йшли до Сибіру чи на Соловки покоління українців.

За місяць ми маємо багато символів незламності. Героїчний Маріуполь, нездоланний Харків, відважний Чернігів та багато інших міст та сіл показали, що російські окупанти не будуть панувати на нашій землі.

У Сумах, Гостомелі, Волновасі, Охтирці, Макарові, Конотопі, Миколаєві, Броварах, Ізюмі та кілька разів у Чорнобаївці непроханих зайд навчили, у чому різниця між «на» і «в» Україні. Херсон, де беззбройні громадяни чинять опір окупантам, доводить усім, що російських солдат ніхто не кликав. Це військові злочинці з держави-терориста, які вдерлися силою. За місяць вони вбили вже понад 120 українських дітей. Тисячі і тисячі маленьких українців втратили батьків, дім і пережили те, що ми ніколи не пробачимо ворогу. Звірства російських вбивць та мародерів поступово визнають навіть ті, хто роками заплющував очі на сутність кремлівського режиму. Вони ґвалтують, грабують, нищать усе, що не можуть вкрасти.

Ми помстимося за горе усіх українських міст та сіл, які тимчасово зайняв ворог. За Тростянець, за Мелітополь, за Щастя і Станицю Луганську. У Кремінній на Луганщині російські нелюди підігнали танк і розстріляли будинок літніх людей. 56 осіб загинуло. Це не випадкове потрапляння снаряду чи «робота по координатам». Це свідоме вбивство беззахисних, воєнний злочин. Тому це на армія – це зграя терористів, злочинців і боягузів.

Наші воїни вже уразили понад 100 російських літаків і понад 125 гелікоптерів, понад 520 танків та понад 1500 бронемашин. Сумарні втрати ворога – вбитими, пораненими, полоненими та зниклими безвісті – вже складають понад 40 тис. осіб. Збільшується кількість дезертирів.

Попереду у нас ще дуже важкий період. Російська військова машина не зупиниться, поки не захлинеться кров’ю своїх солдат. Російське суспільство вже відчуває окремі наслідки, але залякане і пасивне. Воно виглядає приреченим, адже не готове рятувати своїх дітей від безглуздої смерті та хоча б забирати тіла загиблих. Складно підібрати слова, щоб оцінити глибину цієї моральної деградації. Тому єдиний наш шлях – вистояти під навалою Мордору. Через біль, страх, втрати. Через усі випробування. Тому що своїх дітей, своїх батьків і близьких ми любимо. Ми просто не можемо дозволити, щоб нелюди визначали наше майбутнє і хазяйнували у нашому домі. Ми їх виженемо. Ми все відбудуємо. Ми очистимо нашу землю від наслідків війни. Це вимагатиме від над напруження усіх сил та часу.

Наша армія вистояла і посилюється за рахунок резерву. Стримує воро

Матеріали по темі